Τις θέσεις της κυβέρνησης για την πολιτική μετάβαση στη Συρία, ζητά η αντιπολίτευση

default image

Να ανοίξει τα χαρτιά της καλεί η αντιπολίτευση, την κυβέρνηση σε ό, τι αφορά την πολυπόθητη πολιτική μετάβαση στην κανονικότητα

Οι διαπραγματευτές της συριακής αντιπολίτευσης απαίτησαν σήμερα από τη Δαμασκό να παρουσιάσει λεπτομερώς τα σχέδιά της σχετικά με την πολιτική μετάβαση, ενώ τόνισαν πως δεν έχει καταγραφεί ουδεμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των φυλακισμένων, που εκτελούνται με ρυθμό που υπερβαίνει τους πενήντα την ημέρα, όπως υποστήριξαν.

Ο Ζορζ Σάμπρα, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, τόνισε πως η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης παρέδωσε στον διαμεσολαβητή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα μια πρόταση για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες. Ο Ντε Μιστούρα ανέφερε πως θέλει να υποβληθούν ιδέες από όλες τις πλευρές, τις οποίες ευελπιστεί να συνθέσει σε μια κοινή πρόταση.

Πέντε χρόνια από την έναρξη του πολέμου

Όλα αυτά, την ώρα που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ που ξέσπασε πριν από πέντε χρόνια εξελίχθηκε σε ένα καταστροφικό πόλεμο. Περισσότεροι από 270.000 νεκροί, τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός ξεριζωμένος και μια χώρα ερειπωμένη, τα αποτελέσματα των πολεμικών συγκρούσεων, εν μέσω πολιτικών και στρατιωτικών λεονταρισμών ΗΠΑ, Ρωσίας και λοιπών “μεγάλων δυνάμεων”.

Παράλληλα, την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία ανακοίνωσε την Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πέντε μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της χώρας στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σε συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας και ξένους υπουργούς, δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία έχουν εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο τους και έδωσε εντολή για εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών της Ρωσίας για ειρηνευτική συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα