Το “Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ” στις ΗΠΑ τιμά τον Τζαμάλ Κασόγκι και τη Φιλιππινέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα
Η φετινή απονομή του "OXI Courage Award" ήταν αφοσιωμένη στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, καθώς δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν δημοσιογράφοι που είχαν επιλεγεί ως προσωπικότητες της χρονιάς από το περιοδικό "Time".
- 28 Οκτωβρίου 2019 10:31
Τους σύγχρονους αγωνιστές για την προάσπιση της δημοκρατίας βράβευσε για 9η συνεχόμενη χρονιά το «Ίδρυμα για την Ημέρα του ΟΧΙ» (Washington Oxi Day Foundation) σε μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποίησε στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Βασισμένο στο αφηγηματικό αρχέτυπο της πάλης του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, το ίδρυμα χρησιμοποιεί το ηρωικό «ΌΧΙ» της Ελλάδας για να βραβεύσει τους σύγχρονους ήρωες της εποχής μας που τόλμησαν να πουν το δικό τους «ΟΧΙ» απέναντι στις δυνάμεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία και την ελευθερία στον σύγχρονο κόσμο.
«Ο ελληνικός λαός έδειξε εξαιρετικό θάρρος εναντίον ανυπέρβλητων εμποδίων, αγωνιζόμενος για να διατηρήσει την ελευθερία του. Το “Βραβείο Ημέρας του ΟΧΙ” δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τους λαμπαδηφόρους του σήμερα που διατηρούν το πνεύμα της επετείου του “ΟΧΙ”-τους σημερινούς Δαυίδ που αγωνίζονται ανάμεσα μας για την δημοκρατία και την ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει η ιστοσελίδα του ιδρύματος.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού, μετατρέποντας την 28η Οκτωβρίου από μια εθνική εορτή σε ένα γεγονός παγκόσμιας κληρονομιάς, διασφαλίζοντας έτσι ότι ο αγώνας των Ελλήνων στο Έπος του 1940 δεν θα λησμονηθεί από την αμερικανική πολιτική ηγεσία. Βασικός εμπνευστής και καθοδηγητής του ιδρύματος είναι ο Μάικ Μάνατος. Αναφερόμενος στις ευκαιρίες ανάπτυξης της λεγόμενης «ήπιας ισχύος» μέσω της πολιτισμικής διπλωματίας, ο Μάικ Μάνατος εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει μεγάλες προοπτικές σε αυτό τον τομέα.
«(Η Ελλάδα) έχει ξεκινήσει και κάνει καλή δουλειά στη χρήση της λεγόμενης “ήπιας ισχύος”. Βοηθά δηλαδή τους ανθρώπους να καταλάβουν πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα που ναι μεν δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ότι μπορούν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αλλά έχει να δώσει ορισμένα πλεονεκτήματα «ήπιας ισχύος», τα οποία αποτελούν και το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάνατος.
Η 9η Ετήσια Απονομή των Βραβείων
Η φετινή απονομή του «OXI Courage Award» που έγινε σε επίσημο γκαλά στο «United States Institute of Peace» ήταν αφοσιωμένη στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, καθώς δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν δημοσιογράφοι που είχαν επιλεγεί ως προσωπικότητες της χρονιάς από το περιοδικό «Time».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε μετά θάνατον ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Το βραβείο παρουσίασε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ και το παρέλαβε ο στενός φίλος του Κασόγκι, Μοχάμεντ Σόλταν. Επιπλέον, το βραβείο «Battle of Crete» παρέλαβε η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, η οποία έχει συλληφθεί επανειλημμένα από τις αρχές των Φιλιππίνων λόγω μιας σειράς αποκαλύψεων που είχε κάνει σχετικά με τη κυβερνητική διαφθορά στη χώρα της.
«Στις Φιλιππίνες η μάχη για την ελευθερία του Τύπου συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια. Ο φόβος έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, όπου έχουμε εξωδικαστικές εκτελέσεις σε έναν βίαιο πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Οι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να πουν σήμερα το δικό τους «ΟΧΙ» στη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια υπαρξιακή στιγμή όχι μόνο για τη δημοσιογραφία αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία. Και είναι νομίζω ταιριαστό που αυτό το βραβείο προέρχεται από την Ελλάδα, την χώρα που είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας», ανέφερε η Μαρία Ρέσα.
Τέλος, το βραβείο «Metropolitan Chrysostomos Award» παρουσίασε ο επικεφαλής του Δ.Σ. του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λόρμπερ, το οποίο απονεμήθηκε στη μνήμη Ελλήνων Εβραίων που μαρτύρησαν πριν από 75 χρόνια κατά τη διάρκεια της μοναδικής εξέγερσης που έγινε στο Άουσβιτς.