Τυφώνας Μίλτον: Γιατί η εκκένωση δεν είναι εύκολη για όλους

Διαβάζεται σε 5'
Πολίτες εκκενώνουν περιοχές της Φλόριντα λόγω του τυφώνα Milton
Πολίτες εκκενώνουν περιοχές της Φλόριντα λόγω του τυφώνα Milton EPA

Καθώς αρχές και ειδικοί προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε η παραμονή των πολιτών στην Φλόριντα, για κάποιους δεν είναι και τόσο εύκολο να φύγουν.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Φλόριντα καθώς ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει απειλητικά με τις αρχές να απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις στου κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν. Η δήμαρχος της πόλης Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, εξέδωσε τη Δευτέρα μια σοβαρή προειδοποίηση προς τους πολίτες της Φλόριντα λέγοντας πως «αν επιλέξετε να μείνετε θα πεθάνετε».

Ωστόσο, η απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων από την περιοχή δεν είναι όσο εύκολη πιστεύουμε. Σύμφωνα με την Κάρα Κούιτε, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, όταν οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους πριν από τη εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών και των αρχών, συνήθως υπάρχουν δύο λόγοι: Είτε δεν πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο είτε συναντούν ορισμένα εμπόδια.

Στην περίπτωση του τυφώνα Μίλτον, που αναμένεται να πλήξει τον κόλπο του Τάμπα το βράδυ της Τετάρτης, η Κούιτε ανέφερε ότι η πρώτη ομάδα πιθανότατα είναι αρκετά μικρή, καθώς πλήθος αξιόπιστων αξιωματούχων έχουν μιλήσει ξεκάθαρα για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε η παραμονή των κατοίκων στην περιοχή. Ωστόσο, αναφορικά με τη δεύτερη ομάδα, απαρίθμησε τα εμπόδια που μπορεί να συναντούν.

Το κόστος μετακίνησης

Εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2023 έδειξε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών δεν μπορούσαν να καλύψουν μια έκτακτη δαπάνη 400 δολαρίων σε μετρητά, ενώ μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εκκένωσαν από την περιοχή του Τέξας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Χάρβεϊ δαπάνησαν κατά μέσο όρο περίπου 1.200 δολάρια για την εκκένωση και περισσότερα αν χρειάστηκε να μείνουν σε ξενοδοχεία.

Για να εκκενώσουν με το προσωπικό τους αυτοκίνητο, οι κάτοικοι χρειάζονται να πληρώσουν για καύσιμα, ξενοδοχείο, φαγητό και άλλες απαραίτητες ανάγκες. Αν εκκενώσουν με αεροπλάνο, θα χρειαστεί να πληρώσουν και για τα προαναφερόμενα έξοδα, μαζί με το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου, εφόσον μπορούν να φτάσουν σε ένα αεροδρόμιο. Παρόλο που ορισμένες αεροπορικές εταιρείες κατηγορήθηκαν για υπέρογκο κόστος εισιτηρίων την ώρα που οι άνθρωποι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Φλόριντα, άλλες υποστηρίζουν ότι έχουν περιορίσει τις τιμές τους.

Η Σιέρα Τσενιέ, συγγραφέας και ιστορικός από τη Νέα Ορλεάνη, τόνισε ότι οι ανισότητες οξύνονται κατά την διάρκεια καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης. «Οποιαδήποτε κοινωνικοοικονομική ανισότητα υπάρχει καθημερινά, είναι ακόμη πιο έντονη κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής», είπε. «Πάντα είναι οι πιο ευάλωτες κοινότητες που υποφέρουν περισσότερο».

Δεν έχουν πουθενά να πάνε

Πολλά από τα καταφύγια, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αναζητούν οι κάτοικοι της Φλόριντα είναι ως επί των πλείστων ήδη γεμάτα λόγω του τυφώνα Helene.

Η Στέισι Γουίλετ, καθηγήτρια διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και εσωτερικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Άκρον, είπε ότι η έλλειψη προκαθορισμένων χώρων εκκένωσης μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να φύγουν. «Η εκκένωση με πρόσκληση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να πείσετε τους ανθρώπους να φύγουν», είπε. «Αν έχουν έναν τόπο να πάνε, αν ξέρουν ότι έχουν ένα σπίτι σε μια ασφαλή ζώνη – μόνο και μόνο το να γνωρίζουν και να προσφέρουν αυτό το μέρος σε κάποιον στην καταστροφική ζώνη είναι αρκετό για να τους κάνει να εκκενώσουν νωρίτερα».

Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι πρέπει να βρουν καταλύματα χωρίς την υποστήριξη οικογένειας ή φίλων. Αν τα καταφύγια σε λογική απόσταση είναι γεμάτα και τα ξενοδοχεία επίσης, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει είτε να ταξιδέψουν σε πολύ μεγάλες αποστάσεις είτε απλώς να προσπαθήσουν να αντέξουν την καταιγίδα.

Κάτοικοι της Φλόριντα εκκενώνουν
Κάτοικοι της Φλόριντα εκκενώνουν AP PHOTOS Mike Carlson

Ασθένεια / Αναπηρία

Παράλληλα, μια αναπηρία ή ασθένεια μπορεί να εμποδίσει κάποιον να εγκαταλείψει το σπίτι του, πόσο μάλλον να ταξιδέψει αλλού.

«Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή κινητικά προβλήματα και δεν έχετε έναν προσβάσιμο χώρο για να εκκενώσετε ή δεν έχετε όχημα, αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο», είπε η Κούιτε. «Πρέπει να βρείτε βοήθεια για να μετακινηθείτε όπως , ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστείτε. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να γίνουν ακόμα πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν ανήκετε σε πολλαπλές κατηγορίες».

Κατοικίδια

Εκτός των άλλων, ορισμένα καταφύγια δεν επιτρέπουν κατοικίδια, και εκείνα που το κάνουν μπορεί να έχουν περιορισμούς στον αριθμό ή τους τύπους κατοικίδιων που δέχονται, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να επιλέγουν να μείνουν πίσω και να φροντίσουν τα ζώα τους.

«Κάποιες φορές οι άνθρωποι μένουν για να προστατεύσουν το σπίτι τους, να προστατεύσουν τα ζώα τους που δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους», δήλωσε η Κούιτε. «Σε πιο αγροτικές περιοχές, μπορεί να μην είναι κατοικίδια, αλλά ζώα φάρμας. Οι άνθρωποι νιώθουν υπεύθυνοι να μείνουν πίσω για να φροντίσουν τα πράγματα και τα ζώα που έχουν υπό την ευθύνη τους».

Φόβος πως δεν θα επιστρέψουν

Εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εκκένωσαν τη Λουιζιάνα πριν από τον τυφώνα Κατρίνα, αλλά πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν. Για κάποιους, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν βιώσει φυσικές καταστροφές στο παρελθόν, ο φόβος να φύγουν και είτε να μην μπορούν να επιστρέψουν είτε να επιστρέψουν σε άδειο σπίτι είναι αρκετός για να προσπαθήσουν να επιβιώσουν από τον τυφώνα παραμένοντας στη θέση τους.

«Πόσο καιρό θα λείψουν; Δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την καταιγίδα», είπε η Τσενιέ. «Και ποιος διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους;».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα