Το Ιράν γελάει με την έκκληση της Δύσης να διατηρήσει την ψυχραιμία του

Διαβάζεται σε 2'
Το Ιράν γελάει με την έκκληση της Δύσης να διατηρήσει την ψυχραιμία του
Associated Press

Το Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων δυτικών χωρών να μην προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Παραμένουν οι φόβοι για μια επικείμενη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο Ιράν, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ σε περίπτωση επίθεσης από το Ιράν και κάλεσαν την Τεχεράνη «να σταματήσει τις συνεχιζόμενες απειλές της για στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ».

Όμως, το Ιράν απέρριψε την Τρίτη τις δυτικές εκκλήσεις να υποχωρήσει.

«Ένα τέτοιο αίτημα στερείται πολιτικής λογικής, έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και συνιστά δημόσια και πρακτική υποστήριξη προς το Ισραήλ» δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υποστήριξε ότι η ιρανική επίθεση «θα μπορούσε να συμβεί ήδη αυτή την εβδομάδα» αλλά ότι είναι «δύσκολο να εξακριβωθεί» η φύση της.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό, που θα μπορούσε να είναι ένα σύνολο επιθέσεων» πρόσθεσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Η συνομιλία του προέδρου του Ιράν με τον Βρετανό πρωθυπουργό

Κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, το βράδυ της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τον προέτρεψε να μην επιτεθεί στο Ισραήλ και του είπε ότι ο πόλεμος «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο Στάρμερ προειδοποίησε τον Πεζεσκιάν ότι υπήρχε «σοβαρός κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού» και είπε στο Ιράν να «μην επιτεθεί στο Ισραήλ», σύμφωνα με μια βρετανική περιγραφή της συνομιλίας.

Το τηλεφώνημα έγινε αφού ο ισραηλινός στρατός τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού το βράδυ της Δευτέρας για μια πιθανή ιρανική επίθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Οι ισραηλινές δυνάμεις μάχονται ήδη με μαχητές που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν παροτρύνει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο λόγω του φόβου ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στα αντίποινα του Ιράν και να προκαλέσει σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα