Το Ισραήλ τρέχει να καλύψει τα κενά στην αεράμυνά του

Διαβάζεται σε 5'
Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD
Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD AP Photo

Ο ισραηλινός στρατός βασίζεται πλέον στις ΗΠΑ για να καλύψει τα κενά στην αεράμυνά του, καθώς έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή

Αντιμέτωπο με μια επικείμενη έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης είναι το Ισραήλ, το οποίο ενισχύει τις αεράμυνές του για να οχυρωθεί απέναντι σε ενδεχόμενες επιθέσεις του Ιράν και των συμμάχων του, συνθήκη που αποτυπώνει μεγαλύτερη εξάρτησή του από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνουν τις προσπάθειες για να καλύψουν τα κενά στην αμυντική ασπίδα του Ισραήλ, ανακοινώνοντας την Κυριακή την αποστολή του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, ενόψει των προαναγγελθέντων αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν, που κινδυνεύει να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

«Το ζήτημα των πυρομαχικών του Ισραήλ είναι σοβαρό», δήλωσε η Ντάνα Στρούλ, πρώην ανώτατη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή στους Financial Times.

«Αν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ με μαζική αεροπορική εκστρατεία, και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, οι αεράμυνες του Ισραήλ θα πιεστούν σημαντικά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστα. «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία και το Ισραήλ με τον ίδιο ρυθμό. Φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο».

Ο Μποάζ Λεβί, διευθύνων σύμβουλος της Israel Aerospace Industries, κρατικής εταιρείας που κατασκευάζει τους αναχαιτιστές Arrow για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε ότι εργάζονται με βάρδιες για να διατηρήσουν τη συνεχή λειτουργία των γραμμών παραγωγής.

«Ορισμένες από τις γραμμές μας λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να καλύψουμε όλες τις υποχρεώσεις μας», είπε ο Λεβί, προσθέτοντας ότι η παραγωγή πυραύλων αναχαίτισης δεν είναι θέμα ημερών. Αν και το Ισραήλ δεν αποκαλύπτει το μέγεθος των αποθεμάτων του, πρόσθεσε: «Δεν είναι μυστικό ότι πρέπει να ανανεώσουμε τα αποθέματά μας».

Η τριπλή αεράμυνα του Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής καταρρίψει το μεγαλύτερο μέρος των εισερχόμενων drones και πυραύλων που εκτοξεύονται από το Ιράν και τους συμμάχους του στην περιοχή.

Το σύστημα Iron Dome έχει αναχαιτίσει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και drones που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα, ενώ το σύστημα David’s Sling έχει καταρρίψει βαρύτερους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο, και το σύστημα Arrow έχει αποκρούσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν. Αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και πολιτοφυλακές στο Ιράκ έχουν επίσης εκτοξεύσει πυραύλους, ρουκέτες και drones προς το Ισραήλ.

Τον Απρίλιο, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, πέτυχε ποσοστό αναχαίτισης 99% απέναντι σε ιρανική επίθεση με 170 drones, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ωστόσο, το Ισραήλ είχε μικρότερη επιτυχία κατά τη δεύτερη επίθεση του Ιράν με περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 30 πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση Νεβατίμ του Ισραήλ, σύμφωνα με αναλυτές ανοιχτών πηγών πληροφοριών, ενώ ένας πύραυλος εξερράγη 700 μέτρα μακριά από την έδρα της Mossad, της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας του Ισραήλ.

Το σύστημα THAAD, που είναι σχεδιασμένο για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους, θα τοποθετηθεί δίπλα στο σύστημα Arrow του Ισραήλ. Αυτό ενισχύει τις συνολικές αεράμυνες του Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει την αντεπίθεσή της για το ιρανικό πυραυλικό μπαράζ του Οκτωβρίου, το οποίο η Τεχεράνη δήλωσε ότι ήταν για να εκδικηθεί τη δολοφονία των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ, έχει δείξει επίσης ότι μπορεί ακόμη να χτυπήσει τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα εντός του Ισραήλ, παρά τις εδώ και εβδομάδες επιθέσεις του Ισραήλ στους διοικητές και στο οπλοστάσιό της.

Την Κυριακή, μάλιστα, drone της Χεζμπολάχ σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας.

«Δεν έχουμε δει ακόμη την πλήρη ικανότητα της Χεζμπολάχ. Έχει εκτοξεύσει μόνο περίπου το ένα δέκατο της υπολογιζόμενης προπολεμικής της δυνατότητας, μερικές εκατοντάδες ρουκέτες την ημέρα, αντί για έως και 2.000», δήλωσε ο Ασάφ Οριόν, πρώην ταξίαρχος του Ισραηλινού Στρατού και επικεφαλής στρατηγικής των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).

«Μέρος αυτής της διαφοράς είναι επιλογή της Χεζμπολάχ να μην επιτεθεί πλήρως, και μέρος οφείλεται στην υποβάθμιση από τον IDF … Αλλά η Χεζμπολάχ έχει αρκετά αποθέματα για να διεξάγει μια ισχυρή επιχείρηση», πρόσθεσε ο Οριόν. «Η Χάιφα και το βόρειο Ισραήλ συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις με ρουκέτες και drones σχεδόν καθημερινά».

Αναλυτές αναφέρουν ότι όσοι σχεδιάζουν την άμυνα και την αεράμυνα του Ισραήλ, που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, αναγκάζονται να επιλέγουν ποιες περιοχές θα προστατέψουν περισσότερο από άλλες.

Σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά στοιχεία, πάνω από 20.000 ρουκέτες και πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο μόνο από τη Γάζα και τον Λίβανο.

«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 1ης Οκτωβρίου, υπήρχε η αίσθηση ότι ο IDF κράτησε μερικούς αναχαιτιστές Arrow σε εφεδρεία, σε περίπτωση που το Ιράν εκτοξεύσει την επόμενη επίθεσή του προς το Τελ Αβίβ», δήλωσε ο Έχουντ Εϊλάμ, πρώην ερευνητής στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. «Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν το Ισραήλ εξαντλήσει τους αναχαιτιστές του και αναγκαστεί να προτεραιοποιήσει πώς θα τους χρησιμοποιήσει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα