Το Κατάρ παρέδωσε σε Ισραήλ και Χαμάς “τελικό” προσχέδιο συμφωνίας εκεχειρίας

Διαβάζεται σε 2'
Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα
Υγειονομική καταστροφή στη Γάζα AP Photo Abdel Kareem Hana

“Τελικό” προσχέδιο συμφωνίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας παρέδωσε το Κατάρ στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου.

Το Κατάρ παρέδωσε στο Ισραήλ και τη Χαμάς ένα “τελικό” προσχέδιο συμφωνίας για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται εκεί, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η πρόοδος αυτή επετεύχθη στην Ντόχα μετά τα μεσάνυκτα έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, του απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του πρωθυπουργού του Κατάρ, εξήγησε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μπάιντεν πιέζει για κατάπαυση του πυρός, πριν αναλάβει ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται πυρετωδώς για να επιτύχουν μια συμφωνία για ομήρους και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πριν τη λήξη της θητείας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν “υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την επιστροφή των ομήρων, με παράλληλη ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα επιτραπεί από τη διακοπή των συγκρούσεων σύμφωνα με τη συμφωνία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά από εισβολή μαχητών της Χαμάς στα σύνορά του τον Οκτώβριο του 2023, κατά την οποία σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν πάνω από 250 ομήρους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισραήλ.

Έκτοτε, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους, με μεγάλο μέρος του θύλακα να έχει καταστραφεί, να αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει εκτοπιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα