Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex
Πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα AP

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αρνήθηκαν να υπογράψουν τον προϋπολογισμό της Frontex και ζητούν πρόσβαση στην έρευνα μετά τις αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να υπογράψει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Frontex, σημειώνοντας ότι απέτυχε να διερευνήσει τις αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο έρχεται μετά την παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του διευθυντή της Frontex, Fabrice Leggeri, ο οποίος αποχώρησε μετά από έρευνα της Olaf, του οργάνου της ΕΕ για την καταπολέμηση απάτης.

Η απόφαση του κοινοβουλίου βασίστηκε σε έκθεση που συντάχθηκε σε μεγάλο βαθμό πριν παραιτηθεί ο Leggeri και αποτυπώνει τον διαρκή φόβο στην ΕΕ ότι η Frontex δεν προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και δεν τηρεί το δίκαιο της ΕΕ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι ευρωβουλευτές, που βρέθηκαν στη συνεδρίαση στο Στρασβούργο, ψήφισαν υπέρ της αναβολής της έγκρισης του προϋπολογισμού της Frontex για το 2020, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κατά την οποία ενέκριναν τους προϋπολογισμούς δεκάδων άλλων υπηρεσιών της ΕΕ όπου πηγαίνουν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο – Τι ψήφισαν τα ελληνικά κόμματα

Σε μια ψηφοφορία με ανάταση του χεριού, το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαλλάξει τον οργανισμό ελέγχου των Ευρωπαϊκών συνόρων (Frontex) από την διαδικασία εξέτασης του προϋπολογισμού του 2020.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών ψήφισαν υπέρ της αναβολής έγκρισης του προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι αναγνωρίζουν ότι η Frontex δεν έλαβε υπόψιν της τις αποφάσεις και τις αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Παράλληλα, μετά το πέρας της απόφασης για τη μη απαλλαγή της Frontex, ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη πάνω σε ψήφισμα με τις παρατηρήσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού από αυτή. Το ψήφισμα αυτό ακολούθησε την απόφαση για τη μη απαλλαγή και εγκρίθηκε με 492 ψήφους υπέρ, 145 κατά και 8 αποχές.

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν ως εξής: Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ εκτός της Ελίζας Βόζεμπεργκ η οποία δεν ψήφισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κι αυτός υπέρ του ψηφίσματος. Υπέρ ήταν και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ, το οποίο ψήφισε υπέρ της πρότασης για την αναβολή της απαλλαγής, ψήφισε λευκό στο ψήφισμα με τις παρατηρήσεις, καθώς διαφώνησε σε σημεία του περιεχομένου του ψηφίσματος. Η Ελληνική Λύση ψήφισε κατά όπως και ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Αθανάσιος Κωνσταντίνου.

Τι σημαίνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με έδρα τη Βαρσοβία, έχει αποκτήσει μεγάλα ποσά για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-16, όταν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για άσυλο. Τώρα, ένας από τους οργανισμούς της ΕΕ με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, είχε ετήσιο προϋπολογισμό 364 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, υπάρχουν σχέδια να επεκταθεί περαιτέρω, σε 10.000 συνοριοφύλακες και ακτοφυλακή έως το 2027.

Η καθυστέρηση στην έγκριση του προϋπολογισμού της δεν έχει οικονομικές συνέπειες για τον οργανισμό, αλλά αποτελεί μια μορφή πολιτικής μομφής που εξουσιοδοτεί τους ευρωβουλευτές να εκδίδουν συστάσεις στον νέο διευθυντή της Frontex. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθυστέρησε την έγκριση του προϋπολογισμού της Frontex το 2021 και επέπληξε τον οργανισμό ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προηγούμενες συστάσεις που του έκανε.

Σε σχετική έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε σε προβλήματα που έχουν ανακύψει σε δύο κράτη μέλη της ΕΕ. Στην Ελλάδα, η Frontex «δεν αξιολόγησε σωστά τη δραστηριότητά της», παρά τις επίσημες αναφορές από εθνικές αρχές, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ ότι ο οργανισμός δραστηριοποιείται σε περιοχές όπου σημειώνονταν «παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφερε.

Η Frontex επικρίθηκε επίσης για τη μη αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ουγγαρία, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020 ότι η Βουδαπέστη δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των αιτούντων άσυλο. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, επιτροπή ευρωβουλευτών κάλεσε τον Frontex να αποσυρθεί από την Ουγγαρία. Ωστόσο, ο οργανισμός συνέχισε να συνεργάζεται με την κυβέρνηση της Βουδαπέστης κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην απέλαση ατόμων στα οποία αρνήθηκε το άσυλο, πίσω στη χώρα καταγωγής τους.

Οι ευρωβουλευτές παράλληλα επέκριναν τη συντριπτική πλειοψηφία ανδρών στο στελεχιακό δυναμικό της Frontex, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους ότι τα τρία τέταρτα των υψηλά ιστάμενων στελεχών της είναι άνδρες. Προέτρεψε τον οργανισμό να λογοδοτήσει για 17 περιπτώσεις παρενόχλησης, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Οι ευρωβουλευτές επέπληξαν επίσης τις αρχές της ΕΕ επειδή δεν τους παρείχαν πρόσβαση στα ευρήματα της υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε έρευνα το 2019 για αναφορές για παρενοχλήσεις, ανάρμοστη συμπεριφορά και παράνομα push-backs αιτούντων άσυλο από τον Frontex. Σύμφωνα με τον Guardian, η Olaf συνέστησε πειθαρχική δίωξη κατά του Leggeri και δύο άλλων μελών του προσωπικού.

Ο Tomáš Zdechovský, Τσέχος κεντροδεξιός ευρωβουλευτής υπεύθυνος για την επίβλεψη του προϋπολογισμού της Frontex, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να εγκριθεί χωρίς να γνωρίζει τα αποτελέσματα της έρευνας της Olaf.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα