Το “καθήκον” του Ιράν να τιμωρήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Διαβάζεται σε 5'
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια
Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια 2024 Vahid Salemi/AP Photo

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, το Ιράν θα προσπαθήσει να πιέσει τα αραβικά κράτη να στηρίξουν το δικαίωμά του για αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Την ώρα που στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας ώστε να συζητηθούν “οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή” και ενώ άπαντες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα πότε το Ιράν θα απαντήσει για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, το Ιράν θέτει ζήτημα “ηθικού καθήκοντος” για να τιμωρήσει το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το Ιράν κάλεσε τους ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη για να τους προειδοποιήσει σχετικά με την ηθική υποχρέωση της χώρας να τιμωρήσει το Ισραήλ για τη “φιλοδοξία” και την παραβίαση νόμων με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πριν από μία εβδομάδα στην ιρανική πρωτεύουσα.

Το Ιράν εξασφάλισε επίσης μια έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία του OIC στη Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, όπου θα προσπαθήσει να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του να λάβει αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Πολλοί ηγέτες του Κόλπου είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, όπως επίσης ζητούν και από το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Οι ισραηλινοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένοι για μια ιρανική επίθεση. Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για μια “γρήγορη μετάβαση σε επίθεση“, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε πόλεμο σε πολλά μέτωπα με το Ιράν και τους συμμάχους του.

Οι προηγούμενες προσπάθειες του αποθανόντος προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, να εξασφαλίσει τη στήριξη των κρατών του Κόλπου για στρατιωτική δράση ή άμεσες οικονομικές κυρώσεις απέτυχαν.

Παρά το γεγονός ότι το Ιράν θα περιμένει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του OIC πριν ξεκινήσει τα προγραμματισμένα αντίποινα, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στους ομολόγους του από τις χώρες της G7, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει πως μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει το Axios, επικαλούμενο πηγές που ενημερώθηκαν για την κλήση.

Ο γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Σεργκέι Σόιγκου, έφτασε στην Τεχεράνη τη Δευτέρα για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν προσπαθεί να παρουσιάσει τις προγραμματισμένες πυραυλικές επιθέσεις ως απαραίτητες για την επανεγκατάσταση της περιφερειακής αποτροπής μετά την αποτυχία των ΗΠΑ να ελέγξουν τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ.

Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαγκερί, δήλωσε: “Όλοι έχουμε ηθική υποχρέωση και ευθύνη να μην παραμένουμε σιωπηλοί απέναντι στην κατοχή, τον εκτοπισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού έθνους” και πρόσθεσε ότι “η αδιαφορία και η κατευναστική πολιτική απέναντι στο κακό και την αδικία αποτελεί ηθική αμέλεια και οδηγεί στη διάδοση του κακού“.

Στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναανί, δήλωσε ότι η “απάντηση” της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Το Ιράν επιδιώκει τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αυτό θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής απέναντι στις φιλοδοξίες του σιωνιστικού καθεστώτος [Ισραήλ],” δήλωσε ο Καναανί, καλώντας τις ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή και πρέπει να στηρίξει την “τιμωρία του επιτιθέμενου”.

Η τρομοκρατία είναι στην ουσία του σιωνιστικού καθεστώτος, και η επιβίωσή του εξαρτάται από τη συνέχιση της κρατικής τρομοκρατίας. Ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει σθεναρά αυτό το έγκλημα, δεύτερον, να στηρίξει την τιμωρία του επιτιθέμενου και να αποφύγει οποιαδήποτε προσέγγιση που σημαίνει στήριξη του επιτιθέμενου”, πρόσθεσε.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μπάιντεν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν αλ Σαφαντί, επικοινώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Λάμμι, στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας.

Ο Σαφαντί προειδοποίησε ότι η κρίση δεν θα τελειώσει έως ότου το Ισραήλ πεισθεί να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, και οι Βρετανοί αξιωματούχοι κατάλαβαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να υποκύψει η Ιορδανία στις πιέσεις των ΗΠΑ και θα συμφωνήσει να βοηθήσει στην κατάρριψη οποιωνδήποτε ιρανικών πυραύλων που πετούν πάνω από το ιορδανικό έδαφος προς το Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Χοσεΐν Σαλαμί, επανέλαβε την απειλή ότι το Ισραήλ “θα λάβει τιμωρία σε εύθετο χρόνο”, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ σκάβει τον δικό του τάφο.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες συνεχίστηκαν τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας και στη γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ με τον Λίβανο.

Η μαχητική ομάδα Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone στο βόρειο Ισραήλ, που σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τραυμάτισε δύο στρατιώτες, ενώ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ανέφερε ότι επίθεση με drone κοντά σε νεκροταφείο σε ένα νότιο χωριό σκότωσε δύο άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός διασώστη.

Στη Γάζα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε πέντε μέλη της αστυνομικής δύναμης της Χαμάς, που εξασφάλιζαν μια ανθρωπιστική συνοδεία. Η επίθεση σε έναν πολιτικό στόχο έγινε μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε δύο σχολεία και ένα νοσοκομειακό συγκρότημα στη Γάζα την Κυριακή, που σκότωσαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε χτυπήσει κέντρα διοίκησης της Χαμάς και ότι η επίθεση στο νοσοκομείο στόχευε έναν μαχητή, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες ή αποδείξεις.

Αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι οι συνέπειες της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια αλλά και μίας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά μεταξύ άλλων τις διεθνείς συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων στον πόλεμο της Γάζας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στο αμυντικό σύστημα του Ισραήλ ότι ο Νετανιάχου αποφεύγει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με διαρροές συνομιλιών στον ισραηλινό τύπο το Σαββατοκύριακο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα