Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για την πιο αιματηρή επίθεση από την επανάσταση του 1979

Διαβάζεται σε 4'
Η κηδεία του Σαλέχ αλ-Αρούρι
Η κηδεία του Σαλέχ αλ-Αρούρι Associated Press

Οργή κυριαρχεί στο Ιράν για το διπλό φονικό χτύπημα της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 84 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοχμπέρ ορκίστηκαν εκδίκηση για τις εκρήξεις που σκότωσαν τελικά 84 ανθρώπους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, σε τελετή προς τιμήν του ανώτατου διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος εξοντώθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020, στο Ιράκ.

«Θα υπάρξουν πολύ ισχυρά αντίποινα από τους στρατιώτες του Σουλεϊμανί» δήλωσε ο Μοχμπέρ σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται κάποιοι εκ των τραυματιών από τη χθεσινή διπλή επίθεση, την πιο αιματηρή από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Προς το παρόν, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι εκρήξεις φαίνεται να αποτελούν «τρομοκρατική επίθεση» του τύπου που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν χαρακτήρισαν την επίθεση ως δειλή πράξη «που αποσκοπεί στη δημιουργία ανασφάλειας», ενώ έκαναν λόγο για «εκδίκηση για τη βαθιά αγάπη και αφοσίωση του έθνους στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Μέσα στο κλίμα αυτό, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποσχέθηκε να δοθεί «σκληρή απάντηση» σε όσους ευθύνονται. «Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν» δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος».

Οι διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν περιέθαλψαν δεκάδες τραυματίες μετά την τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Σουλεϊμανί.

Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν
Βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν AA/Abaca Press/Visualhellas.gr

Οι προηγούμενες επιθέσεις

Η Τεχεράνη κατηγορεί συχνά τους εχθρούς της, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι υποστηρίζουν μαχητικές ομάδες με σκοπό να κινηθούν κατά του Ιράν.

Το 2022, όπως υπενθυμίζει το Reuters, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια πολύνεκρη επίθεση σε σιιτικό ιερό στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι.

Προηγούμενες επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η η οργάνωση, περιλαμβάνουν βομβιστικά χτυπήματα το 2017 με στόχο το κοινοβούλιο του Ιράν και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου 2

020 με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τα αντίποινα της Τεχεράνης -με επίθεση σε δύο ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα- έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν κοντά σε πλήρη σύγκρουση.

Ως επικεφαλής διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds, του υπερπόντιου βραχίονα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν, ο Σουλεϊμανί διηύθυνε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και ήταν βασικό στέλεχος της μακροχρόνιας εκστρατείας του Ιράν με στόχο την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή.

Η κηδεία του Σαλέχ αλ-Αρούρι
Η κηδεία του Σαλέχ αλ-Αρούρι Associated Press

Οι εντάσεις του Ιράν με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φθάσει σε νέο υψηλό επίπεδο λόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών της Χαμάς, στη Γάζα, σε αντίποινα για την επιδρομή τους στις 7 Οκτωβρίου, στο νότιο Ισραήλ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν πολιτοφύλακες Χούθι της Υεμένης έχουν επιτεθεί σε πλοία που, όπως λένε, έχουν διασυνδέσεις με το Ισραήλ στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, μιας από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς παγκοσμίως.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί επιθέσεις από μαχητές -που υποστηρίζονται από το Ιράν- στο Ιράκ και τη Συρία λόγω της υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ, ενώ έχουν πραγματοποιήσει τις δικές τους αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα