Το ΝΑΤΟ βλέπει τζιχαντιστές που εξαπλώνονται ‘σαν καρκίνος’ ανάμεσα στους πρόσφυγες
Δήλωση-σοκ από τον επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο οποίος θεωρεί πως οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση για να επιστρέψουν στην Ευρώπη. Κρίνει μάλιστα πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αποσκοπούν στο να διώξουν τους Σύρους από τα εδάφη τους
- 03 Μαρτίου 2016 07:47
Το ΝΑΤΟ δείχνει το “ανθρωπιστικό” του πρόσωπο από τώρα. Και αν νομίζει κανείς πως η λύση για το προσφυγικό θα δοθεί από τις φρεγάτες, είναι γελασμένος. Οι επίσημες τοποθετήσεις δίνουν τις απαντήσεις, και επιβεβαιώνουν τους φόβους πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν έρθει στο Αιγαίο, χωρίς να έχουν επίγνωση της κατάστασης (πράγμα δύσκολο), ή εξυπηρετώντας ξεκάθαρα, γεωπολιτικά και μόνο, συμφέροντα. Κάτι που προφανώς, δημιουργεί απορίες σχετικά με το σχέδιο που θα ακολουθηθεί.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, μίλησε στη Γερουσία των ΗΠΑ για να την ενημερώσει για τη δράση στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, φρόντισε να αναφέρει πως το Ισλαμικό Κράτος, εξαπλώνεται “όπως ο καρκίνος” ανάμεσα στους πρόσφυγες.
“Οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική καλύπτουν τις κινήσεις των τρομοκρατών και των εγκληματιών”, είπε ο Αμερικανός στρατηγός την ώρα που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται και επιβεβαιώνουν, πως οι πρόσφυγες δεν έχουν κανένα άλλο κίνητρο παρά την απόδραση από τις χώρες τους.
“Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους εκμεταλλεύονται τα μονοπάτια της ελάχιστης αντίστασης απειλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ” συνέχισε ο Μπρίντλαβ, σε καθόλου ψύχραιμο τόνο διατυπώσεων.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως έχει μελετήσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες έως και 1.500 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, δεν σχολίασε τις αποφάσεις Ευρωπαικών Κρατών να κλείσουν τα σύνορα τους, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα, ούτε προέβη σε περαιτέρω, αναλυτικότερες δηλώσεις, σχετικά με το τί θα κάνει το ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών “που κρύβονται”.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρόλος του ΝΑΤΟ υποτίθεται πως θα είναι επικουρικός και πως θα συμβάλλει στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακινητών στα εδάφη της Τουρκίας. Δεν υπάρχει συμφωνία για στρατιωτική επέμβαση.
Ο Μπρίντλαβ, δεν παρέλειψε πάντως να κατηγορήσει και τη Ρωσία ότι με τους βομβαρδισμούς της στη Συρία και τη στήριξη στον Άσαντ “έχει εντείνει το πρόβλημα”.
Συγκεκριμένα, είπε για την επέμβαση του Πούτιν: “Οι “τυφλές” ρωσικές επιθέσεις, που εκτιμάται ότι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 1.000 αμάχους, μεταξύ αυτών και παιδιά, έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους Σύρους πολίτες και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν στέγη στις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη. Δεν μπορώ να βρω κανέναν άλλο λόγο, πέρα από το να αναγκάσουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν και να τους καταστήσουν πρόβλημα κάποιου άλλου”.
Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο πως το Πεντάγωνο έχει ζητήσει τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2017.
Ο πτέραρχος Μπρίντλαβ βρέθηκε στην Ουάσιγκτον ακριβώς ως μέρος των προσπαθειών να εξασφαλιστεί η στήριξη του Κογκρέσου προς αυτό το σκοπό. Στόχος, είναι να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να περιοριστεί η επιρροή του Πούτιν στη Μέση Ανατολή, για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους (βλέπε Πετρέλαια).
Έντονες αντιδράσεις
“Μιλάμε για βελόνα στα άχυρα” υποστήριξε από την πλευρά του ο διευθυντής του προγράμματος δικαιωμάτων των μεταναστών του Human Rights Watch, Μπιλ Φρέλικ. “Δεν είπαμε ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα στοιχεία, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που αναζητούν προστασία και δεν έχουν κακές προθέσεις, αλλά αντίθετα είναι ευγνώμονες προς αυτούς που τους βοηθάνε”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι παρατηρήσεις του Αμερικανού στρατηγού αντιμετωπίζουν το προσφυγικό “μέσα από ένα στρατιωτικό πρίσμα”, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του Μπρίντλαβ.
Έρευνα Υ.Α.: οι Αφγανοί και Σύροι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα διαφεύγουν από συγκρούσεις και βία
Την ίδια ώρα, νέα έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) διαπίστωσε ότι περίπου το 94% των Σύρων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο πραγματοποίησε το επικίνδυνο ταξίδι μέσω θαλάσσης, προκειμένου να διαφύγει από τις συγκρούσεις και τη βία στη Συρία. Παρομοίως, το 71% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε τη βία και τις συγκρούσεις ως τον κύριο λόγο που εγκατέλειψε τη χώρα του.
Η Υ.Α. δίνει στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ερευνών της για τους Αφγανούς και τους Σύρους πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2016. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τμήμα μιας εν εξελίξει έρευνας, που έχει στόχο να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες, από πού προέρχονται, γιατί διαφεύγουν και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας τους, έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές, η Υ.Α. και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις να μπορέσουν να τους υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – ιδίως όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες, τα ασυνόδευτα ή τα χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά.
Η Υ.Α. διεξήγαγε αυτή την έρευνα στο διάστημα 15-31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μέσω συνεντεύξεων με ένα τυχαίο δείγμα πάνω από 400 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που έφτασαν στη Χίο, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο εκείνο το μήνα. Αυτή η έρευνα θα επαναληφθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, προσφέροντας έτσι ευρύτερες και πιο ολοκληρωμένες ομάδες δεδομένων για την προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.
Μερικά ακόμα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας είναι τα εξής:
• Το 85% των Σύρων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα και το 87% ταξίδευαν μαζί με μέλη της οικογένειάς τους.
• Το 65% των Αφγανών και το 47% όσων διέμειναν σε άλλη χώρα για περισσότερους από 6 μήνες ανέφεραν ότι δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα.
• Η έλλειψη πρόσβασης σε θέσεις εργασίας που συμβαδίζουν με τις ικανότητές τους, η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και η αποφυγή της εκμετάλλευσης αποτελούν τον κύριο λόγο (41%) για τον οποίο οι Σύροι εγκατέλειψαν τον τελευταίο τόπο διαμονής τους. Ο δεύτερος λόγος (16%) είναι οι διακρίσεις.
• Οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες αποτελούν το 20% των οικογενειών από τη Συρία που συμμετείχαν στην έρευνα.
• Το 79% των Σύρων και το 44% των Αφγανών που ρωτήθηκαν είχαν πτυχίο δευτεροβάθμιας ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
• Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 51% των Σύρων και το 40% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα.
• Η πλειοψηφία (41%) των Σύρων ανέφεραν την οικογενειακή επανένωση ως κύριο λόγο επιλογής της χώρας προορισμού τους. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 20% από αυτούς είναι γυναίκες επικεφαλής οικογενειών που ταξιδεύουν, ενισχύει την απελπιστική ανάγκη για ενισχυμένες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.
Η Υ.Α. πρόκειται να συλλέγει, να αναλύει και να δημοσιοποιεί τέτοια δεδομένα σε τακτική βάση για την καλύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με το προφίλ των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα. Έρευνες για τους πρόσφυγες από το Ιράκ θα προστεθούν σε εκείνες για τους Αφγανούς και τους Σύρους υπηκόους κατά τους επόμενους μήνες. Τόσο η άμεση ανταπόκριση όσο και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με καλύτερα δεδομένα και ανάλυση.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι διαθέσιμα δημοσίως, ωστόσο φαίνεται πως δεν “εξυπηρετούν” τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.
Αυξανόμενη ξενοφοβία στην Ευρώπη καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Οι μετανάστες, τραυματισμένοι ψυχικά από τις “ωμότητες” που διαπράττονται στη χώρα τους, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν, μόλις φθάσουν στην Ευρώπη, μια αυξανόμενη ξενοφοβία, υπογράμμισε άλλωστε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλοντας τις “ομιλίες μίσους” ορισμένων ηγετών. Ανάμεσα σε αυτές, προστίθεται και εκείνη του Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο οποίος προχώρησε σε μια ανησυχητική, αν μη τι άλλο, γενίκευση.
“Οι συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και αλλού απελευθέρωσαν ένα τοξικό μείγμα κακόβουλων δυνάμεων, με απεχθείς πράξεις ωμότητας και την ανάδυση συμμοριών λαθραίων διακινητών ανθρώπων”, δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.
“Το ψυχικό τραύμα που υφίστανται οι μετανάστες είναι τρομερό, αξίζουν την συμπόνια και τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε κατά την έναρξη του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ωστόσο βρίσκονται αντιθέτως αντιμέτωποι με μια άνοδο της “ξενοφοβίας”, δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό. Η ανέγερση συνοριακών φρακτών “μπροστά στη συρροή αυτών των απελπισμένων ανθρώπων είναι μια πράξη ωμότητας κι ένα μέτρο που δημιουργεί αυταπάτες”, πρόσθεσε.
Ο Ζέιντ προειδοποίησε επίσης κατά “της στρεβλής παρουσίασης που κάνει λόγο για μια δήθεν εισβολή ανθρώπων, οι οποίοι είναι φανερό ότι διαφεύγουν από χώρες” στις οποίες η ύπαρξή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.
“Όταν ηγέτες εκφέρουν ή υποθάλπουν ομιλίες μίσους, όπως το διαπιστώσαμε τους τελευταίους μήνες – ομιλίες μίσους εναντίον των μεταναστών και συγκεκριμένων εθνοτικών ή θρησκευτικών ομάδων, προκαλούν κύματα σοκ, ο αντίκτυπος των οποίων θα οδηγήσει στη βία”, πρόσθεσε σε μια πολύ λογική διατύπωση. Οι πρόσφυγες δεν αντιπροσωπεύουν “μια απειλή για την κοινωνία”, επέμεινε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν υποτιμά τις “επιμελητειακές δυσκολίες” που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες υποδοχής ή διέλευσης.