Το Ισραήλ κρατά κρυφά τα σχέδια για αντίποινα στο Ιράν – Δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 7'
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Τζο Μπάιντεν AP Photo

Οι ΗΠΑ ελπίζουν να αποφύγουν αιφνιδιαστικές επιθέσεις του Ισραήλ όπως η δολοφονία Νασράλα, ενώ ο Νετανιάχου κρατά την κυβέρνηση Μπάιντεν στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδιά του για αντίποινα προς το Ιράν

Τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αναβολή του ταξιδιού του Γιοάβ Γκάλαντ στην Ουάσινγκτον, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν φιλοδοξούσε να μάθει περισσότερα για τα σχέδια του Ισραήλ για την απάντησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ αρνείται μέχρι στιγμής να αποκαλύψει στην κυβέρνηση Μπάιντεν λεπτομέρειες για τα σχέδιά του σχετικά με αντίποινα κατά του Ιράν, αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Wall Street Journal, την ώρα που ο Λευκός Οίκος προτρέπει τον στενότερο σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή να μην χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή τα πυρηνικά σημεία του Ιράν, εν μέσω φόβων για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, καθώς έχουν  επανειλημμένα αιφνιδιαστεί από τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, και επιδιώκουν να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι ήλπιζαν ότι οι ΗΠΑ θα μάθαιναν περισσότερα για τα σχέδια του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, την Τετάρτη στο Πεντάγωνο, αλλά το ταξίδι αυτό αναβλήθηκε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμπόδισε τον Γκαλάντ να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ το βράδυ της Τρίτης, καθώς το Ισραήλ συνέχιζε τον σχεδιασμό της επιχείρησής του κατά του Ιράν, δήλωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ισραηλινός αξιωματούχος. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν έχουν ακόμη στη διάθεσή τους πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης ούτε για τους πιθανούς στόχους που θα χτυπήσει το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων τις ΗΠΑ. Ο βομβαρδισμός, που πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η Ουάσιγκτον προσπαθούσε να ολοκληρώσει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, προκάλεσε έκπληξη στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι σχέσεις Γκάλαντ – Όστιν και η αναβολή του ταξιδιού στις ΗΠΑ

“Συγγνώμη, τι είπες;” είπε ο Όστιν όταν ο Γκαλάντ τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την επίθεση κατά του Νασράλα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνομιλία και μίλησαν στην Wall Street Journal. Κατά τη διάρκεια δεύτερης συνομιλίας την ίδια ημέρα, τον ρώτησε αν το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να μείνει “μόνο” στην άμυνά του, δεδομένης της έλλειψης ενημέρωσης.

Ο Όστιν εμφανίστηκε απογοητευμένος, καθώς οι ΗΠΑ δεν είχαν αρκετό χρόνο να οργανώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να συνδράμουν στην άμυνα του Ισραήλ ή να προστατεύσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή, ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.

Με το Ισραήλ να υπόσχεται αντίποινα μετά την εκτόξευση σχεδόν 200 πυραύλων από το Ιράν λίγο μετά τη δολοφονία του Νασράλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν αυτή τη φορά να έχουν περισσότερη ενημέρωση για μια επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ έχει κατά καιρούς λάβει υπόψη του τις συμβουλές των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επιδίωξαν πιο μελετημένο σχέδιο για την «εκκαθάριση» της νότιας πόλης Ράφα της Γάζας, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ να περιορίσει τις επιχειρήσεις του εκεί. Οι ΗΠΑ έπεισαν επίσης το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο με βάση εσφαλμένες πληροφορίες, λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η απάντηση όμως του Ισραήλ στο Ιράν θα μπορούσε να δοκιμάσει το όριο της συνεννόησης ΗΠΑ – Ισραήλ.

Ο στρατηγός Ερικ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ταξίδεψε στο Ισραήλ την Κυριακή, όπου συναντήθηκε με τον Γκαλαντ και κορυφαίους Ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές, εν μέρει για να προειδοποιήσει να μην προβούν οι Ισραηλινοί σε πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Γκάλαντ θεωρείται ευρέως ως ο Ισραηλινός υπουργός που ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις επιδιώξεις του Ισραήλ στη Γάζα, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο και την ανάπτυξη σχεδίου για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Οστιν και ο Γκάλαντ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία τον τελευταίο χρόνο, συνομιλώντας συχνά αρκετές φορές την εβδομάδα, και γενικά θεωρούνται ότι έχουν καλή σχέση.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρουν αν έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον θα ενημερωθεί πριν από το αναμενόμενο χτύπημα στο Ιράν. Ο Οστιν και ο Γκάλαντ έχουν μιλήσει περισσότερες από 80 φορές τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Ουάσιγκτον που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, ο Γκάλαντ αναμενόταν να φέρει κάποιες λεπτομέρειες του σχεδίου κρούσης, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών στόχων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Κάποιοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι το Ισραήλ θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιό του και θα ενημερώσει τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε πιθανή εκστρατεία. Ο Γκάλαντ και ο Οστιν είχαν επίσης προγραμματίσει να μιλήσουν για τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμό του στον Λίβανο, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα. «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούν να συζητήσουν στο τηλέφωνο», τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος. Μετά την ακύρωση της επίσκεψης, η αβεβαιότητα (και ο εκνευρισμός) επέστρεψε.

Έντονη η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή για την υπεράσπιση του Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Πεντάγωνο ενίσχυσε την παρουσία του στην περιοχή, για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ και των συμφερόντων των ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο αεροπλανοφόρα σε κοντινή απόσταση, πλοία αμφίβιας επίθεσης, αντιτορπιλικά και πρόσθετες μοίρες μαχητικών αεροσκαφών.

Τον Απρίλιο και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα αναχαίτισαν ορισμένους από τους ιρανικούς πυραύλους και τα drones που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις κατά των εχθρών του Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επιθέσεις σε 15 στόχους των Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων σημείων εκτόξευσης και στρατιωτικών υποδομών, σύμφωνα με αξιωματούχους άμυνας. Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ, έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα σε αντίδραση για τον πόλεμο στη Γάζα.

Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου, το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον μία ισραηλινή αεροπορική βάση και αναγκάζοντας τους πολίτες να μπουν σε καταφύγια. Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απαντήσει.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει κάτι μεγαλύτερο από την αντεπίθεση του Απριλίου, η οποία ήταν μια περιορισμένη επίδειξη ισχύος, στοχεύοντας το ραντάρ ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στο Ιράν, χωρίς να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαϊκές υποδομές της χώρας. Αυτή τη φορά, το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τη στρατιωτική και μυστική υποδομή του Ιράν.

Οι ισραηλινές επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην Ουάσιγκτον, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές και η οικονομία αποτελεί κεντρικό θέμα στην εκστρατεία. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Πρόεδρος Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Μια ημέρα αργότερα, ο πρόεδρος εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να αποφύγει να επιτεθεί σε ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα