Τυφώνας Μίλτον: Τουλάχιστον 10 νεκροί – Παραμένει ο κίνδυνος, λέει ο Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 4'
Τυφώνας Μίλτον: Τουλάχιστον 10 νεκροί – Παραμένει ο κίνδυνος, λέει ο Μπάιντεν
People are rescued from an apartment complex in the aftermath of Hurricane Milton, Thursday, Oct. 10, 2024, in Clearwater, Fla. (AP Photo/Mike Stewart)

Για τουλάχιστον 10 νεκρούς έκανε ο λόγο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας δήλωσε σήμερα ότι έχει “πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον.

“Κατά τη γνώμη μας, οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από τους ανεμοστρόβιλους” που προκάλεσε ο κυκλώνας Μίλτον στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου.

(AP Photo/Julio Cortez)

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ανταπόκριση των αρχών και της Πολιτείας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Μίλτον στη Φλόριντα, τονίζοντας ότι έχει ενημερώσει τους κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους πως η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι «θα έχουν ό,τι χρειάζονται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, καθώς και με περίπου 15 δημάρχους και άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους. Χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, έχουν ήδη αποσταλεί στη Φλόριντα.

(AP Photo/Rebecca Blackwell)

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εστιάσαμε στο τι μπορεί να κάνει ο αμερικανικός στρατός όπως κανείς άλλος: να παρέχει επείγουσα στήριξη στις κοινότητες που το χρειάζονται, όπως απαιτείται από τους κυβερνήτες στις πληγείσες πολιτείες».

Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει όλο το κυβερνητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Ενέργειας, Μεταφορών, Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, καθώς και του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο παρέχει ανακούφιση από τις υποχρεώσεις υποθηκών για τους πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων, αναφέρει ο Guardian.

Μπάιντεν σε πληγέντες: “Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας βοηθήσουμε”

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης πως είναι βέβαιος ότι οι έγκαιρες προειδοποιήσεις σχετικά με το μέγεθος και την ένταση του τυφώνα Μίλτον, καθώς και οι εντολές εκκένωσης που κάλυψαν εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ακτής του Κόλπου της Φλόριντα, έσωσαν ζωές:

«Είναι ακόμα νωρίς για να γνωρίζουμε την πλήρη έκταση των ζημιών, αλλά ξέρουμε ότι τα μέτρα διάσωσης έκαναν τη διαφορά. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι ακολούθησαν τις εντολές και βρήκαν ασφαλές καταφύγιο χθες το βράδυ, ενώ οι ομάδες έρευνας και διάσωσης ήταν σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε κλήση βοήθειας σήμερα το πρωί.»

(AP Photo/Marta Lavandier)

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι συνθήκες στην πολιτεία παραμένουν πολύ επικίνδυνες: «Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν επίσημη άδεια πριν βγουν έξω. Ξέρουμε από προηγούμενους τυφώνες ότι συχνά χάνονται περισσότερες ζωές τις μέρες που ακολουθούν την καταιγίδα παρά κατά τη διάρκειά της.»

«Ξέρω ότι η ανάκαμψη και τα έργα ανοικοδόμησης μπορεί να πάρουν πολύ χρόνο και να είναι δύσκολα, αλλά σας υπόσχομαι ότι, καθώς θα πρέπει να ξαναχτίσετε τις ζωές σας, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας βοηθήσουμε να επανέλθετε και να πάρετε όλα όσα χρειάζεστε.», επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα