Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο αλλά παρέλειψε να πει κάτι σημαντικό

Διαβάζεται σε 5'
Το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο αλλά παρέλειψε να πει κάτι σημαντικό
Τανκ του Ισραήλ στα σύνορα με Λίβανο AP Photo/Baz Ratner

Σε αχαρτογράφητα νερά (ξανά) η Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, κίνηση που αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας εντεινόμενης εκστρατείας κατά της Χεζμπολάχ.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ξεκίνησε «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» εναντίον της Χεζμπολάχ στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται από το πυροβολικό και την αεροπορία.

Οι επιδρομές συνοδεύτηκαν από νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία ήρθαν λίγο μετά την έκδοση από τον στρατό προειδοποιήσεων εκκένωσης προς τους κατοίκους αρκετών συνοικιών. Το Ισραήλ χτύπησε, επίσης, για πρώτη φορά ένα κτίριο στον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων του Λιβάνου στα νότια της χώρας, όπως μετέδωσαν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η προαναγγελθείσα εισβολή είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ από το 2006, όταν διεξήγαγε έναν πόλεμο 34 ημερών κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης, που κατέληξε σε αδιέξοδο, και σηματοδοτεί την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή.

Έρχεται, δε, σε συνέχεια της δραματικής κλιμάκωσης των εχθροπραξιών εδώ και δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ δολοφόνησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και άλλους αξιωματούχους της οργάνωσης, ενώ προέβη σε βομβαρδισμούς που έχουν οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στον Λίβανο και έχουν εκτοπίσει έως και 1 εκατομμύριο άτομα.

Μιλώντας σε στρατεύματα τη Δευτέρα πριν από την εισβολή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι στόχος της χώρας του είναι να «επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους». «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο» είπε, προαναγγέλλοντας την επόμενη φάση του πολέμου.

Ο βαθμός στον οποίο οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ δεν είναι σαφής. Όμως η οργάνωση, η οποία θεωρείται ότι διαθέτει δεκάδες χιλιάδες μαχητές και ένα τεράστιο οπλοστάσιο ρουκετών και πυραύλων, συνέχισε να εκτοξεύει εκατοντάδες βλήματα εναντίον του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, στις πρώτες δηλώσεις αξιωματούχου της μετά τη δολοφονία του Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής επικεφαλής Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να πολεμά κατά του Ισραήλ. «Αν οι Ισραηλινοί θέλουν χερσαία εισβολή, οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες γι’ αυτό» είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, νωρίτερα τη Δευτέρα, δήλωσαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε συζητήσει μαζί τους τα περί εισβολής, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπάθησε να περιορίσει το εύρος και τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Κι αυτό, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αόριστη κατοχή της παραμεθόριας περιοχής του Λιβάνου – ένας φόβος που είναι επίσης ευρέως διαδεδομένος στον Λίβανο, το νότιο κομμάτι του οποίου ήταν υπό ισραηλινή κατοχή για 18 χρόνια.

Η πραγματικότητα είναι πως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο ως περιορισμένης εμβέλειας. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των «άμεσων απειλών» που προέρχονται από τα χωριά του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της Χεζμπολάχ να διεισδύσει στο βόρειο Ισραήλ, επέμειναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε, επίσης, στο CNN ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να παραμείνει στον Λίβανο και ότι δεν θα υπάρξει «μακροχρόνια κατοχή του νότιου Λιβάνου».

Ωστόσο, οι πάντες αρνήθηκαν να παράσχουν χρονοδιάγραμμα για το πόσο βαθιά θα εισέλθουν τα ισραηλινά στρατεύματα στη χώρα και πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η επιχείρηση.

Οβίδες ισραηλινού πυροβολικού πλήττουν περιοχές κοντά σε χωριά του νότιου Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ
Οβίδες ισραηλινού πυροβολικού πλήττουν περιοχές κοντά σε χωριά του νότιου Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ EPA/ATEF SAFADI

Αναλυτικά η ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ για την εισβολή στον Λίβανο:

Σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου, πριν από λίγες ώρες, οι IDF άρχισαν περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές βάσει ακριβών πληροφοριών εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF επιχειρούν σύμφωνα με ένα μεθοδικό σχέδιο που καθορίστηκε από το Γενικό Επιτελείο και τη Βόρεια Διοίκηση, για το οποίο οι στρατιώτες των IDF έχουν εκπαιδευτεί και προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες.

Η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό των IDF υποστηρίζουν τις χερσαίες δυνάμεις με πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή.

Οι επιχειρήσεις αυτές εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του πολιτικού κλιμακίου. Η επιχείρηση «Βέλη του Βορρά» θα συνεχιστεί σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και παράλληλα με τις μάχες στη Γάζα και σε άλλα πεδία.

Οι IDF συνεχίζουν να επιχειρούν για την επίτευξη των στόχων του πολέμου και κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση των πολιτών του Ισραήλ και την επιστροφή των πολιτών του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα