Το εξώφυλλο του TIME αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο όσα έγιναν στο debate Τραμπ – Χάρις

Διαβάζεται σε 4'
Το εξώφυλλο του TIME αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο όσα έγιναν στο debate Τραμπ – Χάρις
Republican presidential nominee former President Donald Trump shakes hands with Democratic presidential nominee Vice President Kamala Harris during an ABC News presidential debate at the National Constitution Center, Tuesday, Sept.10, 2024, in Philadelphia. (AP Photo/Alex Brandon) Associated Press

Το εύστοχο εξώφυλλο του περιοδικού TIME για το debate Τραμπ – Χάρις, που αποτυπώνει όσα είδαμε.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο διαφορετικοί όσο κανένα άλλο δίδυμο στην ιστορία, περιγράφει το περιοδικό TIME λίγο μετά το debate Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις.

Ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εναντίον ενός εισαγγελέα καριέρας και πολιτικού, ένας πρώην αρχιστράτηγος εναντίον της πρώτης μαύρης γυναίκας που διεκδικεί το χρίσμα. Προέρχονται από διαφορετικές ακτές, διαφορετικές γενιές, διαφορετικές φορολογικές κλίμακες. Αλλά όσο σκληρή κι αν είναι η επιλογή που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αυτόν τον Νοέμβριο, το έθνος δεν είχε δει ποτέ τον Ντόναλντ Τραμπ και την Καμάλα Χάρις δίπλα-δίπλα, προτού αναμετρηθούν στη Φιλαδέλφεια στις 10 Σεπτεμβρίου, στο μοναδικό ίσως debate πριν από την ημέρα των εκλογών.

Για τον Ρεπουμπλικάνο, οι ΗΠΑ είναι ένα κολαστήριο αυξανόμενης εγκληματικότητας, ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και οικονομικής δυστυχίας. Για την Δημοκρατική, το έθνος μαστίζεται από τον διχασμό που έσπειρε ο Τραμπ, τις απαγορεύσεις αμβλώσεων που εισήγαγε και τις οικονομικές πολιτικές που πέρασε και ευνοούν τους πλούσιους εις βάρος των υπολοίπων.

Αλλά πέρα από αυτά και τις προεκλογικές ατάκες, η σύγκρουση υψηλού ρίσκου μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις αποτύπωσε πόσο δραματικά έχει αλλάξει η προεδρική κούρσα από τα μέσα του καλοκαιριού, όταν ακόμη και κορυφαίοι Δημοκρατικοί παραδέχθηκαν ότι ο Τραμπ φαινόταν να κερδίζει τον Τζο Μπάιντεν. Όσο ξεκάθαρο είναι ότι ο Τραμπ θα ήθελε να είναι ακόμη υποψήφιος με τον Μπάιντεν, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι ότι η Χάρις τον έχει ταρακουνήσει.

Η διαχωρισμένη οθόνη τα είπε όλα. Ο Τραμπ έκανε γκριμάτσες καθώς ο Χάρις τον “πίκαρε” με δόλωμα τις συγκεντρώσεις του, με τον ίδιο στη συνέχεια να γκρινιάζει για τις εκλογές του 2020 και να υπερασπίζεται τους ταραξίες που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Στα εννέα χρόνια από τότε που ο Τραμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο, κανένας αντίπαλος -Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος- δεν αντιμετώπισε τον γορίλα των 800 κιλών της αμερικανικής πολιτικής τόσο ψύχραιμα ή δεν μπήκε στο πετσί του σε τέτοιο βαθμό. Κάπως έτσι εξελίσσεται η κατάσταση για τον Τραμπ εδώ και καιρό.

Παρά τις εικασίες ότι η Χάρις ήταν έτοιμη να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου, ο Τραμπ και η εκστρατεία του πιάστηκαν στα πράσα. Περισσότερες από μία φορές, κορυφαίοι σύμβουλοι πίστευαν ότι είχαν καταλήξει σε μια στρατηγική, μόνο και μόνο για να δουν τον ίδιο τον υποψήφιο να την ανατρέπει εν ριπή οφθαλμού.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη χθες το βράδυ. Λιγότερο από 24 ώρες προτού αλλάξουν όλα (σ.σ. με την απόσυρση του Μπάιντεν), ένας πληθωρικός Τραμπ στεκόταν στη σκηνή μιας συγκέντρωσης στο Γκραντ Ράπιντς του Μισισιπή, κάνοντας αστεία δίπλα στον νέο του υποψήφιο σύντροφο, τον Τζέι Ντι Βανς. Ο Τραμπ ρώτησε τους παρευρισκόμενους αν θα προτιμούσαν να κατέβει εναντίον του Μπάιντεν ή του Χάρις. Το πλήθος εξέφραζε την προτίμησή του για τον Μπάιντεν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν με συμβούλους, σκεπτόμενος την αποχώρησή του από την κούρσα. Μια μέρα αργότερα, ο Μπάιντεν αποχώρησε, η Χάρις είχε βγει μπροστά και ο τσαμπουκάς του Τραμπ εξαφανίστηκε.

Μέχρι που φτάσαμε στο χθεσινό debate. Εκεί όπου η υποψήφια των Δημοκρατικών έδειξε έναν δυναμισμό που δεν είχαμε δει έως τώρα. Και μία ειρωνεία που, αν είχε οποιονδήποτε άλλο απέναντί της, θα φαινόταν υπερβολική. Ο Τραμπ, στην αντίπερα όχθη, φάνηκε να θέλει να είναι πιο συγκρατημένος σε σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει, για να καταλήξει τελικά να είναι εμφανώς εκνευρισμένος και να «τσιμπάει» συνεχώς τα δολώματα που έριχνε η αντίπαλός του.

Το αποτέλεσμα του debate, μάλιστα, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME, όπου ο Τραμπ διακρίνεται να τρέπεται σε φυγή πάνω στο αγαπημένο του… γκολφ καρτ και με τη λεζάντα “σε μπελάδες”.

Εξώφυλλο άκρως εύστοχο, αν κρίνει κανείς από το γεγονός που η Χάρις τον ανάγκασε να παίζει συνεχώς άμυνα, ενώ κλήθηκε να υπερασπιστεί τις καταδίκες του για κακούργημα, την περιουσία του και τον ρόλο του στην ανατροπή του ομοσπονδιακού δικαιώματος στην άμβλωση.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα