Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στις Βρυξέλλες
Διαβάζεται σε 2'Την ευθύνη για την επίθεση στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, που οδήγησε στον θάνατο δύο ανθρώπους, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
- 17 Οκτωβρίου 2023 23:52
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τo κανάλι της ομάδας στο Telegram την Τρίτη, το οποίο είπε ένας από τους μαχητές του πραγματοποίησε την επίθεση που σκότωσε τα δύο άτομα.
Υπενθυμίζεται πως μετά από ανθρωποκυνηγητό, η αστυνομία πυροβόλησε θανάσιμα τον ύποπτο σε ένα καφέ στην περιοχή Schaerbeek στις βόρειες Βρυξέλλες στις Τρίτη πρωί.
Το όπλο του, ένα καλάσνικοφ με το οποίο πραγματοποίησε τις επιθέσεις, βρέθηκε επιτόπου δίπλα στον δράστη.
Ποιος ήταν ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ
Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, ήταν 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο δράστης είχε δηλώσει μέλος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν».
Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές από το 2016
Ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, σύμφωνα με βελγικά Μέσα, φαίνεται πως ήταν γνωστός στις Αρχές από τον Ιούλιο του 2016, με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η αστυνομία να σχηματίζουν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ, με δεκάδες αναφορές προς το πρόσωπό του για μηνύματα μίσους τα οποία καλούσαν τζιχαντιστές να επαναστατήσουν.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, δεδομένου ότι μηνύματα τέτοιου περιεχόμενου ήταν καθημερινά εκείνη την περίοδο και ελλείψει άλλων στοιχείων, δεν θεωρήθηκε επικίνδυνος, ούτε και συμπεριλήφθηκε στη σχετική λίστα με δυνητικά επικίνδυνα άτομα που παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Παρ’ όλα αυτά, ήταν γνωστός στην αστυνομία, μεταξύ άλλων, για εμπορία ανθρώπων και παράνομη διαμονή, αν και είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019.