Το προφίλ του δολοφόνου της Jo Cox. Οπαδός νεοναζί του ‘White Pride’ και ψυχικά διαταραγμένος

default image

Ποιος είναι ο φερόμενος δολοφόνος της Jo Cox των Εργατικών που σκοτώθηκε λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit ή την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Τη μαχαίρωσε και την πυροβόλησε φωνάζοντας "πρώτα η Βρετανία"

“Britain First”. Αυτό είναι το σύνθημα που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζε ο 52χρονος Tommy Mair που σκότωσε τη βουλευτή των Εργατικών, Jo Cox στο Birstall του Yorkshire, λίγες μόλις ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit ή την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Ο Mair περίμενε την Cox έξω από βιβλιοθήκη στην οποία ήταν και όταν εκείνη εμφανίστηκε την πλησίασε και την πυροβόλησε τρεις φορές πριν τη μαχαιρώσει.

Το “πρώτα η Βρετανία” είναι ένα σύνθημα που προωθείται από εθνικιστικά κόμματα και ομάδες και συνδέεται άμεσα με την αποχώρηση από την Ε.Ε., κάτι με το οποίο διαφωνούσε η Cox που υπήρξε από τη δική της μεριά υπέρμαχος του “Ναι”.

Υπό αυτό τον τίτλο έχει συσταθεί και κόμμα ακροδεξιό-εθνικιστικό, με την αντιπρόεδρο του Jayda Fransen,  να καταδικάζει την επίθεση και να παίρνει αποστάσεις. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν ο Mair ήταν οπαδός του κόμματος και αν τα κίνητρα του ήταν πολιτικά, μιας και ακόμη ανακρίνεται και εξετάζεται από τις αρχές.

Ο πρόεδρος του Britain First, Paul Golding, ήταν μέλος του ακροδεξιού κόμματος, British National Party, οι θέσεις του οποίου υπερμάχονται τη “λευκή υπεροχή”.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η αμερικανική ΜΚΟ, Southern Poverty Law Center *, ο φερόμενος ως δράστης “έχει μακρά ιστορία ανάμιξης στον λευκό εθνικισμό”.

“Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Mair ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ.

 

Το Southern Poverty Law Center διευκρίνισε πως ο Mair δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι. Ανάμεσα στα κείμενα που είχε αποκτήσει ο δράστης, ήταν και εγχειρίδια για το πώς κανείς μπορεί να φτιάξει ένα όπλο μόνος του, καθώς και για το πώς μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Η επίθεση του Mair στην Cox έγινε με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι. Άγνωστο το πώς ο δράστης είχε καταφέρει να προμηθευτεί το πυροβόλο όπλο, μιας και στη Βρετανία η οπλοκατοχή ελέγχεται. Αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε ωστόσο πως το όπλο του έμοιαζε “αυτοσχέδιο”, κάτι που συνάδει με τα προσχέδια που είχε αγοράσει.

Η Daily Telegraph ανέφερε επίσης πως ο Mair ήταν συνδρομητής στο περιοδικό S. A. Patriot, ένα εθνικιστικό έντυπο της Νοτίου Αφρικής που εκδίδεται από τον οίκο White Rhino Club ο οποίος υποστηρίζει το apartheid. Ο Mair αγόραζε το περιοδικό από το 2006.

Οι γείτονες του περιέγραψαν τον δράστη ως “μοναχικό άνθρωπο”. Σύμφωνα με τον αδερφό του, ο Mair έπασχε από ψυχική ασθένεια και ακολουθούσε αγωγή.

“Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Ο αδελφός μου δεν είναι βίαιος και δεν είναι και τόσο πολιτικοποιημένος” δήλωσε ο Scott Mair στην εφημερίδα Daily Telegraph. “Έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αλλά δεχόταν βοήθεια”, πρόσθεσε.

Η τελευταία επίθεση εναντίον Βρετανού βουλευτή σημειώθηκε το 2010, όταν ο πρώην υπουργός Stephen Timms μαχαιρώθηκε στο στομάχι μέσα στο γραφείο του στο ανατολικό Λονδίνο από έναν νεαρό φοιτητή ο οποίος είχε εξοργιστεί μαζί του επειδή είχε στηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το 2000 ένας δημοτικός σύμβουλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δολοφονήθηκε από έναν άνδρα με σπαθί σαμουράι μέσα στο γραφείο του βουλευτή Nigel Jones, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά.

Το Brexit βάφτηκε με αίμα

Καθώς οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν συνεχιζόμενη ενίσχυση των οπαδών του Brexit, η εφημερίδα Financial Times δημοσίευσε χθες κύριο άρθρο με το οποίο τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

“Το δημοψήφισμα είναι μια μάχη αξιών: μάχη ανάμεσα στον φιλελεύθερο διεθνισμό και τον επίμονο εθνικισμό, ανάμεσα σε ένα σύστημα ανοικτού εμπορίου και στην περιθωριοποίηση. Γι’ αυτό οι σύμμαχοι της Βρετανίας από την Αυστραλία και την Ιαπωνία ως τις ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραμονή, ενώ η Μαρίν Λεπέν και ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν το Brexit” έγραψαν οι F.T.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της ερχόμενης Πέμπτης ίσως συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο των επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων στις 24 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Στη σύνοδο προβλέπεται μέχρι στιγμής να λάβει μέρος ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία.

* Το Southern Poverty Law Center, ιδρύθηκε το 1971 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ από τον Moris Dees και τον Joseph J. Levin ως Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός για τα πολιτικά δικαιώματα για να συνεχίσει τον αγώνα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το SPLC διακρίνεται ιδιαιτέρως για τη νομική δράση του και τις δικαστικές του επιτυχίες εναντίον των λεγομένων “ομάδων λευκής ανωτερότητας” (white supremacist groups).

Το Κέντρο διακρίνεται ακόμη για την εκ μέρους του νομική εκπροσώπηση των θυμάτων ομάδων μίσους, τον χαρακτηρισμό και την ταξινόμηση παραστρατιωτικών σχηματισμών και εξτρεμιστικών οργανισμών και για τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για την προαγωγή της ανεκτικότητας.

Η δικαστική δραστηριοποίηση του SPLC περιλαμβάνει την δωρεάν νομική εκπροσώπηση των θυμάτων ομάδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα