Το Ισραήλ αυξάνει τα πλήγματα λίγο πριν την εισβολή στη Γάζα – Αισιοδοξία για άλλα 20 φορτηγά στη Ράφα

Διαβάζεται σε 6'
Το Ισραήλ αυξάνει τα πλήγματα λίγο πριν την εισβολή στη Γάζα – Αισιοδοξία για άλλα 20 φορτηγά στη Ράφα
AP Photo/Tsafrir Abayov, File

Μετά τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να περάσει “στην επόμενη φάση του πολέμου”, αυξάνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Αισιοδοξία για νέα φορτηγά την Κυριακή στη Λωρίδα.

Αδειάζει, όπως όλα δείχνουν και βάσει των ανακοινώσεων του ισραηλινού στρατού, η κλεψύδρα για τη χερσαία επιχείρηση των δυνάμεων του Ισραήλ στη Γάζα, παρά τις εκκλήσεις ηγετών από όλο τον κόσμο, αλλά και από τη Σύνοδο του Καΐρου, τη στιγμή που ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων στη Μέση Ανατολή αυξάνεται. Στη Λωρίδα της Γάζας 4.385 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1.756 παιδιών και 967 γυναικών έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Λίγες μόλις ώρες μετά την αποστολή του πρώτου πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι σκοπεύει “να αυξήσει” τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

“Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα”, δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος εκπαιδεύεται “για την επόμενη φάση του πολέμου”, μία από τις τρεις φάσεις, όπως γνωστοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, μίας στρατιωτικής εκστρατείας στη Γάζα που στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας “νέας πραγματικότητας ασφαλείας“.

Να σημειωθεί πως, μετά τις προειδοποιήσεις για εκκενώσεις σχολείων της UNRWA στην πόλη της Γάζας, το Ισραήλ απαίτησε την εκκένωση 20 νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα, έξι από τα οποία έχουν ήδη εκκενωθεί, όπως δήλωσε το Σάββατο Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας και μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια ώρα, πάντως, η Χαμάς δηλώνει ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του ισραηλινού στρατού, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας. “Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Αισιοδοξία για άλλα 20-30 φορτηγά την Κυριακή στη Γάζα – Ελπίδα για τους ομήρους

Τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι μια δεύτερη αποστολή φορτηγών θα σταλεί στη Γάζα την Κυριακή μετά την πρώτη άφιξη των 20 πρώτων φορτηγών.

“Το διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως αύριο έχουμε άλλη μία άφιξη, ίσως και λίγο μεγαλύτερη, με 20 ή 30 φορτηγά, δήλωσε ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς. “Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει κενό στη βοήθεια που πηγαίνει πέρα ​​από τα σύνορα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός μετά την μεταφορά από 20 φορτηγά φορτίου με βοήθεια που έφθασε στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας.

Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά”, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την ίδια, το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

“Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι”, πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων “μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε.

Χωρίς “καπνό” ειρήνης η σύνοδος στο Κάιρο

Η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της “Συνόδου για την Ειρήνη” στο Κάιρο, σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

“Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση”, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε κατά τη συνδιάσκεψη στο Κάιρο ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχθούν να μεταφερθούν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ μετεγκατάσταση. Θα παραμείνουμε στη γη μας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις», δήλωσε ο Αμπάς πριν ζητήσει να επιτραπεί η παροχή διαρκούς βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα. «Επίσης είμαστε αντίθετοι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε από την πρώτη μέρα να σταματήσει αυτή η βάναυση επίθεση και να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, προσθέτοντας: «Είμαστε κατά της βίας και είμαστε υπέρ της υιοθέτησης όλων των ειρηνικών και νόμιμων τρόπων για την επίτευξη των εθνικών μας στόχων».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα