Το ΔΝΤ και η Σομαλία προχωρούν προς την ελάφρυνση του χρέους της
Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους της Σομαλίας. Θετική εισήγηση από την αποστολή του ΔΝΤ.
- 18 Οκτωβρίου 2022 11:21
Αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έκρινε τη Δευτέρα ότι η Σομαλία πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται για να αντιμετωπίσει τη διατροφική κρίση και να επωφεληθεί από ελάφρυνση του χρέους της με δεδομένες τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.
«Αν και η πολιτική σταθερότητα βελτιώθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2022, η προοπτική της Σομαλίας επισκιάζονται από την παρατεταμένη ξηρασία, τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και τους κινδύνους για την ασφάλεια», συνόψισε στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον η Λάουρα Χαραμίγιο, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, έπειτα από συναντήσεις με τις σομαλικές αρχές.
Σκοπός ήταν να ανανεωθεί η επιλεξιμότητα της αφρικανικής χώρας για έναν από τους μηχανισμούς στήριξης, τον Διευρυμένο Μηχανισμό Πίστωσης (Extended Credit Facility, ECF). Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μένει πάντως να εγκρίνει τη συμφωνία που κλείστηκε μετά την αποπεράτωση της αποστολής.
Η κυρία Χαραμίγιο υπογράμμισε ότι η Σομαλία κατάφερε να διατηρήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και συνέχισε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις παρά τα εξωτερικά σοκ, εκπληρώνοντας έτσι τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λάβει διεθνή αρωγή.
Το κράτος της ανατολικής Αφρικής έχει ανάγκη επείγουσα βοήθεια για να αντιμετωπίσει τη διατροφική ανασφάλεια, επέμεινε η κολομβιανή οικονομολόγος.
Η χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας ευρείας κλίμακας επέτρεψε να αποφευχθεί ακόμη χειρότερη κατάσταση, όμως οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο παραμένουν υπό τον έλεγχο της Σεμπάμπ (σ.σ. ‘Νεολαία’, τζιχαντιστική οργάνωση που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα), η οποία παρεμποδίζει τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας (…). Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση της υποστήριξης από τους διεθνείς εταίρους» της χώρας, πρόσθεσε.
Ο σομαλικός στρατός, με την υποστήριξη τοπικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, έχει εμπλακεί σε αυτόν που ο πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ, που εξελέγη τον Μάιο, περιγράφει με τον όρο «ολοκληρωτικός πόλεμος». Σκοπός του εγχειρήματος είναι η εξάλειψη της Σεμπάμπ.
Τον Φεβρουάριο, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωναν ότι η Σομαλία ήταν πλέον «επιλέξιμη» για κοινό μηχανισμό τους που επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους φτωχών χωρών, τη λεγόμενη Πρωτοβουλία υπέρ των Φτωχών Χωρών με Μεγάλα Χρέη (Debt Relief Under the Heavily Indebted Poor Countries Initiative, HIPC).
Τον Μάρτιο, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε συμφωνία τριετούς διάρκειας με τη Σομαλία, ύψους περίπου 395,5 εκατ. δολαρίων.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις