Τιχανόφσκαγια στο Ευρωκοινοβούλιο: “Μια ειρηνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία”

Τιχανόφσκαγια στο Ευρωκοινοβούλιο: “Μια ειρηνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία”
Η ηγέτις της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια AP

Εν μέσω ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, η ηγέτις της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια υποστήριξε πως μια "ειρηνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη".

Μια “ειρηνική επανάσταση” βρίσκεται σε εξέλιξη στην Λευκορωσία, όπου ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο συνεχίζεται τώρα για τρίτη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η ηγέτις της αντιπολίτευσης της χώρας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

“Είμαστε πλέον πλειοψηφία. Μια ειρηνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είναι μια γεωπολιτική επανάσταση (…) είναι μια δημοκρατική επανάσταση”, σημείωσε απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές.

Η Τιχανόφσκαγια απέρριψε τον χαρακτηρισμό “φιλορωσικό ή αντιρωσικό” και “φιλοευρωπαϊκό ή αντιευρωπαϊκό” για το κίνημα διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία, την ώρα που ο πρόεδρος Λουκασένκο προσπαθεί να το παρουσιάσει ως μια δυτική συνωμοσία που έχει στόχο τη σφαίρα της ρωσικής επιρροής.

“Η χώρα μου βρίσκεται σε κρίση”, συνέχισε η αντιπολιτευόμενη, απαριθμώντας τις συλλήψεις, τις εξαφανίσεις και τους θανάτους διαδηλωτών στο κέντρο της Ευρώπης”.

Χαρακτηρίζοντας τη διαδήλωση που έγινε στις 23 Αυγούστου στο Μινσκ “τη μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας”, η Τιχανόφσκαγια υπογράμμισε επίσης ότι οι “προσπάθειες βίαιης καταστολής” δεν “αποθάρρυναν, παρά μόνον ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα του έθνους”.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Κυριακή περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Μινσκ, όπως είχαν κάνει και στις 16 Αυγούστου.

Το κίνημα αμφισβήτησης στη Λευκορωσία ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο Λουκασένκο κέρδισε με ποσοστό 80%. Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι προϊόν νοθείας.

“Τα αιτήματά μας είναι απλά: εκλογές δίκαιες και ελεύθερες”, συνέχισε η Τιχανόφσκαγια, δηλώνοντας έτοιμη “για διαπραγματεύσεις με τις αρχές” και για να “σκεφτεί τη μεσολάβηση διεθνών οργανισμών”, αλλά με σεβασμό “στην εθνική κυριαρχία της Λευκορωσίας”.

Οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις συλλήψεις αντιπολιτευόμενων και επικεφαλής απεργιών.

Σε μια ένδειξη της αύξησης των πιέσεων που ασκούνται στο κίνημα αμφισβήτησης, η τιμηθείσα με Νόμπελ Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς εκλήθη να παρουσιαστεί αύριο ενώπιον ανακριτικής επιτροπής υπό την ιδιότητά της του μέλους του “Συντονιστικού Συμβουλίου” που ίδρυσε η αντιπολίτευση για να οργανώσει την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

Ποινική έρευνα έχει κινηθεί στη Λευκορωσία όσον αφορά τον σχηματισμό αυτού του οργάνου, το οποίο κατηγορείται από τις αρχές ότι “απειλεί την εθνική ασφάλεια”.

Στελέχη της αντιπολίτευσης στο δικαστήριο

Δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία εμφανίσθηκαν σήμερα στο δικαστήριο αφού πέρασαν τη νύχτα στη φυλακή, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή των λίγων αντιπολιτευόμενων που εξακολουθούν να διαφεύγουν, ενώ περισσότερες μαζικές διαδηλώσεις σχεδιάζονται εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η Όλγκα Κοβαλκόβα, η εκπρόσωπος της υποψήφιας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που εξακολουθεί να βρίσκεται στη Λευκορωσία, εμφανίσθηκε στο δικαστήριο, όπως και ο Σεργκέι Ντιλέφσκι, ο οποίος είχε ηγηθεί απεργιών στο Εργοστάσιο Τρακτέρ του Μινσκ, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας. Αμφότεροι συνελήφθησαν χθες, Δευτέρα.

Οι δύο είναι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου Συντονιστικού συμβουλίου, το οποίο δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον δηλωμένο στόχο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ο Λουκασένκο χαρακτήρισε το συμβούλιο παράνομη προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας και εισαγγελείς άσκησαν ποινικές διώξεις εναντίον του.

Το Συντονιστικό συμβούλιου περιλαμβάνει δεκάδες προσωπικότητες που αντιπροσωπεύουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων η Σβετλάνα Αλεξέγεβιτς, βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η οποία κλήθηκε για ανάκριση.

Λευκορωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Ντιλέφσκι να κάθεται στο δικαστήριο μέσα σ’ ένα μεταλλικό κλουβί. Φωτογραφίες της Κοβαλκόβα στο δικαστήριο δεν ήταν διαθέσιμες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα