Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης κατευθύνεται προς το βρετανικό έδαφος

Διαβάζεται σε 3'
Το μεγαλύτερο παγόβουνο της Γης κατευθύνεται προς το βρετανικό έδαφος
Το Α23a είναι από τα πιο παλιά παγόβουνα. Είναι και το μεγαλύτερο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον κόσμο. British Antarctic Survey

Το Α23a, γνωστό ως μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου συνεχίζει να κινείται σε πορεία σύγκρουσης με το βρετανικό νησί South Georgia.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, σύμφωνα με τις ανανεωμένες μετρήσεις του US National Ice Center, γνωστό ως A23a, κινείται με το ρεύμα που επικρατεί προς τη South Georgia, βρετανική υπερπόντια επικράτεια στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό.

Προς το παρόν βρίσκεται 280 χιλιόμετρα μακριά.

Καλύπτει έκταση 3.672 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή έχει μέγεθος μεγαλύτερο του διπλάσιου Λονδίνου και τρεις φορές αυτό της Νέας Υόρκης. Παρακολουθείται προσεκτικά από τους επιστήμονες από το 1986, όταν δημιουργήθηκε από την παγονησίδα Filchner-Ronne.

Το ταξίδι του A23a άρχισε το 2020

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο CNN, ο Andrew Meijers, φυσικός, ωκεανογράφος στο British Atlantic Survey, για 40 χρόνια παρέμενε κολλημένο στην Ανταρκτική. Το 2020 ξεκόλλησε και άρχισε το ταξίδι, παρασυρόμενο από ωκεάνια ρεύματα. Το 2024 κόλλησε στην στήλη Taylor, περιστρεφόμενη δίνη νερού που προκαλείται από τα ωκεάνια ρεύματα που χτυπούν ένα υποβρύχιο βουνό. Το Δεκέμβριο «ξέφυγε» από εκεί.

Αρχικά, οι επιστήμονες είπαν ότι περίμεναν πως θα συνεχίσει να παρασύρεται κατά μήκος των ωκεάνιων ρευμάτων και προς τα θερμότερα νερά -όπου πηγαίνουν να ‘πεθάνουν’ τα παγόβουνα.

 

Η BAS είχε σχολιάσει ότι θα σπάσει και τελικά θα λιώσει, όταν φτάσει στο απομακρυσμένο νησί της South Georgia.

Τώρα, τρεις δορυφορικές εικόνες το δείχνουν να έχει διατηρήσει τη δομή του και να μην έχει χωριστεί ακόμα σε μικρότερα κομμάτια. Αν συνεχίσει να κινείται στο ίδιο ρεύμα, μπορεί να κατευθυνθεί προς τον ανοιχτό Ατλαντικό Ωκεανό ή να πέσει σε υφαλοκρηπίδα, όπου θα κολλήσει για κάποιο διάστημα.

«Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την πρόσβαση σε χώρους τροφοδοσίας της άγριας ζωής- φώκιες και πιγκουίνους κυρίως- που αναπαράγονται στο νησί. Προηγούμενα παγόβουνα στοίχισαν αναρίθμητες ζωές», είπε ο Meijers, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκεται δεν κινείται σε ρεύμα που καταλήγει απευθείας στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά η κατανόησή μας για τα ρεύματα δείχνει ότι είναι πιθανό να κινηθεί ξανά προς το νησί σύντομα».

«Τα παγόβουνα είναι εγγενώς επικίνδυνα»

Ο καπετάνιος του κυβερνητικού πλοίου «Φάρος» της South Georgia, Simon Wallace που παρακολουθεί (και) τα παγόβουνα είπε στο BBC ότι «τα παγόβουνα είναι εγγενώς επικίνδυνα. Θα ήμουν εξαιρετικά χαρούμενος αν έλειπε εντελώς. Πρέπει να δείχνουμε τον δέοντα σεβασμό στον πάγο. Διαφορετικά, θα σε ‘πιάσει’. Θα εμφανιστεί από το πουθενά και όταν βλέπεις μπροστά σου κάτι του μεγέθους του Α23a, των χιλιάδων τόνων του πάγου και τα πράγματα θα γίνουν πολύ περίπλοκα».

Πρόσθεσε ότι αν μείνει στην υπάρχουσα μορφή του το παγόβουνο μπορεί να παρακολουθείται. «Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί να σπάσει και να δημιουργούν μικρότερα παγόβουνα χιλιάδων τόνων που δεν θα μπορώ να παρακολουθήσω. Δεν θα ξέρω πού βρίσκονται έως τα βρω.

Όσο μεγαλύτερο είναι το παγόβουνο είναι μεν πιο επικίνδυνο, αλλά γίνεται πιο εύκολη η παρακολούθηση του, ώστε να τον αποφύγουμε. Τα μικρότερα παγόβουνα δεν εντοπίζονται εύκολα. Βέβαια είναι λιγότερο επικίνδυνα, ωστόσο μπορούν να γεμίσουν τους όρμους και τα φιορδ της περιοχής. Τότε θα γίνουν απρόσιτα και αυτό για εμάς θα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα».

Οπ επιστήμονες διευκρίνισαν ότι το συγκεκριμένο παγόβουνο πιθανότατα αποσχίστηκε ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης του υφάλου πάγου και όχι λόγω της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα