Το να έχεις γάτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας
Διαβάζεται σε 3'Δημοσίευση μετανάλυσης ερευνών δείχνει πως υπάρχει σχέση μεταξύ της κηδεμονίας μιας γάτας και τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας και άλλων παρόμοιων διαταραχών.
- 13 Δεκεμβρίου 2023 09:44
Στα ενδιαφέροντα της ψυχιατρικής έρευνας υπάρχει διαχρονικά η περίπλοκη σχέση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων και της παρουσίας ενός κατοικίδιου στη ζωή τους.
Έτσι έχουμε μάθει τα πλείστα όσα θετικά προσφέρει η συγκατοίκηση μας με τετράποδα.
Τον τελευταίο καιρό, το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στο αν η κηδεμονία μιας γάτας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας και άλλων παρόμοιων διαταραχών-συμπεριλαμβανομένων των ψυχωτικών εμπειριών.
Έτσι, ερευνητές επανεξέτασαν και μετα-ανέλυσαν έρευνες που δημοσιεύτηκαν από την Πρωτοχρονιά του 1980 έως το Μάιο του 2023, ώστε να διερευνήσουν εάν υπάρχει συσχέτιση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Schizophrenia Bulletin, στις 2 Δεκεμβρίου.
Στη σύνοψη αναφέρεται πως «έχει προταθεί ότι η ιδιοκτησία γάτας μπορεί να είναι ένας παράγοντας τροποποίησης του κινδύνου για διαταραχές που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια και ψυχωτικές εμπειρίες (PLE).
Αυτή η μελέτη είχε ως στόχο τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δημοσιεύσεων που ανέφεραν τη σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και των αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια».
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΜΕΤΑΝΑΛΥΣΗ
Από τις 1.915 μελέτες της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, μόλις 17 συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Τα κριτήρια για συμπερίληψη στην ανάλυση ήταν αυστηρά, εστιάζοντας σε μελέτες που παρουσιάζουν πρωτότυπα δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν την κηδεμονία γάτας με τα αποτελέσματα σχετικά με τη σχιζοφρένεια.
Η μεθοδολογία περιλάμβανε έναν ευρύ ορισμό της έκθεσης στη γάτας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας, των δαγκωμάτων και της γενικής επαφής.
Η στατιστική ανάλυση περιελάμβανε μετα-ανάλυση αυτών των εκτιμήσεων (προσαρμοσμένων και μη προσαρμοσμένων για συμμεταβλητές), χρησιμοποιώντας μοντέλα τυχαίων επιδράσεων.
Επιπλέον, η μελέτη αξιολόγησε αυστηρά τον κίνδυνο μεροληψίας, ετερογένειας και συνολικής ποιότητας της έρευνας που συμπεριλήφθηκε.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική συσχέτιση και αυξημένο κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την ανατροφή γατών, με σημαντικές αναλογίες πιθανοτήτων.
«Αυτή η εκτενής ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση παρέχουν πειστικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης της γάτας και του αυξημένου κινδύνου διαταραχών που σχετίζονται με τη σχιζοφρένεια», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Στον επίλογο τόνισαν πως «η σχέση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και των ψυχωτικών εμπειριών (PLE) παρέμεινε ασαφής λόγω των ποικίλων μεθόδων μέτρησης».
Άρα, το φαινόμενο θα παρακολουθηθεί περαιτέρω «με πιο τυποποιημένα μέτρα».
«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανόησης των περιβαλλοντικών παραγόντων και των παραγόντων του τρόπου ζωής στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα καθώς σχετίζονται με κοινές πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η κηδεμονία κατοικίδιων ζώων».
«Προχωρώντας, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για πιο υψηλής ποιότητας, διαφοροποιημένες μελέτες για τη διερεύνηση αυτών των συσχετίσεων σε μεγαλύτερο βάθος, οδηγώντας ενδεχομένως σε βελτιωμένη κατανόηση και διαχείριση της σχιζοφρένειας και των συναφών καταστάσεων».