Το Ισραήλ παραδέχεται εμμέσως τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Israel Palestinians
Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον της Γάζας 2023 Hassan Eslaiah/AP Photo

Για πρώτη φορά ο ισραηλινός στρατός παίρνει θέση μετά τις καταγγελίες ότι εξαπέλυσε βόμβες λευκού φωσφόρου με στόχο τη Γάζα και τον Λίβανο, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών.

Τις προηγούμενες ημέρες τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες στις οποίες δέσμες λευκού καπνού κάλυπταν τη Λωρίδα της Γάζας δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό, με το Ισραήλ να καταγγέλλεται ότι κάνει χρήση λευκού φωσφόρου κατά αμάχων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε τον ισραηλινό στρατό ότι χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο επαληθεύοντας τη χρήση τους μέσω βίντεο και φωτογραφικού υλικού που δείχνουν ότι η χημική ουσία εξαπολύθηκε σε δύο τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ – Λιβάνου και πάνω από το λιμάνι της πόλης της Γάζας.

“Ο λευκός φώσφορος είναι αδιάκριτα παράνομος όταν εκτοξεύεται από αέρος σε κατοικημένες αστικές περιοχές, όπου μπορεί να κάψει σπίτια και να προκαλέσει κατάφωρη ζημιά στους αμάχους”, δήλωσε ο Lama Fakih, διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε την έκθεση του HRW αναφέροντας ότι δεν έκανε καμία χρήση λευκού φωσφόρου στον πόλεμο στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την καταγγελία κατά των IDF “απερίφραστα ψευδή”.

Λίγες ημέρες όμως μετά, ο ισραηλινός στρατός πήρε θέση για τις παραπάνω καταγγελίες. Αν και δεν επιβεβαίωσε τη χρήση λευκού φωσφόρου, συμπλήρωσε πως η χρήση του δεν είναι “παράνομη” σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ποιες είναι όμως οι ορισμένες περιπτώσεις που επικαλείται ο ισραηλινός στρατός;

Εκτός από τον τελευταίο ισχυρισμό του HRW για τη χρήση λευκού φωσφόρου, μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2009 διαπίστωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε εκτενώς πυρομαχικά λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Χυμένο Μολύβι” στη Γάζα, η οποία διήρκεσε από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 18 Ιανουαρίου 2009.

Εκείνη την εποχή, το Ισραήλ εναλλασσόταν μεταξύ της επιβεβαίωσης και της άρνησης της χρήσης πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, ενώ το 2009 στρατιωτικοί εκπρόσωποι είχαν δηλώσει ότι χρησιμοποιούνταν εναντίον στόχων, αλλά αργότερα αρνήθηκαν ότι έκαναν εν γένει χρήση λευκού φωσφόρου.

Ο ισραηλινός στρατός “επανειλημμένα έριξε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στον αέρα πάνω από κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους και καταστρέφοντας μη στρατιωτικές δομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, μιας αγοράς, μιας αποθήκης ανθρωπιστικής βοήθειας και ενός νοσοκομείου”, ανέφερε η έκθεση της HRW του 2009.

Σημείωνε επίσης ότι οι δυνάμεις είχαν στη διάθεσή τους μια μη θανατηφόρα εναλλακτική λύση και χρησιμοποίησαν τις εκρήξεις λευκού φωσφόρου ακόμη και όταν δεν υπήρχαν ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε ως εμπρηστικός μηχανισμός.

Ο Peter Herby μάλιστα σε γνωμοδότησή του το 2009 για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε γράψει ότι η χρήση του πυρομαχικού, “εναντίον οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου εντός συγκεντρώσεων αμάχων απαγορεύεται, εκτός εάν ο στρατιωτικός στόχος είναι σαφώς διαχωρισμένος από τους αμάχους”.

Οι βόμβες φωσφόρου

Το WebMD ενημέρωσε ότι ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που παράγεται από φωσφορικά πετρώματα. Σε συμπαγή μορφή έχει κηρώδη υφή και μυρίζει σαν σκόρδο. Μπορεί να έχει λευκό και κίτρινο χρώμα ή να είναι άχρωμη.

Είναι εξαιρετικά τοξική για τον άνθρωπο. Είναι και ασταθής. Σε ορισμένες μορφές, παίρνει φωτιά σε μόλις 10-15 βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου, σε αντίδραση στο οξυγόνο. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο για να κάνουν προϊόντα όπως τσιπάκια υπολογιστών, κράματα μετάλλων, λιπάσματα, χρώματα που λάμπουν στο σκοτάδι, ποντικοφάρμακο και πυροτεχνήματα.

Κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον λευκό φώσφορο, για την κατασκευή στρατιωτικών πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των βομβών.

Πώς λειτουργούν

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου είναι εμπρηστικά όπλα που ‘χρειάζονται’ το οξυγόνο: μαζί με την καταστροφική εκρηκτική τους δύναμη, μπορούν να εξαπλώσουν σε εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα, τη φωτιά που προκαλείται από την καύση της ουσίας. Η καύση συνεχίζεται έως ότου εξαφανιστεί η ποσότητα του φωσφόρου. Οι τραυματισμοί που προκαλούν είναι πιο σοβαροί και πιο δύσκολοι να αντιμετωπιστούν, από εκείνους των συμβατικών βομβών.

Ο λευκός φώσφορος προκαλεί πολύ επώδυνα εγκαύματα στο δέρμα, καθώς διαλύεται εύκολα στο λίπος και απορροφάται το ίδιο εύκολα μέσω του δέρματος, στο σώμα. Εγκαύματα σε ποσοστό μικρότερο του 10% του σώματος, μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο -λόγω βλάβης στα νεφρά, το συκώτι και την καρδιά. Σοβαρά προβλήματα προκαλούνται και από την εισπνοή της ουσίας. Η τακτική έκθεση σε λευκό φώσφορο μπορεί να καταστρέψει τα οστά της γνάθου και να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στους κόλπους και τις ρινικές οδούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα