Το απόλυτο χάος στη Γάζα – Νέο αυστηρό μήνυμα εκκένωσης από το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, μειωμένοι όμως σε σχέση με την ένταση που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων.

Νέο κάλεσμα στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο ισραηλινός στρατός, ενόψει της επικείμενης χερσαίας επιχείρησης.

Το Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται πως η Χαμάς έχει τοποθετήσει τα όπλα και τις δυνάμεις της ανάμεσα στους αμάχους, λέει στους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο για τη δική τους ασφάλεια.

“Αυτή είναι μια επείγουσα στρατιωτική προειδοποίηση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. “Για την άμεση ασφάλειά σας, καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας [Λωρίδας της] Γάζας και της πόλης της Γάζας να μεταφερθούν προσωρινά προς νότο”.

“Η επικείμενη επιχείρηση των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) θα ξεκινήσει να εξουδετερώνει την απειλή της Χαμάς με ακρίβεια και σφοδρότητα”, είπε.

Εκατοντάδες κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Λωρίδα της Γάζας κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Πρόκειται για την σφοδρότερη επίθεση του Ισραήλ στην περιοχή από την αρχή του πολέμου, ενώ η Γάζα εξακολουθεί να είναι πλήρως αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, χωρίς ρεύμα και τηλεπικοινωνίες, με τη διεθνή κοινότητα να καλεί σε παύσεις των εχθροπραξιών.

«Εκατοντάδες κτίρια και σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα καταλύματα υπέστησαν ζημιές» δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα.

Όπως λέει, οι σφοδροί βομβαρδισμοί -οι μεγαλύτεροι σε ένταση από την έναρξη των επιχειρήσεων- στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και σε περιοχές του βορρά».

Βομβαρδισμοί γύρω από νοσοκομεία

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο “ινδονησιακό” νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Προς επίρρωση αυτών, κάνοντας ρεπορτάζ από τη Γάζα, ο Ρούσντι Αμπουαλούφ του BBC υπογραμμίζει ότι οι νυχτερινοί βομβαρδισμοί διεξήχθησαν «σε πλαίσιο που δεν είχε ξαναδεί», προκαλώντας χάος και πανικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχουμε στοιχεία για τον αριθμό των χθεσινών θυμάτων, με πλάνα να δείχνουν ότι το βόρειο τμήμα της Γάζας συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις. Η τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας της Γάζας κάνει λόγο για 7.703 νεκρούς, αριθμός πάντως που υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα των επιδρομών, στις 7 Οκτωβρίου.

Γάζα
Γάζα Associated Press

IDF: Παραμένουν στη Γάζα δυνάμεις μας

Ο ισραηλινός στρατός προέβη, το πρωί του Σαββάτου, σε ανακοινώσεις για τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις λέγοντας πως εισήλθε στο βόρειο τμήμα της Γάζας και ότι επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με τη χρήση πεζικού και τεθωρακισμένων στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σημείωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πεδίο» χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

«Οι δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο πεδίο και συνεχίζουν τον πόλεμο» δήλωσε ο υποναύαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο Χαγκάρι επισήμανε, επίσης, ότι «διευρύνουν την ανθρωπιστική προσπάθεια» σήμερα και ότι θα επιτρέψουν σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας.

Πλήγματα σε 150 στόχους

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας χερσαίας επιχείρησης σημειώθηκαν αρκετές συγκρούσεις μεταξύ στρατευμάτων και τρομοκρατών της Χαμάς, τονίζοντας ότι από αυτές δεν αναφέρθηκε τραυματισμός στρατιωτών του.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε περίπου 150 υπόγειες τοποθεσίες που ανήκουν στη Χαμάς και ότι σκοτώθηκαν αρκετοί μαχητές της. Στα θύματα περιέλαβε και τον επικεφαλής της λεγόμενης «εναέριας συστοιχίας» της Χαμάς, Ισάμ Αμπού Ρουκμπέχ.

Ο στρατός λέει ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των drones, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, των αλεξίπτωτων πλαγιάς και των συστημάτων ανίχνευσης της τρομοκρατικής ομάδας. Υποστηρίζει, δε, ότι έπαιξε ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου κατευθύνοντας τους τρομοκράτες που εισήλθαν στο νότιο Ισραήλ με αλεξίπτωτα πλαγιάς, καθώς και τις επιθέσεις με drone σε θέσεις παρατήρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Λίβανος: Οι αρχές εξέδωσαν προληπτική οδηγία για το αεροδρόμιο της Βηρυτού

Στο μεταξύ, οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αυξάνονται.

Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρει οποιαδήποτε άμεση κλιμάκωση στα σύνορα.

Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη βαριά οπλισμένη ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Μαρτυρίες στο NEWS 24/7 από τη Γάζα

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα