Το Ισραήλ καλεί σε εκκένωση της Γάζας, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται

Διαβάζεται σε 3'
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η εντολή του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή. Πάνω από 250.000 βρίσκονται στο σημείο.

Κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να απομακρυνθούν νότια προς την κεντρική Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο ισραηλινός, εν μέσω εντατικοποιημένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βορρά, σύμφωνα με το BBC.

Αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις φυλλαδίων, τα οποία δίνουν εντολή σε “όλους στην πόλη της Γάζας” να εγκαταλείψουν την περιοχή η οποία περιγράφεται ως “επικίνδυνη ζώνη μάχης”, μέσω καθορισμένων ασφαλών διαδρομών, που οδηγούν σε καταφύγια στην Ντέιρ αλ-Μπάλα και την αλ-Ζαουάιντα.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα ενώ το ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτήρισε “απόλυτη τρέλα” τις εντολές του Ισραήλ να εκκενωθεί όλος ο πληθυσμός της πόλης της Γάζας.

Είναι η δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου που ζητείται από την πόλη της Γάζας στο σύνολό της να εκκενωθεί.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει εκ νέου σε διάφορες συνοικίες, όπου ο στρατός πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ έχουν ανασυνταχθεί από τις αρχές του έτους.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η αναζωπύρωση της δραστηριότητας του Ισραήλ στην πόλη απειλεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, οι οποίες επαναλήφθηκαν την Τετάρτη στο Κατάρ. Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς, Χοσάμ Μπαντρά,ν δήλωσε στο AFP ότι το Ισραήλ “προσπαθεί να ασκήσει πίεση στις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς, τις εκτοπίσεις και διαπράττοντας σφαγές”. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε από την πλευρά του τη δέσμευση του Ισραήλ για μια συμφωνία, εφόσον διατηρηθούν οι “κόκκινες γραμμές του Ισραήλ”.

250.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη της Γάζας

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στην πόλη της Γάζας – και κάποιοι παρατηρήθηκαν να απομακρύνονται προς τα νότια. Άλλοι, ωστόσο, δεν ήταν πρόθυμοι να φύγουν.

“Δεν θα φύγω από την πόλη της Γάζας. Δεν θα κάνω το λάθος που έκαναν άλλοι. Οι ισραηλινοί πύραυλοι δεν κάνουν διάκριση μεταξύ βορρά και νότου”, δήλωσε στο BBC ο  47χρονος κάτοικος Ibrahim al-Barbari.

“Αν ο θάνατος είναι η μοίρα μου και η μοίρα των παιδιών μου, θα πεθάνουμε με τιμή και αξιοπρέπεια στα σπίτια μας”, πρόσθεσε.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo/Ariel Schalit

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι έλαβε τηλεφωνήματα από ορισμένους κατοίκους που δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

“Οι πληροφορίες που έρχονται από την πόλη της Γάζας δείχνουν ότι οι κάτοικοι ζουν μέσα σε τραγικές συνθήκες. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να πλήττουν κατοικημένες συνοικίες και να εκτοπίζουν ανθρώπους από τα σπίτια τους και τα καταφύγιά τους”, ανέφερε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα