Το PKK αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα

Διαβάζεται σε 3'
Το PKK αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα
AP Photo

Με ανακοίνωση του, το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας TUSAŞ.

Η ένοπλη οργάνωση PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη (23/10) στην αμυντική εταιρεία TUSAS, που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα στην Άγκυρα, σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, την Παρασκευή (25/10).

«Η ενέργεια αυτοθυσίας, που διαπράχθηκε μέσα στο συγκρότημα της TUSAS στην Άγκυρα γύρω στις 15:30 της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα του ‘Τάγματος των αθανάτων‘», ανέφερε το PKK που παραθέτει τα ονόματα των δύο επιτιθέμενων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Σύμφωνα με το Reuters, δύο δράστες – ένας άνδρας και μία γυναίκα – πραγματοποίησαν την επίθεση την Τετάρτη χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και εκρηκτικά στα κεντρικά γραφεία της Turkish Aerospace Industries (TUSAS) στην Άγκυρα, τραυματίζοντας παράλληλα 22 άτομα.

«Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί πριν από καιρό», προσθέτει το PKK, διευκρινίζοντας πως αυτή δεν συνδεόταν με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπου οι αρχές φάνηκε πως ήθελαν να προωθήσουν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση με τους Κούρδους μαχητές.

Έγινε για να στείλει «προειδοποιήσεις και μηνύματα κατά των γενοκτονικών πρακτικών, των σφαγών και των πρακτικών απομόνωσης που εφαρμόζει η τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει το PKK.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη (24/10), οι τουρκικές Αρχές προχώρησαν στην ταυτοποίηση ενός εκ των δραστών και σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών «ο τρομοκράτης άνδρας που εξουδετερώθηκε στην προδοτική τρομοκρατική επίθεση στο TUSAŞ αναγνωρίστηκε ως μέλος του PKK» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την εκδοχή που παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπεσε νεκρός από πυρά που αντάλλαξε με άνδρες ασφαλείας των εγκαταστάσεων, ενώ η γυναίκα ανατινάχθηκε με χειροβομβίδα όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να αποφύγει τη σύλληψη.

Σύμφωνα με όσα διακρίνονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο ένοπλοι (ένας άνδρας και μια γυναίκα που έπεσαν στη συνέχεια νεκροί) παρουσιάζονται να ανοίγουν πυρ, βάλλοντας αδιακρίτως κατά πάντων.

Ο απολογισμός είναι 5 νεκροί και 22 τραυματίες, 8 εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την επιστροφή του από τη Ρωσία, όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, διέταξε την συνεδρίαση έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας.

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό τα αεροδρόμια της Τουρκίας

Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Τουρκίας αυξήθηκαν σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των επιβατών.

Οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν προειδοποιούνται να βρίσκονται εγκαίρως στα αεροδρόμια για το ενδεχόμενο πιθανών καθυστερήσεων.

Αυτό που προβληματίζει πάντως, είναι η χρονική συγκυρία της επίθεσης και ο τόπος, αφού η TUSAŞ/TAI δεν είναι μια απλή βιομηχανία αλλά η κατασκευάστρια δορυφόρων (Göktürk, Türksat), drones (Anka, Aksungur) και μαχητικών αεροσκαφών (Kaan).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα