Τιτανικός: Με καθυστέρηση οκτώ ωρών δηλώθηκε η εξαφάνιση του υποβρυχίου

Τιτανικός: Με καθυστέρηση οκτώ ωρών δηλώθηκε η εξαφάνιση του υποβρυχίου
Έρευνες για το υποβρύχιο Titan Action Aviation/AP

Σημαντική καθυστέρηση της OceanGate να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου της στην Ακτοφυλακή αποκαλύπτει δημοσίευμα της Daily Mail. Τι αναφέρει η εταιρεία.

Οκτώ ώρες αφότου έχασε επαφή με το Titan προχώρησε στη δήλωση της εξαφάνισης του υποβρυχίου στην Ακτοφυλακή η εταιρεία OceanGate στην οποία ανήκει, σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail.

Το υποβρύχιο Titan της εταιρείας βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince.

Ωστόσο, η αναφορά ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή δεν έγινε παρά στις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα, ενώ η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη πιο μετά στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής.

Εκτιμώντας τις πιθανότητες που υπάρχουν να εντοπιστούν ζωντανοί οι επιβαίνοντες, ο υποπλοίαρχος David Marquet, πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, προχώρησε σε μια απαισιόδοξη δήλωση το πρωί της Τρίτης (20/6), λέγοντας στην DailyMail: “Αν συμβούλευα τον πρωθυπουργό, θα έλεγα ότι οι πιθανότητές τους είναι 1%.”

“Δεν τους έχουμε βρει καν ακόμα. Αν τους βρούμε, θα το ανεβάσω στο 15%. Είναι ζοφερό – δεν θέλω να το πω, αλλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής” πρόσθεσε.

“Συμβαίνουν θαύματα [όπως τα αγόρια από την Ταϊλάνδη], αλλά αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση. Πρόκειται για έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο” συνέχισε και παρομοίασε την κατάσταση με την προσπάθεια να βρεθεί ένα “μίνι βαν” στα συντρίμμια ενός πλοίου.

“Δεν έχουν χαθεί ακόμα όλα γιατί έχουν ακόμα οξυγόνο αλλά… βασικά είναι σαν να φαντάζεστε ότι είναι στην άλλη πλευρά του φεγγαριού – αυτή είναι μια καλύτερη αναπαράσταση” είπε μεταξύ άλλων.

Ο Marquet παραπονέθηκε για το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα σκάφη με τη δυνατότητα κατάδυσης στα 12.500 πόδια για τη διάσωσή τους. “‘Το αμερικανικό και το βασιλικό ναυτικό έχουν μακρά ιστορία στη λειτουργία υποβρυχίων – δεν πάνε τόσο βαθιά όσο αυτοί” ανέφερε και συνέχισε: Βρίσκονται σε άγνωστη περιοχή. Αν τα δικά μας υποβρύχια πήγαιναν τόσο βαθιά, όλοι θα ήταν νεκροί.”

Η ανακοίνωση της OceanGate

Η εταιρεία δεν έχει ακόμη εξηγήσει γιατί άργησε τόσο πολύ να ειδοποιήσει την ακτοφυλακή όταν το Titan έχασε τις επικοινωνίες την Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη (20/6), ανέφερε:

“Εδώ και αρκετό καιρό, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με ένα από τα υποβρύχια εξερευνητικά μας οχήματα, το οποίο επισκέπτεται αυτή τη στιγμή το σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού.

Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη στην ευημερία του πληρώματος και λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να φέρουμε τα πέντε μέλη του πληρώματος πίσω με ασφάλεια.

Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την επείγουσα και εκτεταμένη βοήθεια που λαμβάνουμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες βαθέων υδάτων καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την επαφή με το υποβρύχιο.

Προσευχόμαστε για την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και των επιβατών και θα παρέχουμε ενημερώσεις μόλις αυτές είναι διαθέσιμες”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα