Το διπλό συμφέρον της Κίνας έναντι των Ταλιμπάν και τα σπάνια ορυκτά

Το διπλό συμφέρον της Κίνας έναντι των Ταλιμπάν και τα σπάνια ορυκτά
O Abdul Ghani Baradar των Ταλιμπάν και ο κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi Li Ran/Xinhua via AP

Τα συμφέροντα της Κίνας έναντι των Ταλιμπάν και του Αφγανιστάν είναι τόσο γεωπολιτικά, όσο και οικονομικά στο "ράλι" με τη Δύση.

“Η Κίνα έπαιξε έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν και είναι ευπρόσδεκτη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας”, δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen.

Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις μετά τη σύντομη επικράτηση των Ταλιμπάν κατά την αποχώρηση των Αμερικανών από τα αφγανικά εδάφη, η Κίνα βρίσκεται σε μια σχετική θέση ισχύος στην περιοχή έναντι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε πόλεμο στο Αφγανιστάν.

“Η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα με τεράστια οικονομία και δυνατότητες – νομίζω ότι μπορούν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση, αποκατάσταση, και βελτίωση των υποδομών στο Αφγανιστάν”, είπε ο Shaheen στην τηλεόραση CGTN σε συνέντευξή του αργά την Πέμπτη σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Wang Yi με μια αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στο λιμάνι Tianjin της βόρειας Κίνας τον περασμένο μήνα, ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως ελπίζει ότι το Αφγανιστάν θα μπορούσε να υιοθετήσει μια “μετριοπαθή ισλαμιστική πολιτική”.

Η Κίνα έχει θέσει ως αντιπάλους της τους “θρησκευτικούς εξτρεμιστές” της περιοχής Σιντσιάνγκ των Ουιγούρων και ανησυχεί εδώ και καιρό ότι το έδαφος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν θα χρησιμοποιηθεί για να φιλοξενήσει αυτονομιστικές δυνάμεις.

Η Σιντζιάνγκ συνορεύει με τη Ρωσία, τη Μογγολία, το Καζακστάν, το Κιριγκιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Στην περιοχή κατοικούν αρκετές εθνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων, των Κινέζων Χαν, των Καζάκων, των Τατζίκων, των Κινέζων Χούι, των Κιργιζίων και των Μογγόλων, με την πλειονότητα του πληθυσμού να ασπάζεται το Ισλάμ σε ποσοστό 58%.

Στη πρώτη τους Συνέντευξη Τύπου μπροστά στους δημοσιογράφους των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων την Τρίτη, οι Ταλιμπάν είπαν πως δεν θα “κλείσουν την πόρτα” σε κανέναν, ακόμη και αν μιλάμε για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, κάτι που σε κάθε περίπτωση απασχολεί τη Δύση.

Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός πως η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που έσπευσε να κάνει λόγο για “καλές προθέσεις συνομιλίας με τους Ταλιμπάν”, λίγες ώρες μετά την κυριαρχία τους και στη Καμπούλ.

“Η Κίνα διατηρεί επαφή και επικοινωνία με τους Αφγανούς Ταλιμπάν και διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης του αφγανικού ζητήματος” δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, Hua Chunying.

Διεθνείς αναλυτές έχουν εκτιμήσει πάντως πως ήδη η Κίνα έχει πάρει προβάδισμα έναντι άλλων κρατών για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν με τις εταιρείες της να είναι έτοιμες να “επενδύσουν” στα κοιτάσματα ορυκτών αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που διαθέτει η εν λόγω χώρα.

Τα αποθέματα ορυκτών όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και ο χρυσός είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν επίσης σπάνια ορυκτά και, ίσως το πιο σημαντικό, αυτό που μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο – ένα βασικό αλλά σπάνιο συστατικό στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες ζωτικής σημασίας.

Η Κίνα κυριαρχεί στην αγορά σπάνιων ορυκτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου το 35% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων ορυκτών βρίσκονται στην Κίνα, τα περισσότερα στον κόσμο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η χώρα χρησιμοποίησε το “όπλο” των σπάνιων ορυκτών ως απειλή κατά τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ το 2019, όταν το Πεκίνο απείλησε να διακόψει τις προμήθειες στις ΗΠΑ. Η Κίνα εξήγαγε στις ΗΠΑ το 80% των ορυκτών που χρησιμοποίησαν μέσα στο 2019, κάτι που δείχνει τη δυναμική μιας σχέσης, που πλέον θα διέπεται και από τα αποθέματα του Αφγανιστάν αν οι κινέζοι καταφέρουν να διεισδύσουν στην αγορά αυτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα