Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή: Αναφορές για επίθεση του Ιράν την Δευτέρα

Διαβάζεται σε 5'
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου (αρχείου)
Εκτόξευση ιρανικού πυραύλου (αρχείου) (Iranian Army via AP, File)

Το Ιράν μπορεί να επιτεθεί ακόμα και αύριο στο Ισραήλ αναφέρει δημοσίευμα του Axios. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να θωρακίσουν την περιοχή, αναζητώντας συμμάχους.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ αναμένουν ότι το Ιράν και οι σύμμαχοί ενδέχεται να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ ήδη από αύριο, Δευτέρα (5/8), σε απάντηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios.

Όπως είπαν, δεν είναι ακόμα γνωστό αν Ιράν και Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσουν συντονισμένη επίθεση ή θα δράσουν χωριστά. Εκτιμούν ότι και οι δύο εχθροί του Ισραήλ εργάζονται ακόμη για την οριστικοποίηση των στρατιωτικών τους σχεδίων και την έγκρισή τους σε πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ προειδοποιεί, ήδη από χτες, τους κατοίκους του να βρίσκονται κοντά σε δημόσια καταφύγια, ευρωπαϊκές χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τα ισραηλινα, ιρανικά και λιβανέζικα εδάφη, πτήσεις από και προς τις εν λόγω χώρες ματαιώνονται και ο εναέριος χώρος της Μέσης Ανατολής “αδειάζει” ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να “θωρακίσουν” στρατιωτικά το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Axios, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήθελε να ανακοινώσει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων την Παρασκευή (2/8), καθώς το Ιράν και η Χεζμπολάχ συζητούσαν ακόμη τα αντίποινά τους, με την ελπίδα ότι η εν λόγω εξέλιξη θα βοηθούσε στην αποτροπή των σχεδίων τους και θα επηρέαζε τα στρατιωτικά τους σχέδια.

Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους στην περιοχή

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εκτός από ένα αεροπλανοφόρο, μία μοίρα μαχητικών και πολεμικά πλοία έστειλαν στην περιοχή τον Αμερικανό στρατηγό επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, Μάικλ Κουρίλα, ο οποίος τώρα είναι επιφορτισμένος με ένα σημαντικό έργο.

Να κινητοποιήσει τους διεθνείς και περιφερειακούς συμμάχους του Ισραήλ, που είχαν υπερασπιστεί τη χώρα στην προηγούμενη επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν την 13η Απριλίου.

Ο Κουρίλα, σύμφωνα με το Axios, έφτασε στη Μέση Ανατολή το Σάββατο (3/8), καθώς οι προετοιμασίες για μία ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εντείνονται. Το ταξίδι του είχε προγραμματιστεί πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ-Ιράν-Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Κουρίλα αναμένεται να επισκεφτεί αρκετές χώρες του Κόλπου, μεταξύ άλλων, και την Ιορδανία.

Η Ιορδανία θα αποτελέσει μάλιστα βασικό σταθμό στο ταξίδι του, καθώς κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης της 13ης Απριλίου, οι Ιορδανοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο, αναχαιτίζοντας ιρανικά μη επανδρωμένα που εισήλθαν στο έδαφός τους με προορισμό το Ισραήλ και επιτρέποντας σε αμερικανικά και ισραηλινά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους για αναχαιτίσεις εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σε λειτουργία το σύστημα αεράμυνας του Ιράν μετά την εκτόξευση ρουκετών από Χεζμπολάχ
Σε λειτουργία το σύστημα αεράμυνας του Ιράν μετά την εκτόξευση ρουκετών από Χεζμπολάχ AP Photo/Leo Correa

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, χωρίς, όμως, να είναι τίποτα σίγουρο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Axios, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να κινητοποιήσει τον ίδιο διεθνή και περιφερειακό συνασπισμό χωρών που υπερασπίστηκε το Ισραήλ κατά την προηγούμενη ιρανική επίθεση, επειδή η δολοφονία Χανίγια εντάσσεται στο πλαίσιο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονα αντι-ισραηλινά αισθήματα σε ολόκληρη την περιοχή.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα Κυριακή (4/8), ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, θα ταξιδέψει σήμερα στο Ιράν, σε μια σπάνια επίσκεψη, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Ιρανό ομόλογό του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Επιπλέον στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνουν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, διέταξε την Παρασκευή να μεταβούν στη Μέση Ανατολή επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία που εκτοξεύουν πυραύλους, ως απάντηση στις απειλές του Ιράν και των πληρεξουσίων του στη Γάζα, τον Λίβανο και την Υεμένη να επιτεθούν στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι παρουσιάζουν τις αμερικανικές δυνάμεις που μεταβαίνουν στην περιοχή, ο στρατός θα στείλει:

  • μία επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-22 της Πολεμικής Αεροπορίας
  • έναν απροσδιόριστο αριθμό επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού που θα μπορούν να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους και
  • Αν χρειαστεί, περισσότερα χερσαία αμυντικά συστήματα που μπορούν, επίσης, να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους

Για να διατηρηθεί η παρουσία ενός αεροπλανοφόρου και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν στην περιοχή, ο Όστιν έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, που βρίσκεται τώρα στον ανατολικό Ειρηνικό, να αντικαταστήσει το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν αυτό θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ορισμένα πλοία που βρίσκονται ήδη στη δυτική Μεσόγειο Θάλασσα θα μετακινηθούν ανατολικά, πιο κοντά στις ακτές του Ισραήλ, για να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα