Το μεγάλο ερώτημα μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Διαβάζεται σε 5'
Το μεγάλο ερώτημα μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
AP

Αντιπαράθεση για το επίπεδο ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ και ερωτηματικά για τα “κενά” στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Γιατί δεν έχει την ίδια προστασία με τον Μπάιντεν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να επαινέσει τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ για την αποτροπή της “απόπειρας δολοφονίας” του, όπως αποκάλεσε το περιστατικό το FBI.

Ένας 58χρονος ένοπλος, με το όνομα Ράιαν Ρουθ, εντοπίστηκε από πράκτορες σε θάμνους του γηπέδου γκολφ του Τραμπ το απόγευμα της Κυριακής στη Φλόριντα. Εκείνη την ώρα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία έπαιζε γκολφ αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Οι πράκτορες άνοιξαν πυρ κατά του ύποπτου, ο οποίος τράπηκε σε φυγή και στη συνέχεια συνελήφθη.

Μιλώντας στο BBC, ένας πρώην πράκτορας είπε ότι η Μυστική Υπηρεσία είχε μια «καλή μέρα». Ωστόσο έθεσε ένα καίριο ερώτημα: Αν ο Τραμπ λάμβανε αρκετή προστασία. Πόσω μάλλον, μετά από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του πριν από περίπου δύο μήνες.

Πώς οι πράκτορες απέτρεψαν την επίθεση της Κυριακής;

Η κάννη ενός τουφεκιού AK-47 με διόπτρα εντοπίστηκε μέσα σε θάμνο. Την ώρα εκείνη ο Τραμπ ήταν περίπου 275-460 μέτρα μακριά από τον ένοπλο, δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσοου. Παραμένει ασαφές εάν ο ένοπλος πυροβόλησε.

Ένας πράκτορας «ασχολήθηκε αμέσως» με το άτομο που κρατούσε το τουφέκι, το οποίο τράπηκε σε φυγή, πρόσθεσε ο σερίφης. «Η Μυστική Υπηρεσία έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να γίνει», υποστήριξε.

Ο ύποπτος, αφού τράπηκε σε φυγή, εγκαταλείποντας το όπλο του και άλλα αντικείμενα, εντοπίστηκε αργότερα στο αυτοκίνητό του. Στο ενδιάμεσο ένας μάρτυρας έδωσε μια φωτογραφία του οχήματος στις τοπικές αρχές.

Έτσι, συνελήφθη από την αστυνομία, περίπου 61 χιλιόμετρα από το Trump International Golf Club.

Ο Τραμπ είπε στους υποστηρικτές ότι ήταν ασφαλής και ευχαρίστησε τη Μυστική Υπηρεσία και άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την «απίστευτη δουλειά».

Μιλώντας στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, ένα πρώην ανώτερο στέλεχος της Μυστικής Υπηρεσίας, ο Robert McDonald, συμφώνησε ότι η υπηρεσία είχε μια «καλή μέρα», παρά το γεγονός ότι ο ύποπτος πλησίασε αρκετά τον πρώην πρόεδρο.

Πρέπει ο Τραμπ να λάβει περισσότερη προστασία;

Την ίδια ώρα πάντως, σοβαρά ερωτήματα τίθενται σχετικά με τα κενά ασφαλείας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να διατυπώνεται η άποψη ότι το επίπεδο προστασίας του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αυξηθεί.

Να σημειωθεί αρχικά πως ο Τραμπ δεν λαμβάνει το ίδιο επίπεδο προστασίας που λαμβάνει ένας εν ενεργεία πρόεδρος. Αυτό επεσήμανε ο σερίφης Μπράντσοου, προσθέτοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση “θα είχαμε περικυκλώσει ολόκληρο το γήπεδο του γκολφ”.

Από την άλλη, δύο πρώην πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας υποστήριξαν ότι ο Τραμπ χρειάζεται περισσότερη προστασία από άλλους πρώην προέδρους, δεδομένου ότι διεκδικεί ξανά τον Λευκό Οίκο.

«Τώρα πρέπει να το επανεκτιμήσουμε», είπε ο Μπάρι Ντονάντιο στο BBC News. Θα έπρεπε όλοι οι υποψήφιοι να λάβουν το ίδιο προεδρικό προστατευτικό πακέτο; Νομίζω ότι αυτή μάλλον θα πρέπει να είναι η απάντηση.”

Ένας άλλος πρώην πράκτορας που συντάχθηκε με την παραπάνω άποψη, έθεσε το εξής ερώτημα: “Θα έρθει κάποιος λίγο πιο κοντά, θα έχει κάποιος άλλο τουφέκι υψηλής ισχύος και θα μπορέσει κάποιος να προκαλέσει σοβαρή ζημιά;”

Ο Δημοκρατικός Ρίτσι Τόρες υποστήριξε πως ο Τραμπ απαιτεί «μέγιστη προστασία», ενώ ακόμα και ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Μυστική Υπηρεσία, η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των εν ενεργεία και των πρώην προέδρων των ΗΠΑ, «χρειάζεται περισσότερη βοήθεια».

Ο Μπάιντεν ζήτησε «περισσότερη βοήθεια» για την υπηρεσία αυτή, η οποία, κατά την άποψή του, χρειάζεται «περισσότερο προσωπικό». Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, σε μια σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους σήμερα στον Λευκό Οίκο, κάλεσε το Κογκρέσο να καλύψει αυτές τις πρόσθετες ανάγκες.

Στο μικροσκόπιο η Μυστική Υπηρεσία

Η αντιπαράθεση γύρω από το επίπεδο ασφαλείας του Τραμπ κλιμακώθηκε μετά από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας τον Ιούλιο, στην Πενσυλβάνια.

Ήταν 13 Ιουλίου, όταν ο Τραμπ δέχτηκε πυροβολισμό στο αυτί σε μια συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Ο ένοπλος, Τόμας Μάθιου Κουκς, σκότωσε επίσης ένα μέλος του πλήθους και τραυμάτισε βαριά άλλους δύο.

Ο χειρισμός της απόπειρας δολοφονίας του από τη Μυστική Υπηρεσία οδήγησε τελικά στην παραίτηση του διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Κιμ Τσιτλ. Προς το παρόν, έχει αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας Ρόναλντ Ρόου Τζ.

Η συντάκτρια του BBC για τη Βόρεια Αμερική Σάρα Σμιθ είπε ότι η Μυστική Υπηρεσία θα κληθεί να απολογηθεί για το νέο περιστατικό. “Μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν είχε πόρους – παρόλο που υποτίθεται ότι είχε περισσότερους από ό,τι πριν από οκτώ εβδομάδες”.

Μέλη μιας ειδικής ομάδας του Κογκρέσου που εξετάζει την απόπειρα δολοφονίας, δήλωσαν ότι ζήτησαν ενημέρωση από τη Μυστική Υπηρεσία. Εν τω μεταξύ, το FBI και η πολιτεία της Φλόριντα έχουν ανακοινώσει ότι ξεκινούν έρευνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα