Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα
Διαβάζεται σε 3'Καταγγελία-βόμβα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Η μαζική εκτόπιση στη Γάζα ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου”.
- 14 Νοεμβρίου 2024 10:54
Το Ισραήλ έχει επιβάλει μαζική, αναγκαστική εκτόπιση των Παλαιστινίων στη Γάζα μέσω μιας σκόπιμης και συστηματικής εκστρατείας, που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), συνιστά έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του οργανισμού.
Η έκθεση, 154 σελίδων, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την αμερικανική οργάνωση, περιγράφει λεπτομερώς την εκτεταμένη καταστροφή στη Γάζα τους τελευταίους 13 μήνες, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, δηλαδή πάνω από το 90% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί.
Στην έκθεση, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για «παράνομες και σκόπιμες κατεδαφίσεις κατοικιών και πολιτικών υποδομών» με στόχο τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» και «διαδρόμων ασφαλείας», από τους οποίους οι Παλαιστίνιοι ενδέχεται να εκτοπιστούν μόνιμα.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους Παλαιστίνιους όταν τους σκοτώνει κατά μήκος των διαδρόμων διαφυγής, βομβαρδίζει τις υποτιθέμενες ασφαλείς ζώνες και διακόπτει την παροχή τροφίμων, νερού και αποχέτευσης», δήλωσε η Nadia Hardman, ερευνήτρια του HRW για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.
«Το Ισραήλ έχει παραβιάσει κατάφωρα την υποχρέωσή του να εξασφαλίσει την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια τους, ισοπεδώνοντας σχεδόν τα πάντα σε μεγάλες περιοχές», πρόσθεσε η Hardman.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός απάντησε στην έκθεση, δηλώνοντας ότι «δεσμεύεται στο διεθνές δίκαιο και λειτουργεί σύμφωνα με αυτό» και ότι εκδίδει εντολές εκκένωσης για την προστασία των αμάχων από τις μάχες. Παράλληλα, αρνήθηκε οποιαδήποτε «δογματική προσέγγιση που στοχεύει στη μέγιστη καταστροφή πολιτικών υποδομών χωρίς στρατιωτική ανάγκη» και σημείωσε ότι όλες οι «καταγγελίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου» παραπέμπονται σε εσωτερικό αναθεωρητικό όργανο.
Όπως γράφει το CNN, το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από ανακριτές του ΟΗΕ για στρατιωτική δράση που ενδέχεται να συνιστά εγκλήματα πολέμου το τελευταίο έτος, κατηγορίες τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά. Αντίστοιχα, η Χαμάς έχει επίσης κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.
Τον Οκτώβριο, έρευνα του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ακολουθεί «συστηματική πολιτική» καταστροφής του συστήματος υγείας στη Γάζα, η οποία ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αυτές τις κατηγορίες «εξωφρενικές», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μια ακόμη κατάφωρη προσπάθεια της επιτροπής να απονομιμοποιήσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και να εμποδίσει το δικαίωμά του να προστατεύει τον πληθυσμό του, ενώ καλύπτει τα εγκλήματα των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της».