Το Ισραήλ σφυροκοπά τη βόρεια Γάζα, πλήγματα και στη Συρία – Ανησυχία για κλιμάκωση
Διαβάζεται σε 5'Εντείνεται η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, μάχες σώμα με σώμα με τη Χαμάς. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπάρχει ορατός φόβος για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
- 30 Οκτωβρίου 2023 09:16
Εντείνεται διαρκώς η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να σφυροκοπά τη βόρεια Γάζα τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το Reuters, στην περιοχή αναφέρθηκαν σφοδρές επιδρομές από αέρος και εδάφους, με ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τανκς να πλήττουν τη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι χτύπησε πάνω από 600 στόχους μαχητών τις τελευταίες ημέρες καθώς συνέχισε να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις, την ώρα που αυξάνονται και οι διεθνείς εκκλήσεις για τους αμάχους, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από καύσιμα, τρόφιμα και καθαρό νερό την ώρα που η σύγκρουση μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα.
“Τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που εγκλωβίστηκαν σε κτίρια και σήραγγες και επιχείρησαν να επιτεθούν στα στρατεύματα”, ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές κοντά στα νοσοκομεία Shifa και Al-Quds της Γάζας και μαχητές της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις σε συνοριακή περιοχή ανατολικά της πόλης Khan Younis στο νότο, ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.
Οι βομβαρδισμοί ήρθαν ώρες αφότου το Ισραήλ δημοσίευσε εικόνες από άρματα μάχης στη δυτική ακτή του παλαιστινιακού θύλακα, σηματοδοτώντας μια πιθανή προσπάθεια να περικυκλωθεί η κύρια πόλη της Γάζας δύο ημέρες αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση διέταξε εκτεταμένες χερσαίες εισβολές.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε την Κυριακή πως η επίθεση του Ισραήλ “ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές“, καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησε για “υψηλό κίνδυνο” να επεκταθεί ο πόλεμος σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, όπου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αναζητήσουν ψήφισμα για μια “ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός”.
Ανταποδοτικά πυρά του Ισραήλ μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Συρία
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως έπληξε στόχους στη Συρία εν είδει αντιποίνων για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ χθες Κυριακή.
Η πολεμική αεροπορία «έπληξε τρομοκρατικές υποδομές στη συριακή επικράτεια», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter). Μερικές ώρες νωρίτερα ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωνε πως έπληξε θέσεις από όπου εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος. Οι ρουκέτες «έπεσαν σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.
Δεν είναι σαφές ποιοι εκτόξευσαν τις ρουκέτες. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών, επλήγησαν θέσεις κοντά στα σύνορα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για εκρήξεις.
Η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, όπως και με τον Λίβανο, έχει επιδεινωθεί θεαματικά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Η Χαμάς καλεί την Αίγυπτο να δράσει “αποφασιστικά”
Στέλεχος της Χαμάς παρότρυνε χθες Κυριακή τις αρχές της Αιγύπτου να ενεργήσουν με «αποφασιστικό» τρόπο για να φθάσει βοήθεια στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, αντιμέτωπο με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.
«Η Αίγυπτος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής, να περιορίζεται σε εκκλήσεις» για της δοθεί άδεια προκειμένου «να μπει βοήθεια στη Γάζα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
«Περιμένουμε η Αίγυπτος να πάρει αποφασιστική θέση, που θα επιτρέψει να μπει στη Γάζα βοήθεια το συντομότερο δυνατό», επέμεινε.
Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακας σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου, αφού ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.400 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι.
Η Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, λέει πως πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί.
Περισσότερα από 30 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Τριάντα τρία φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομβόι που έχει καταφέρει να εισέλθει μέχρι στιγμής στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία, από τις 21 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια, σημείωσε το Ocha.
“Αν και αυτή η αύξηση είναι καλοδεχούμενη, ένας πολύ μεγαλύτερος όγκος βοήθειας είναι απαραίτητος σε τακτική βάση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης, περιλαμβανομένων των ταραχών”, επεσήμανε η υπηρεσία στην τακτική της ενημέρωση για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
“Η είσοδος επειγόντως καυσίμων ώστε να λειτουργήσει ο ιατρικός εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις υδροδότησης και υγιεινής είναι ιδιαίτερα απαραίτητη”, συνέχισε η έκθεση.
Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι θα τα εκμεταλλευθεί η Χαμάς προκειμένου να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Κάμαλα Χάρις: Καμία πρόθεση των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στο Ισραήλ ή τη Γάζα
Oι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση» να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα μάχης στο Ισραήλ ή τη Γάζα, είπε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, μιλώντας στο CBS σχετικά με τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα επαέλαβε την πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, αλλά επιμένει και στην προστασία των αμάχων. «Με 1.400 Ισραηλινοί να έχουν σκοτωθεί το Ισραήλ, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση μεταξύ της Χαμάς και των Παλαιστινίων». Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ίσα μέτρα ασφάλειας και ασφάλειας, αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας, και ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του πολέμου και να υπάρχει ροή ανθρωπιστικής βοήθειας»», ανέφερε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος.