Τυνησία: Συνελήφθησαν 2 φοιτητές που επέκριναν την αστυνομία στα social media

Τυνησία: Συνελήφθησαν 2 φοιτητές που επέκριναν την αστυνομία στα social media
Αστυνομία στην Τυνησία (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Riadh Dridi

Δύο φοιτητές από την Τυνησία συνελήφθησαν επειδή σατίρισαν την αντιμετώπιση των κρατουμένων από την Αστυνομία και τον νόμο περί ναρκωτικών με τραγούδι που δημοσίευσαν στα social media. Κύμα συμπαράστασης από ακτιβιστές και μπλόγκερς.

Η αστυνομία της Τυνησίας συνέλαβε δύο φοιτητές για ένα σατιρικό τραγούδι που επέκρινε τις αστυνομικές αρχές, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (17/5), ο δικηγόρος τους, ενισχύοντας τους φόβους για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου μετά την κατάληψη των περισσότερων εξουσιών από τον πρόεδρο Κάις Σάγεντ πριν από δύο χρόνια.

Ο Γιούσεφ Τσέλμπι και ο Ντία Νσιρ ανάρτησαν ένα βίντεο κλιπ στο TikTok και στο Facebook αυτή την εβδομάδα που τους δείχνει να γελάνε και να λένε ένα τραγούδι, που σατιρίζει την αντιμετώπιση των κρατουμένων από την αστυνομία και τον νόμο περί ναρκωτικών.

Ο δικηγόρος Ίμεν Σουίσι δήλωσε ότι οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσβολή τρίτων προσώπων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ότι μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως ενός έτους αν το δικαστήριο τους κρίνει ενόχους.

Η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Συμπαράσταση στους δύο συλληφθέντες

Η σύλληψη των δύο ανδρών προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ακτιβιστές και μπλόγκερς, οι οποίοι αναπαρήγαγαν το τραγούδι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δύο άνδρες.

Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι ελευθερίες έχουν καταλυθεί και ότι η Τυνησία έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη φυλακή.

Η ελευθερία του λόγου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν μια βασική νίκη για τους Τυνήσιους μετά την επανάσταση του 2011 με την οποία τερματίστηκε η διακυβέρνηση του πρώην προέδρου Ζιν Ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι και πυροδότησε τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Ο Σάγεντ, ο οποίος διέλυσε τη Βουλή το 2021 και ανέλαβε ο ίδιος όλες τις εξουσίες, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και είπε ότι δεν θα γίνει δικτάτορας.

Αλλά οι αντίπαλοί του, οι οποίοι περιγράφουν τις κινήσεις του ως πραξικόπημα, ισχυρίζονται ότι κυβερνά ως απόλυτος άρχων, έχει φυλακίσει τους αντιπάλους του και έχει καταστείλει τους αντιφρονούντες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη (16/5), εφετείο της χώρας καταδίκασε έναν δημοσιογράφο του ραδιοφώνου σε πέντε χρόνια φυλάκισης επειδή αποκάλυψε πληροφορίες για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Το βασικό δημοσιογραφικό σωματείο επέκρινε την απόφαση αυτή και ανακοίνωσε ότι πρόκειται για την αυστηρότερη ποινή εις βάρος δημοσιογράφου στην ιστορία της χώρας και ότι αυτό δεν συνέβη ακόμη και τις πιο δικτατορικές περιόδους της Τυνησίας. Η ετυμηγορία, πρόσθεσε το σωματείο, είναι ένα μήνυμα για να σιγάσουν οι φωνές των δημοσιογράφων.

Τέλος, σημειώνεται ότι φέτος η αστυνομία συνέλαβε πολλούς διακεκριμένους ηγέτες της αντιπολίτευσης με κατηγορίες συνωμοσίας κατά της κρατικής ασφάλειας, μια κίνηση την οποία η αντιπολίτευση περιέγραψε ως την εδραίωση δικτατορικού καθεστώτος.

Ο Σάγεντ απέρριψε αυτή την κριτική λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματίες και τρομοκράτες. Δικαστής την Δευτέρα καταδίκασε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ρασίντ Γκανουσί σε ένα χρόνο φυλάκιση με την κατηγορία της υποκίνησης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα