Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι κατέλαβε προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζα;
Βομβαρδισμοί στην πόλη της Γάζα; AP @Abed Khaled

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι κατάφερε μεγάλο και σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς στη Γάζα. Συνεχίζεται το μακελειό στη Λώριδα στο βόρειο τμήμα της οποίας έχουν εγκλωβιστεί 350.000 άμαχοι.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας τη Γάζα με “σημαντικά” πλήγματα και στρατιώτες να μάχονται εναντίον των δυνάμεων της Χαμάς στην πολιορκημένη περιοχή, αγνοώντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός που απηύθυναν οι οργανώσεις βοήθειας του ΟΗΕ, οι οποίες καταδίκασαν την αύξηση των θανάτων αμάχων.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα χερσαία στρατεύματα κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας και περίπου 450 τοποθεσίες που ανήκουν στην ομάδα χτυπήθηκαν, καθώς η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους IDF, το συγκρότημα περιείχε θέσεις παρατήρησης, γήπεδα εκπαίδευσης και υπόγειες σήραγγες. Υποστηρίζει ακόμα ότι αρκετά στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν καθώς τα στρατεύματα κατέλαβαν την τοποθεσία.

Σε άλλες μάχες στο έδαφος, τα στρατεύματα σκότωσαν αρκετούς διοικητές της Χαμάς, λέει ο Ισραηλινός Στρατός. “Μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Τζαμάλ Μούσα, τον επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της Χαμάς”, λένε οι IDF σημειώνοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επίσης πλήγματα εναντίον τοποθεσιών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, και πρόσθετων θέσεων εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων και σημείων παρατήρησης.

Ισραηλινά στρατεύματα και μαχητές της Χαμάς ενεπλάκησαν και σε μάχες από σπίτι σε σπίτι στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, όπου ο πόλεμος έχει οδηγήσει 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να καταφύγουν σε άλλα μέρη της επικράτειας σε μια απελπισμένη αναζήτηση προστασίας.

“Χτυπάμε τη Χαμάς και προχωράμε από οχυρό σε οχυρό, σύμφωνα με το σχέδιό μας, σε μια συστηματική προσπάθεια να διαλύσουμε τη Χαμάς“, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κονρίκους. “Έχουμε στρατεύματα στο έδαφος- πεζικό, τεθωρακισμένα, μηχανικούς μάχης. Χτυπούν και κατευθύνουν επίσης πυρά από τον αέρα“, είπε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο δίκτυο “υπόγειων υποδομών” των σηράγγων της Χαμάς. “Αυτό το χτύπημα ήταν σαν σεισμός“, δήλωσε ο κάτοικος της πόλης της Γάζας Αλάα Αμπού Χασέρα, σε μια κατεστραμμένη περιοχή όπου ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έγιναν ερείπια.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, η οποία διοικείται από τη Χαμάς, αναφέρει ότι περισσότεροι από 9.770 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα και την εντεινόμενη χερσαία εκστρατεία από την έναρξη του πολέμου.

Παγιδευμένοι άμαχοι

Το Ισραήλ μοίρασε φυλλάδια και έστειλε γραπτά μηνύματα που διέταζαν τους Παλαιστίνιους αμάχους στη βόρεια Γάζα να κατευθυνθούν νότια, αλλά ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 350.000 άμαχοι παραμένουν σε αυτό που πλέον είναι μια αστική εμπόλεμη ζώνη. Την Κυριακή, το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Γάζα, αφήνοντας επιζώντες να ψάχνουν απεγνωσμένα μέσα στα ερείπια.

Βαθαίνοντας την απελπισία στην πολυσύχναστη περιοχή, το μοναδικό συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο έκλεισε την Κυριακή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τη Χαμάς να αναστέλλει την εκκένωση των κατόχων ξένων διαβατηρίων, αφού το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει την απομάκρυνση ορισμένων τραυματισμένων Παλαιστινίων. Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επιβεβαίωσε το κλείσιμο, λέγοντας ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι είχε επιτραπεί να βγουν τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ο Αμπάς κατήγγειλε “τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου“, ανέφερε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τις εντάσεις στη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις και με εποίκους από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την αύξηση των θυμάτων, οι επικεφαλής όλων των μεγάλων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία εκφράζουν την οργή τους για τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα και ζητούν “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”.

“Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, ο κόσμος παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος από τον αυξανόμενο αριθμό των ζωών που χάνονται και διαλύονται“, ανέφεραν οι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της UNICEF, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Χρειαζόμαστε μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Έχουν περάσει 30 ημέρες. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα“.

Ραϊσι: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το Ισραήλ να σκοτώνει

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν» το Ισραήλ να «σκοτώνει και να διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι στην Τεχεράνη ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα.

Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σουντάνι «πιστεύουμε ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό, ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως εκεχειρία και ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον καταπιεσμένο και περήφανο λαό της Γάζας».

«Αυτά τα φρικτά και κατά της ανθρωπότητας εγκλήματα είναι γενοκτονία, την οποία διεξάγει το σιωνιστικό καθεστώς με τη στήριξη των ΗΠΑ και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών», κατήγγειλε ο Ιρανός πρόεδρος.

Η συνάντηση μεταξύ του Ραϊσί και του Σουντάνι, που δεν είχε ανακοινωθεί, πραγματοποιήθιηκε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Βαγδάτη.

Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις που προέρχονται από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία «είναι εντελώς απαράδεκτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα