Τι θα κερδίσει η Β. Κορέα από την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία;

Διαβάζεται σε 6'
Τι θα κερδίσει η Β. Κορέα από την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία;
Στρατιώτες στον πόλεμο με την Ουκρανία AP Photo Russian Defense Ministry Press Service

Κίεβο και Νότια Κορέα ισχυρίζονται ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας εκπαιδεύονται στη Ρωσία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ισχυρισμό που επιβεβαίωσαν και οι ΗΠΑ. Καθώς Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ αρνούνται τις κατηγορίες, οι διεθνείς αντιδράσεις αυξάνονται και η Δύση παρακολουθεί στενά τη στρατιωτική συνεργασία.

Πληθαίνουν σηματικά οι πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται για έναν πιο άμεσο ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από τα μέτωπα του πολέμου που μαίνεται στην Ευρώπη.

Αν και η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα αρνούνται τους ισχυρισμούς, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την ύπαρξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Νότια Κορέα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη στρατευμάτων θα μπορούσε να την οδηγήσει σε επανεκτίμηση του επιπέδου στρατιωτικής υποστήριξης που προσφέρει στην Ουκρανία.

Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτική τους συνεργασία κατά των ΗΠΑ, κάτι που ανησυχεί αξιωματούχους τόσο στο Κίεβο όσο και στην Ουάσινγκτον.

Πάμε να αναλύσουμε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής επί του ζητήματος.

Υπάρχουν Βορειοκορεάτες στην Ουκρανία;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες συμμετέχουν στον πόλεμο της Ρωσίας, λέγοντας σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι “10.000” στρατιώτες και τεχνικό προσωπικό προετοιμάζονται.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος ανέφερε σε ομιλία ότι η Ουκρανία έχει πληροφορίες πως η Ρωσία εκπαιδεύει “δύο στρατιωτικές μονάδες από τη Βόρεια Κορέα”, που ενδέχεται να περιλαμβάνουν “δύο ταξιαρχίες με 6.000 άτομα η καθεμία”.

Ένα ουκρανικό στοιχείο πληροφοριών είχε δηλώσει σε προηγούμενη φάση στο CNN ότι ένας μικρός αριθμός Βορειοκορεατών συνεργάζεται με τον ρωσικό στρατό, κυρίως για μηχανική υποστήριξη και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση βορειοκορεατικών πυρομαχικών.

Ποια είναι η σχέση της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία;

Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα, αμφότερες παρίες στη Δύση, έχουν σφυρηλατήσει όλο και πιο φιλικούς δεσμούς από την εισβολή της Μόσχας.

Τον Ιούνιο, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια ιστορική αμυντική συμφωνία και δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να παράσχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση που η άλλη δεχθεί επίθεση.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο της στην Ουκρανία, κατηγορία που και οι δύο χώρες έχουν αρνηθεί, παρά τα σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτές τις μεταφορές.

Οι αποστολές όπλων, που περιλαμβάνουν χιλιάδες μετρικούς τόνους πυρομαχικών, έχουν βοηθήσει τη Ρωσία να αναπληρώσει τα λιγοστά αποθέματά της σε έναν πόλεμο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις υστερούν σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό. Ταυτόχρονα, η Βόρεια Κορέα, που αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων, φέρεται να έχει λάβει τρόφιμα και άλλες αναγκαίες προμήθειες ως αντάλλαγμα.

Το απομονωμένο αυτό κράτος προσπαθεί επίσης να προωθήσει τα πυραυλικά και παράνομα πυρηνικά του προγράμματα.

Ποικίλες αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι βορειοκορεάτικο προσωπικό έχει σταλεί για να βοηθήσει τη Ρωσία, λέγοντας πως πρόκειται για “άλλο ένα ψέμα.”

Όταν ρωτήθηκε άμεσα από δημοσιογράφους τη Δευτέρα εάν η Μόσχα στέλνει στρατιώτες από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένας “στενός γείτονας” και ότι οι δύο χώρες “αναπτύσσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς”.

“Αυτή η συνεργασία δεν στοχεύει εναντίον τρίτων χωρών”, δήλωσε.

Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς “αβάσιμες, στερεότυπες φήμες” κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Ωστόσο, η Σεούλ δεν το αντιμετωπίζει ελαφρά.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη και ζήτησε την “άμεση αποχώρηση των βορειοκορεάτικων στρατευμάτων”. Ο Πρώτος Αναπληρωτής Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας, Κιμ Τάε-χιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει “σταδιακά αντίμετρα” ανάλογα με την “πρόοδο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας”.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι προετοιμάζονται “διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα”.

Καθώς η Βόρεια Κορέα βρίσκεται “στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης στρατευμάτων στη Ρωσία”, η Νότια Κορέα αξιολογεί αν θα προχωρήσει σε “πραγματική συμμετοχή στη μάχη”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

“Αναπτύσσουμε σενάρια για να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν για εμάς οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας”, ανέφερε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η Σεούλ, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στον κόσμο, έχει προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, ενώ συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Ωστόσο, δεν έχει παράσχει άμεσα φονικά όπλα στο Κίεβο λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Ποια είναι η σημασία;

Οποιαδήποτε παρέμβαση από τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστική. Το γεγονός ότι ένα απομονωμένο και υπό βαριές κυρώσεις καθεστώς αναλαμβάνει ρόλο σε μια σημαντική διεθνή σύγκρουση στην άλλη άκρη του κόσμου είναι κάτι που δεν έχει κάνει εδώ και δεκαετίες.

Το κράτος αυτό έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο, με 1,2 εκατ. στρατιώτες, αλλά πολλοί από αυτούς στερούνται εμπειρίας σε μάχες.

Οι αναλυτές λένε ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα είχε πολλά να κερδίσει από την ανάπτυξη στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης εμπειρίας μάχης και τεχνικής εκπαίδευσης. Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των όπλων της.

“Οι ειδικές δυνάμεις θα επιστρέψουν με πραγματική εμπειρία μάχης, ζωντανή εμπειρία διείσδυσης κατά ενός ειδοποιημένου αντιπάλου. Αυτό τους κάνει πιο επικίνδυνους”, δήλωσε ο Carl Schuster, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κέντρο Κοινών Πληροφοριών του Ειρηνικού.

“Πιστεύω ότι ο Κιμ παρέχει τα στρατεύματα για να αποκτήσει τους πόρους που χρειάζεται για να διατηρήσει το καθεστώς του, και τα μαθήματα που μπορεί να εφαρμόσει εάν πιστεύει ότι η σύγκρουση έρχεται στη χερσόνησο”, πρόσθεσε.

Βόρεια Κορέα Πούτιν
Βλάντιμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν AP

Ο Chun In-bum, πρώην αντιστράτηγος στον στρατό της Νότιας Κορέας, είπε στο CNN ότι οι Ρώσοι θα αποκτήσουν “ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, που τους λείπει αυτή τη στιγμή”, και οι Βορειοκορεάτες θα αποκτήσουν “χρήματα, τεχνολογία” και εμπειρία.

Αυτοί που θα αναπτυχθούν θα είναι “επίλεκτες” δυνάμεις, παρά συμβατικά στρατεύματα, λένε οι αναλυτές.

“Αν πετύχουν εκεί, θα αποκτήσουν όχι μόνο εμπειρία μάχης από πρώτο χέρι, αλλά και διεθνή αναγνώριση. Έτσι, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρο τον κόσμο”, είπε ο Chun.

“Τι θα συμβεί αν οι Βορειοκορεάτες το κάνουν αυτό συνήθεια; Τι θα συμβεί αν γίνουν μια βάση για την προμήθεια καλά εκπαιδευμένων στρατιωτών; Το ενδεχόμενο αυτής της ανάπτυξης θα πρέπει να ανησυχεί πολύ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα