Το Human Rights Watch κατηγορεί ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ για “εξαναγκαστικές εξαφανίσεις” 200 μεταναστών

Διαβάζεται σε 2'
Το Human Rights Watch κατηγορεί ΗΠΑ και Ελ Σαλβαδόρ για “εξαναγκαστικές εξαφανίσεις” 200 μεταναστών
AP

Η οργάνωση κατηγορεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ελ Σαλβαδόρ για “εξαναγκαστικές εξαφανίσεις” πάνω από 200 μεταναστών από τη Βενεζουέλα.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατηγορεί για «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις» τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ελ Σαλβαδόρ, μετά την απέλαση στα μέσα Μαρτίου 200 και πλέον μεταναστών, κυρίως από τη Βενεζουέλα, από την αμερικανική στη σαλβαδοριανή επικράτεια, όπου κρατούνται έκτοτε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας.

Τη 15η Μαρτίου, οι αμερικανικές αρχές μετήγαγαν στο Ελ Σαλβαδόρ πάνω από 200 μετανάστες, κυρίως από τη Βενεζουέλα, εκατό και πλέον εκ των οποίων κατ’ αυτήν ανήκουν στη συμμορία Tren de Aragua, δυνάμει νόμου του 1978 περί «αλλοδαπών εχθρών» που ως τον περασμένο μήνα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε πολέμους.

Έκτοτε, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν έγκλειστοι σε σαλβαδοριανή φυλακή υψίστης ασφαλείας, τη CECOT («Centro de onfinamiento del Terrorismo»), διαβόητη για τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες κράτησης που εφαρμόζονται, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Δεν έχει δημοσιοποιηθεί κατάλογος των ονομάτων των ανθρώπων που μετήχθησαν εκεί ούτε από τις αρχές των ΗΠΑ, ούτε από αυτές του Σαλβαδόρ.

«Αυτές οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις είναι σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σχολίασε η διευθύντρια του τμήματος του HRW για την αμερικανική ήπειρο, η Χουανίτα Γκεμπέρτους.

Η ΜΚΟ κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των πολιτών της Βενεζουέλας που απελάθηκαν τη 15η Μαρτίου στο Σαλβαδόρ και τις σαλβαδοριανές αρχές να «επιβεβαιώσουν το πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή» και να «αποκαλύψουν αν υπάρχει νομική βάση για την κράτησή τους», καθώς και να «τους επιτρέψουν την επαφή με τον έξω κόσμο».

Η αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κρίστι Νόεμ, η οποία επισκέφτηκε τη φυλακή αυτή στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε χθες Τετάρτη «πεπεισμένη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να είναι εκεί και πρέπει να παραμείνουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους», σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Axios.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο οκτώ καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Tren de Aragua, «τρομοκρατικές» οργανώσεις — ο χαρακτηρισμός διευρύνει κατά πολύ τις δυνατότητες δράσης που προσφέρονται στις υπηρεσίες δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ εγείρει επίσης πιθανότητα εμπλοκής του στρατού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα