Το Ιράν προειδοποιεί: “Το χτύπημα του Ισραήλ αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού”

Διαβάζεται σε 3'
Χτύπημα του Ισραήλ στο Λίβανο
Χτύπημα του Ισραήλ στο Λίβανο AP Photo Bilal Hussein

Αυστηρή προειδοποίηση από το Ιράν μετά το χτύπημα του Ισραήλ στο Λίβανο, κάνοντας λόγο για μια πράξη που “αλλάζει τος κανόνες του παιχνιδιού”.

Σε ένα από τα κρισιμότερα σημεία του βρίσκεται πλέον ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, μετά από ακόμη ένα σφοδρό χτύπημα του Ισραήλ κατά του αρχηγείου της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Στόχος των σφοδρότατων ισραηλινών βομβαρδισμών ήταν ο αρχηγός της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, όπως τόνισε ισραηλινή πηγή στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios και ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 76 τραυματίστηκαν ενώ 6 κτίρια ισοπεδώθηκαν. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών αλλά και των τραυματιών θα αυξηθούν.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η αντίδραση του Ιράν για το εν λόγω χτύπημα, με την πρεσβεία του στη Βηρυτό να το καταδικάζει, λέγοντας ότι τα πλήγματα “αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού”.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα “τιμωρηθεί καταλλήλως”.

Μετά τις κλιμακώσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, το Ιράν έχει δηλώσει απρόθυμο να εμπλακεί άμεσα στον αγώνα της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ.

Στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή “δεν θα ωφελήσει κανέναν”.

Εξετάζεται η τύχη του Χασάν Νασράλα – Αναφορές ότι είναι ζωντανός

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα “είναι καλά”.

Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε επίσης ότι ο Νασράλα είναι “ασφαλής”. Ωστόσο ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη ερευνά την τύχη του Νασράλα”.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, βρισκόταν στο κτίριο που έπληξε το Ισραήλ στη Βηρυτό και “οποιοσδήποτε ήταν μέσα θα δυσκολευόταν να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση”.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατηγόρησε από την πλευρά του το Ισραήλ για “πόλεμο γενοκτονίας” και σχολίασε, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι σημερινές επιθέσεις στα νότια προάστια της Βηρυτού δείχνουν ότι το Ισραήλ “δεν ενδιαφέρεται” για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο Γαλλικό Πράκτορείο ότι “δεν κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα”.

Σημειώνεται ότι η επίθεση στη Βηρυτό ήρθε λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, σε μια επιβεβαίωση ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ένοπλου κινήματος του Λιβάνου θα συνεχιστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα