Το Ισραήλ χτύπησε ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Βηρυτού – Νεκροί και τραυματίες

Διαβάζεται σε 4'
Το Ισραήλ χτύπησε ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Βηρυτού – Νεκροί και τραυματίες
Ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της Βηρυτού Associated Press

Συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης οι επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο. Νέες ανθρώπινες απώλειες μετά από επίθεση σε ιατρικές εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Ακόμη μία νύχτα όπου κυριάρχησε ο φόβος και η αγωνία περίμενε τους κατοίκους της Βηρυτού, οι οποίοι είδαν το Ισραήλ να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου όσο και στα νότια προάστιά της.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων που βρίσκονταν στο σημείο άκουσαν τρεις μεγάλες εκρήξεις -τη μία μετά την άλλη- που προέρχονταν από την περιοχή Dahieh, ένα προάστιο στη νότια Βηρυτό. Αμέσως, πυκνός καπνός κάλυψε τα πάντα και στην περιοχή επικράτησε αναστάτωση.

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) κάλεσε στη συνέχεια τους κατοίκους πέντε κτιρίων σε τρεις γειτονιές της Dahieh να «φύγουν αμέσως ή να μείνουν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από αυτά τα κτίρια». «Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ, εναντίον των οποίων θα επιχειρήσει ο Ισραηλινός Στρατός στο εγγύς μέλλον» ανέφερε στη δήλωσή του και ακολούθησε νέος γύρος επιθέσεων, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα.

Στο ενδιάμεσο, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Bachoura, στο κέντρο της Βηρυτού, που έπληξε ιατρικές εγκαταστάσεις -και πιο συγκεκριμένα γραφεία σε πολυώροφη πολυκατοικία- που ανήκουν στην «Ισλαμική Οργάνωση Υγείας» που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Κάτοικοι της πρωτεύουσας είδαν έναν πύραυλο να περνάει πάνω από την πόλη, πριν ακούσουν τον ήχο της έκρηξης και τραπούν με κάθε μέσο σε φυγή προκειμένου να σωθούν.

Το χτύπημα σημειώθηκε σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της εργατικής τάξης του Λιβάνου, μια περιοχή όπου είχαν καταφύγει κάποιοι εκτοπισμένοι λόγω των βομβαρδισμών, ελπίζοντας ότι θα ήταν ασφαλείς. Βρίσκεται, επίσης, δίπλα στον περιφερειακό δρόμο που συνδέει την ανατολική με τη δυτική Βηρυτό, ενώ απέχει λίγα μόλις μέτρα από το κοινοβούλιο του Λιβάνου και την περιφερειακή έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Τα ισραηλινά πλήγματα στο κέντρο της Βηρυτού είναι σπάνια. Η επίθεση το πρωί της Πέμπτης σηματοδοτεί το πρώτο ισραηλινό χτύπημα που πλήττει την καρδιά της πρωτεύουσας, μετά τον πόλεμο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2006. Ακόμη και τότε, το Ισραήλ σπάνια στόχευε το κέντρο της πόλης.

 

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο Θάλασσα στόχευσαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ μια πηγή ασφαλείας του Λιβάνου είπε στο BBC πως ένας πύραυλος κρουζ εκτοξεύτηκε από τη θάλασσα σε ένα «κέντρο υγείας» που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

Άνθρωποι εργάζονται για να καθαρίσουν τα συντρίμμια μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε πολυκατοικία στη Βηρυτό του Λιβάνου Associated Press
Ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της Βηρυτού Associated Press

Ο πρώτος απολογισμός του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο για 2 νεκρούς και 11 τραυματίες, ωστόσο σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 6 και οι τραυματίες σε 7, αριθμοί βέβαια που δεν αποκλείεται να αυξηθούν.

«Δύο πέθαναν ακαριαία και οι υπόλοιποι υπέκυψαν στη συνέχεια στα τραύματά τους, ενώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο 7 άτομα» μεταφέρει η ανταποκρίτρια του AlJazeera, με το Ισραήλ να κάνει λόγο για «χτύπημα ακριβείας».

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει παραϊατρικό προσωπικό σε όλο τον Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, 14 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο, ενώ ακόμη 6 τη Δευτέρα. Όλοι τους ανήκαν στην «Ισλαμική Οργάνωση Υγείας».

Οι περισσότεροι από το παραϊατρικό προσωπικό που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την αρχή του πολέμου ήταν συνδεδεμένοι με ισλαμικές υπηρεσίες Υγείας, είτε της Χεζμπολάχ είτε άλλων κομμάτων. Οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τονίσει ότι η δολοφονία οποιουδήποτε εργαζομένου στον τομέα της υγείας είναι παράνομη, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, εφόσον δεν συμμετέχουν σε μάχες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα