Το Ισραήλ λέει ότι η Χεζμπολάχ θα “πληρώσει το τίμημα” για το φονικό χτύπημα στο Γκολάν

Διαβάζεται σε 4'
Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης σε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν
Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων της επίθεσης σε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν AP

Διεθνείς εκκλήσεις για ψυχραιμία μετά τη νέα κλιμάκωση στον Λίβανο που ακολούθησε την φονική επίθεση σε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν. Θρήνος στις κηδείες των θυμάτων.

Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την επίθεση που αποδίδει το Ισραήλ στην Χεζμπολάχ και από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για την κηδεία των παιδιών – θυμάτων της σφαγής που έγινε έπειτα από χτύπημα με ρουκέτες σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά
Μέλη της κοινότητας των Δρούζων θρηνούν τα νεκρά παιδιά AP

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για ένα 11χρονο που πιθανώς ήταν στο γήπεδο αλλά δεν έχει εντοπιστεί, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται τρία παιδιά.

Μήνυμα Γκαλάντ στη Χεζμπολάχ

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η χώρα του θρηνεί “τα αθώα αγόρια και κορίτσια που σκοτώθηκαν” στα Υψίπεδα του Γκολάν, δεσμευόμενος ότι η λιβανέζικη μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα πληρώσει “το τίμημα για αυτήν την απώλεια”.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, έγραψε:

“Υπάρχουν 150.000 Δρούζοι στο Ισραήλ, καθώς και εκατομμύρια Εβραίοι και Άραβες Ισραηλινοί. Ζούμε δίπλα δίπλα και όλοι υποφέρουμε από την τρομοκρατία της Χεζμπολάχ. Θα διασφαλίσουμε ότι η Χεζμπολάχ, ο εντολοδόχος του Ιράν, θα πληρώσει το τίμημα για αυτήν την απώλεια.”

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι η Χεζμπολάχ “έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές” με πυραυλική επίθεση που αποδίδεται στην ένοπλη ομάδα του Λιβάνου, η οποία σκότωσε 12 νέους στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

“Η σφαγή του Σαββάτου αποτελεί την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Αυτό δεν είναι ένας στρατός που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά μια τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει εσκεμμένα σε πολίτες,” ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά και νέοι, και ορκίστηκαν να προβούν σε βαριά αντίποινα. Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό.

Διεθνείς αντιδράσεις και εκκλήσεις για ψυχραιμία

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καλέσει τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στο Reuters. Όπως είπε ο Μπου Χαμπίμπ, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια την Χεζμπολάχ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

“Ολες οι ενδείξεις” υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία”.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε σήμερα την “αποτρόπαια” επίθεση, απευθύνοντας έκκληση για “ψυχραιμία”.

“Οι δόλιες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Είναι σημαντικό πλέον να ενεργούμε με ψυχραιμία. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει σε αυτήν την σύγκρουση”, σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Κανανί, δήλωσε ότι “οποιαδήποτε αδαής ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στη διεύρυνση της αστάθειας, της ανασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή”.

Ο Κανανί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα θεωρηθεί υπεύθυνο για “τις απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε τέτοια ανόητη συμπεριφορά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα