Το Κατάρ στέλνει ακόμα 15 εκατ. λίτρα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας

Διαβάζεται σε 3'
Το Κατάρ στέλνει ακόμα 15 εκατ. λίτρα καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
Όψη κατεστραμμένης πόλης στη Γάζα MSF

Την αποστολή επιπλέον 15 εκατ. λίτρων καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα το Κατάρ αυξάνοντας τη συνολική παράδοση καυσίμων στα 30 εκατ. λίτρα

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή 15 εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, ύστερα από την παράδοση άλλων 15 εκατ. λίτρων στην αρχή της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ (QNA).

Η Ντόχα ανακοίνωσε “την έναρξη της προμήθειας της Λωρίδας της Γάζας με 15 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων”, αυξάνοντας τη συνολική παράδοση καυσίμων στα 30 εκατομμύρια λίτρα, σύμφωνα με το QNA, για να καλυφθούν οι ανάγκες του παλαιστινιακού εδάφους που έχει 2,4 εκατομμύρια κατοίκους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συμφωνία εκεχειρίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έπειτα από 15 μήνες πολέμου που κατέστρεψε τη Λωρίδα της Γάζας.

Μόλις σίγησαν τα όπλα, η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να συρρέει στον παλαιστινιακό ερειπωμένο θύλακα, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας μπόρεσαν να επιστρέψουν στις πόλεις και τις γειτονιές τους.

Το Κατάρ ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου την αποστολή 1,25 εκατομμυρίου λίτρων καυσίμων ημερησίως στη Γάζα για ένα διάστημα δέκα ημερών. Συγκριτικά, τον Νοέμβριο του 2023, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είχε υπολογίσει τις ανάγκες της σε καύσιμα στα 160.000 λίτρα ημερησίως για τις βασικές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της.

Ο πόλεμος προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση και την κατάρρευση του ήδη εύθραυστου συστήματος υγείας που υπήρχε στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η αποκατάσταση του συστήματος υγείας στον θύλακα θα είναι μια “πολύπλοκη και δύσκολη αποστολή”.

Τα νοσοκομεία ειδικότερα στερούνται καύσιμα. “Χωρίς καύσιμα, δεν υπάρχουν καθόλου ανθρωπιστικές επιχειρήσεις”, προειδοποιούσε στα τέλη Νοεμβρίου ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν καθετί που εισέρχεται ή εξέρχεται από το παλαιστινιακό έδαφος και ο ΟΗΕ και οι ΜΚΟ δεν έχουν σταματήσει να διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που εφαρμόζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και αφορούν την ποσότητα και την ποιότητά της.

Οι ισραηλινές αρχές είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε καθετί που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσε να έχει διπλή χρήση και να χρησιμεύσει σε μαχητές της Χαμάς, όπως τα καύσιμα για παράδειγμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα