To Ισραήλ ένα βήμα πριν την εισβολή στη Γάζα μετά το… σήμα Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 8'
israel
Ισραηλινοί στρατιώτες σε τανκ AP Photo/Petros Giannakouris

Εντονη κινητικότητα επικρατεί στα σύνορα στη Λωρίδα της Γάζας εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ. Στο πέρασμα της Ράφα η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς να έχει γίνει επισήμως γνωστό πότε θα παραδοθεί. Εκκενώνεται η πόλη Κιριάτ Σμόνα στο Ισραήλ.

To πράσινο φως να εισβάλει στη Γάζα έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για έντονη κινητικότητα των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα.

Ταυτόχρονα οι βομβαρδισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει αποκλεισμένη στο πέρασμα της Ράφα. Συγκεκριμένα, αρκετά φορτηγά βρίσκονται εδώ και μέρες στη Ράφα, αναμένοντας να δοθεί εντολή για την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Τανκς του Ισραήλ κινούνται προς τη Λωρίδα της Γάζας EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ HANNIBAL HANSCHKE

Σύμφωνα με το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η πρώτη αυτοκινητοπομπή θα περάσει από την Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο, “πιθανόν το Σάββατο”, όπως σημείωσαν, χωρίς, όμως, να εγγυάται ότι θα πραγματοποιηθεί. Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, από την άλλη πλευρά, ανέφεραν ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει σήμερα, Παρασκευή (20/10).

Να σημειωθεί εδώ ότι η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για όλο τον παλαιστινιακό λαό, καθώς η υγειονομική κρίση φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών, με την έλλειψη πρόσβασης σε νερό να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Γάζα. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως υπάρχουν λιγότερα από τρία λίτρα νερό ανά άτομο κάθε μέρα για τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή, τα μισά από τα οποία είναι παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο από την έλλειψη νερού και τις λοιμώξεις που προκαλούν διάρροια.

Ραφα
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα παραμένουν στο πέρασμα της Ράφα EPA/KHALED ELFIQI

Παράλληλα ο διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι ο οργανισμός “ανησυχεί σοβαρά για την υγεία και την ευημερία των αμάχων στη Γάζα, οι οποίοι υποφέρουν από τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία” και για τις επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ.

Εκκενώνεται η πόλη Κιριάτ Σμόνα στο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Το Ισραήλ ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός. Οι ισραηλινές αρχές “ανακοίνωσαν την εφαρμογή σχεδίου για την απομάκρυνση των κατοίκων” της πόλης αυτής και τη μεταφορά τους “σε σπίτια υποδοχής που χρηματοδοτούνται από το κράτος”, επεσήμανε ο στρατός.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει περίπου 25.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράκτη με τον Λίβανο.

Χθες, Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύθηκε επίθεση με εκτοξευτήρα ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου, στην οποία απάντησε πλήττοντας “υποδομές της Χεζμπολάχ”. Επίσης o ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της περιοχής από την οποία έγινε η επίθεση.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τις συγκρούσεις στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άνθρωποι από την πλευρά του Λιβάνου, κυρίως μαχητές, αλλά και ένας δημοσιογράφος του Reuters και δύο άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της σύρραξης, με την εμπλοκή σε αυτή του λιβανέζικου, σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν.

“Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης στα βόρεια. Αν η Χεζμπολάχ κάνει ένα σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με ιδιαίτερη ισχύ“, προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Βομβαρδίστηκε ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα – 8 νεκροί

Στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έγινε το βράδυ της Πέμπτης (19/10), ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για “ισραηλινό πλήγμα”. Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στηλιτεύει “την υποκρισία” της Δύσης

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως δεν ασκούν καμιά κριτική για τις παραβιάσεις στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Γάζα
Άνδρας κοιτά από το γκρεμισμένο σπιτι του στη Γάζα (AP Photo/Hatem Ali, File)

“Η αντίδραση της Ουάσιγκτον και –με λιγοστές εξαιρέσεις– των ευρωπαϊκών πρωτευουσών στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου είναι η σιωπή. Πού είναι η ξεκάθαρη καταδίκη καθώς σφίγγει σκληρά ο δεκαεξαετής αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, έγκλημα πολέμου;

Πού είναι «η αγανάκτηση» για τις δηλώσεις ισραηλινών ηγετών με σκοπό να «θολώσουν την κεφαλαιώδη διάκριση ανάμεσα σε αμάχους και μαχητές στη Γάζα καθώς διατάσσουν ακόμη πιο εντατικούς βομβαρδισμούς αυτής της πυκνοκατοικημένης περιοχής, μετατρέποντας ολόκληρα τετράγωνα συνοικιών σε συντρίμμια; Πού είναι οι σαφείς και αναμφισβήτητες εκκλήσεις στο Ισραήλ να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες στην επίθεση του στη Γάζα, πόσο μάλλον για λογοδοσία;” αναφέρει η ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το σχόλιο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπογράφεται από τον Τομ Πόρτεους, υποδιευθυντή προγράμματός, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο επιβάλλει οι άμαχοι να προστατεύονται και υποτίθεται πως ισχύει «για όλα» τα κράτη.

Ο κ. Πόρτεους αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου θυμίζει πως οι δυτικές χώρες επέμειναν στη σημασία που έχει η τήρηση των κανόνων πολέμου στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν διεθνή υποστήριξη στο Κίεβο και να απομονώσουν τη Μόσχα.

“Η υποκρισία και τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά των δυτικών κρατών είναι κατάφωρα και προφανή”, σύμφωνα με το σχόλιό του. Επέμεινε στο γεγονός ότι έτσι εγείρεται ο κίνδυνος να υπονομευτεί η κοπιώδης δουλειά οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και κάποιων χωρών, «για να ενισχυθούν και να τυποποιηθούν οι κανόνες για την προστασία των αμάχων» στους πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Μπάιντεν: “Στόχος της Χαμάς είναι να καταστρέψει το Ισραήλ”

Σε διάγγελμα που απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τον αμερικανικό λαό, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία τόνισε μεταξύ άλλων πως, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν”, αναφερόμενος στην Χαμάς και τον Πούτιν.

“Σήμερα το πρωί επέστρεψα από το Ισραήλ. Είμαι ο πρώτος που το επισκέφθηκε σε καιρό πολέμου. Ζούμε ιστορικές στιγμές και οι αποφάσεις μας θα καθορίσουν το μέλλον. Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Ισραηλινοί και Αμερικανοί κρατούνται όμηροι.

Στο Ισραήλ είδα ανθρώπους που είναι δυνατοί, αλλά και αποφασισμένοι. Σκοπός της Χαμάς είναι να καταστρέψει το Ισραήλ. Δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή του διαγγέλματός του.

“Είναι κρίσιμο η όποια επιχείρηση να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου, είπε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. “Όσο και αν είναι δύσκολο δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για ειρήνη και την αρχή για τη συνύπαρξη δύο κρατών”, τόνισε. Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον κίνδυνο της Ισλαμοφοβίας και στο περιστατικό της δολοφονίας ενός 6χρονου μουσουλμάνου στις ΗΠΑ. “Πρέπει να αποκηρύξουμε την ισλαμοφοβία” είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Να δουλέψουμε για να διατηρήσουμε τις αξίες που δείχνουν ποιοι είμαστε”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα