Το Ισραήλ θέλει να περιορίσει το Αl Jazeera λίγο πριν εισβάλει στην Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Τα ερείπια του τζαμιού Yassin στη Γάζα που καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό
Τα ερείπια του τζαμιού Yassin στη Γάζα που καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό AP @Adel Hana

Σε άλλη φάση μπαίνει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή αφού το Ισραήλ αφενός ετοιμάζεται να αρχίσει την εισβολή του σε παλαιστινιακά εδάφη και αφετέρου παίρνει μέτρα… λογοκρισίας. Ενα βήμα πίσω από τη Χαμάς χωρίς όμως ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε κανόνες έκτακτης ανάγκης που επιτρέπουν στις ισραηλινές αρχές να διακόπτουν προσωρινά τη λειτουργία ξένων ειδησεογραφικών τηλεοπτικών δικτύων, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Το μέτρο αυτό φαίνεται να στοχεύει το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ. Το αραβόφωνο μέσο ενημέρωσης καταγγέλλεται εδώ και χρόνια από το Ισραήλ για μεροληπτική, όπως αναφέρει το εβραϊκό κράτος, δημοσιογραφική κάλυψη υπέρ των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συζητά τις τελευταίες μέρες το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά του Al Jazeera, παρά τις ανησυχίες οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου.

Η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel ανέφερε ότι οι κανονισμοί έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψουν στις ισραηλινές αρχές να σταματούν τις μεταδόσεις, να κλείνουν τα τοπικά γραφεία και να περιορίζουν την πρόσβαση στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει αρχική ισχύ 30 ημερών, αλλά μπορεί επίσηςαπόφαση θα υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι πρωτοστάτησε στις προσπάθειες κατά του Al Jazeera, ισχυριζόμενος ότι το δίκτυο θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την ανησυχία της για τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Ανησυχούμε βαθύτατα από τις απειλές Ισραηλινών αξιωματούχων να παραταθεί για έναν ακόμη μήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει να λάβει μέτρα εναντίον ενός καναλιού και η  να λογοκρίνουν την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας, χρησιμοποιώντας αόριστες κατηγορίες ότι βλάπτουν το εθνικό φρόνημα», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το CPJ προτρέπει το Ισραήλ να μην απαγορεύσει το Al-Jazeera και να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους. Η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης είναι απαραίτητη προκειμένου να λογοδοτεί η εξουσία, ειδικά σε περιόδους πολέμου».

Το Ισραήλ απειλεί να διακόψει τη λειτουργία του Al Jazeera στη χώρα ήδη από το 2017.

Πέρυσι, η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, η Σιρέν Αµπού Ακλέχ, σκοτώθηκε από πυρά κατά τη διάρκεια ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς δείχνει να κάνει ένα βήμα πίσω

Την ίδια ώρα διατεθειμένη να προχωρήσει σε απελευθέρωση ομήρων εμφανίζεται η Χαμάς, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC προκειμένου να διασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός, στον απόηχο του σοκαριστικού βομβαρδισμού νοσοκομείου με εκατοντάδες νεκρούς και της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμφανίζεται έτοιμος για μια χερσαία εισβολή, με τις “ευλογίες” και του Τζο Μπάιντεν.

Όπως μεταδίδει το BBC, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, η Χαμάς δεν έχει στην κατοχή της όλους τους ομήρους, όπως επισημαίνει το BBC. Ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

Μεγάλη η στήριξη στους Παλαιστίνιους

Eν τω μεταξύ από το Κάιρο μέχρι τη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στις αραβικές πρωτεύουσες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στο Κάιρο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μερικές χιλιάδες από τους οποίους στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, φώναξαν “Ψωμί, ελευθερία, αραβική Παλαιστίνη” και “Ο λαός θέλει την πτώση του Ισραήλ”, παραφράζοντας τα δύο κυριότερα συνθήματα της “επανάστασης” του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Στη Βαγδάτη, μερικές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, μεταξύ των οποίων πολλοί υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού ένοπλων παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη, την οχυρωμένη συνοικία όπου βρίσκεται κυρίως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχική ισραηλινή οντότητα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Χουσέιν, ένας 45χρονος οδηγός ταξί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ιρακινές επαρχίες Νινευή (βόρεια) και Ντι Καρ (νότια).

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Χασντ αλ-Σάαμπι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία “σε υποστήριξη στη Γάζα”.

Η οργή ήταν επίσης μεγάλη στην Ιορδανία, μια χώρα γειτονική με το Ισραήλ με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης. Στην πρωτεύουσα Αμάν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μεγάλο τέμενος Χουσεϊνί φωνάζοντας “Σώστε τη Γάζα!” και “Ανοίξτε τα σύνορα για να υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα