Τιτανικός: Η συγκλονιστική εμπειρία δημοσιογράφου που παγιδεύτηκε σε υποβρύχιο – “Έλεγα, έτσι θα τελειώσει”

Τιτανικός: Η συγκλονιστική εμπειρία δημοσιογράφου που παγιδεύτηκε σε υποβρύχιο – “Έλεγα, έτσι θα τελειώσει”
OceanGate Expeditions

Με αφορμή την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρυχίου "Titan" στον Ατλαντικό Ωκεανό, ένας δημοσιογράφος που είχε εγκλωβιστεί κι εκείνος σε σκάφος, περιγράφει την τραυματική εμπειρία του.

Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου “Titan”, το οποίο έχει εξαφανιστεί από την Κυριακή (18/6) με πέντε επιβαίνοντες, κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως.

Όπως προέκυψε, η εξαφάνιση του “Titan” δεν είναι η πρώτη που καταγράφεται από τότε που ξεκίνησαν οι επισκέψεις στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Michael Guillen αφηγείται τη δική του οδυνηρή εμπειρία, όταν παγιδεύτηκε σε ένα παρόμοιο σκάφος, κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο ίδιο σημείο το 2000.

“Ήμουν ο πρώτος ανταποκριτής που έκανε ποτέ ρεπορτάζ από το ναυάγιο του Τιτανικού. Έτσι, φυσικά, ήμουν ενθουσιασμένος”, δήλωσε στο BBC Radio 4 ο δρ Guillen, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν επιστημονικός συντάκτης στο αμερικανικό δίκτυο ABC.

Θυμάται ότι -μαζί με τον συνεργάτη του κατάδυσης Μπράιαν και τον Ρώσο πιλότο Βίκτορ- κατέβηκαν με ένα μικρό ρωσικό υποβρύχιο που ελευθερώθηκε από το ερευνητικό πλοίο Akademik Mstislav Keldysh.

Αφού περιηγήθηκαν στην πλώρη του Τιτανικού, όπου “όλα είχαν πάει καλά”, το πλήρωμα αποφάσισε να κατευθυνθεί στην περιοχή της πρύμνης σε κάποια απόσταση.

“Καθώς πλησιάζαμε την περιοχή της πρύμνης -πετώντας πάνω από αυτό που ονομάζεται πεδίο συντριμμιών- βρεθήκαμε… σε ένα πολύ γρήγορα κινούμενο υποβρύχιο ρεύμα. Έτσι, καταλήξαμε να κολλήσουμε στην προπέλα”, λέει ο Δρ Γκουίλεν, περιγράφοντάς την ως “τεράστια”.

“Ξαφνικά, έγινε μια σύγκρουση. Απλά νιώσαμε αυτή τη σύγκρουση και ξαφνικά συντρίμμια… απλά τεράστια κομμάτια, σκουριασμένα κομμάτια του Τιτανικού άρχισαν να πέφτουν πάνω μας”.

“Είχα αποχαιρετήσει όσους ήθελα στο μυαλό μου”

Ο Δρ Guillen, φυσικός και τώρα συγγραφέας, θυμάται ότι “ήταν αρκετά σαφές σχεδόν αμέσως ότι είχαμε κολλήσει”.

Λέει ότι ο πιλότος, ο οποίος πετούσε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Mig, προσπαθούσε να σπρώξει το υποβρύχιο έξω.

“Είναι σαν να κολλάει το φορτηγό σου, το αυτοκίνητό σου στη λάσπη: προσπαθείς να πας μπροστά, πίσω, μπροστά, πίσω. Απλά προσπαθείς να ξεκολλήσεις. Σιωπήσαμε όλοι. Δεν θέλαμε να ενοχλήσουμε ή να αποσπάσουμε την προσοχή του Βίκτορ. Και ξέραμε ότι βρισκόμασταν σε κρίση. Γι’ αυτό και παραμείναμε σιωπηλοί”.

Το υποβρύχιο κατάφερε τελικά να βγει “χάρη στις ικανότητες του Viktor”, λέει ο Δρ Guillen.

“Ήμασταν απλά τυχεροί. Είχαμε κολλήσει για περίπου μία ώρα. Και είχα ήδη αποχαιρετήσει στο μυαλό μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό: έτσι θα τελειώσει για σένα. Αλλά στο τέλος, αισθανθήκαμε ότι κάτι άλλαξε… υπήρχε η αίσθηση ότι αιωρούμαστε”.

Ο δημοσιογράφος θυμάται ότι όλα αυτά συνέβησαν στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς ο πιλότος έσβησε τους προβολείς.

“Δεν θέλαμε να πούμε τίποτα. Έλεγα ‘Θεέ μου, είναι δυνατόν να βγούμε από αυτό;’. Τότε γύρισα προς τον Viktor και του είπα: ‘Εντάξει;’. Αυτό ήταν όλο. Μιλούσε μόνο σπαστά αγγλικά. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ [πώς] είπε αυτό με μια πολύ χαμηλή γρυλλίζουσα ρωσική προφορά: ‘Κανένα πρόβλημα’.

Ο Δρ Guillen δήλωσε ότι τους πήρε περίπου δυόμισι ώρες για να επιστρέψουν στην επιφάνεια και ότι οι άνθρωποι στο πλοίο που εκτοξεύθηκε είχαν επίγνωση της κατάστασης “κρίσης”.

Λέει ότι το 2000 υπήρχαν μόνο δύο χώρες που είχαν υποβρύχια ικανά να αντέξουν την τεράστια πίεση του νερού – η Γαλλία και η Ρωσία.

Συγκρίνοντας το ρωσικό υποβρύχιο Mir μήκους 7,8 μέτρων (26 πόδια) στο οποίο βρισκόταν με το εξαφανισμένο σκάφος Τιτάν, λέει: “Το δικό μας υποβρύχιο δεν είχε καμία σχέση με αυτό το πολυτελές υποβρύχιο. Έχω δει φωτογραφίες από το εσωτερικό του Τιτάνα – είναι σαν αρχοντικό”.

Μέσα στο στενό σκάφος, υπήρχαν “δύο πάγκοι σε κάθε πλευρά -αυτοί ήμουν εγώ και ο φίλος μου που έκανε κατάδυση, και στη μέση- ο πιλότος”.

“Φοβάμαι το νερό. Ήταν ήδη δύσκολο για μένα να το κάνω αυτό”, παραδέχεται ο δρ Guillen – αλλά λέει ότι απλά δεν μπορούσε να αρνηθεί την ευκαιρία να κάνει ρεπορτάζ από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Πριν από την κατάδυση, το πλήρωμα είχε λάβει οδηγίες για το τι να περιμένει στο υποβρύχιο.

“Μας είχαν ενημερώσει για μια αληθινή ιστορία που είχε συμβεί όταν ένας άλλος κύριος είχε βρεθεί στο υποβρύχιο σε μια κρίση”, λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το εξαφανισμένο υποβρύχιο “Titan”, ο Δρ Guillen δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα συναισθήματά του.

“Η καρδιά μου ραγίζει για αυτές τις πέντε φτωχές ψυχές εκεί κάτω”, λέει με δάκρυα στα μάτια. “Ξέρω ακριβώς τι βιώνουν. Δεν υπάρχουν λόγια γι’ αυτό. Προσεύχομαι τόσο πολύ”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα