Το πρόγραμμα Erasmus και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Διαβάζεται σε 5'Το πρόγραμμα Erasmus+ συνεχίζει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για την κινητικότητα και την εκπαίδευση στην Ευρώπη. Ποιος είναι όμως ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωσή του; Δείτε το αναλυτικό infographic του NEWS 24/7.
- 21 Οκτωβρίου 2024 20:37
Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι ίσως ένα από τα πιο εμβληματικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύει την κινητικότητα και τη συνεργασία στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Μέσα από αυτό, εκατομμύρια νέοι, φοιτητές και επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν, να εργαστούν και να αποκτήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά επεκτείνεται και σε τρίτες χώρες, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες δικτύωσης και προσωπικής ανάπτυξης.
Ποιος είναι ο στόχος και ποιες οι επιτυχίες του Erasmus+
Το Erasmus+ έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της κινητικότητας ατόμων και οργανισμών στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, με σκοπό την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη κοινωνικών και πολιτισμικών δεξιοτήτων, ενισχύει την ευρωπαϊκή συνεργασία και προωθεί την καινοτομία στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που συμμετέχουν. Με την επέκταση του προγράμματος και την αύξηση του προϋπολογισμού, το Erasmus+ φιλοδοξεί να επηρεάσει ακόμη περισσότερους νέους, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες.
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Erasmus+ είναι να προσφέρει σε νέους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες στο εξωτερικό, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ενδυναμώσουν το προφίλ τους στην αγορά εργασίας. Η εκπαιδευτική εμπειρία που αποκτάται μέσω του προγράμματος, είτε αφορά σπουδές, πρακτική άσκηση ή εθελοντισμό, δίνει στα άτομα την ευκαιρία να εξελιχθούν προσωπικά και επαγγελματικά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις δεξιότητές τους σε ένα διεθνές περιβάλλον.
Το Erasmus+ στηρίζει επίσης την επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προσωπικού, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν τις διδακτικές τους ικανότητες και να αποκτήσουν νέες μεθόδους διδασκαλίας. Μέσω διακρατικών συνεργασιών, τα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορούν να ανταλλάσσουν καλές πρακτικές και να υιοθετούν καινοτόμες προσεγγίσεις στη μάθηση και την εκπαίδευση.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Erasmus+ συμβάλλει επίσης στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, επιτρέποντας την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων που στόχο έχουν την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Η ανταλλαγή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αφορούν την εκπαίδευση, όπως η ψηφιακή μετάβαση και η ανάγκη για ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και των “πράσινων” δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το 2022 αποτέλεσε σημαντική χρονιά για το πρόγραμμα, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, συμμετείχαν περισσότερα από 615.000 άτομα σε δραστηριότητες κινητικότητας, ενώ η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο αριθμός συμμετεχόντων αντικατοπτρίζει τη μεγάλη απήχηση του προγράμματος και την ευρύτητα των ευκαιριών που προσφέρει, όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στους νέους επαγγελματίες, τους εθελοντές και το προσωπικό εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία, με χιλιάδες φοιτητές και επαγγελματίες να συμμετέχουν ετησίως σε δράσεις κινητικότητας. Ενδεικτικά, το 2022, πάνω από 35.000 Έλληνες συμμετείχαν σε δράσεις Erasmus+, με τη χώρα να λαμβάνει χρηματοδότηση που ξεπέρασε τα 80 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των έργων αυτών. Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και να δημιουργήσουν δίκτυα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που ενισχύει την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.
Δείτε Infographic του NEWS 24/7:
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος Erasmus+ από την αρχική του δημιουργία έως την επέκταση και βελτίωση του στη διάρκεια των ετών. Το 2021, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο, πιο συμπεριληπτικό πρόγραμμα Erasmus+, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το νέο πρόγραμμα δίνει έμφαση στην προσβασιμότητα, την ενσωμάτωση και την καινοτομία, επιδιώκοντας να συμπεριλάβει και ομάδες που μέχρι πρότινος είχαν λιγότερες ευκαιρίες, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, οικονομικά μειονεκτούντες και κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών .
Με αυτήν την εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έθεσε μόνο τον στόχο της διεύρυνσης της κινητικότητας αλλά και της ενίσχυσης των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών ευκαιριών για νέους από όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Το νομοθετικό έργο και οι εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επιτυχία του Erasmus+ βασίζεται στην ενεργή του συμμετοχή στη διαδικασία έγκρισης και αναθεώρησης του προγράμματος. Μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις, το Κοινοβούλιο επιδίωξε να διευρύνει τον αντίκτυπο του Erasmus+, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση και καθιστώντας το πιο προσβάσιμο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Στις εισηγήσεις του, το Κοινοβούλιο τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για την ενσωμάτωση της ψηφιακής εκπαίδευσης, την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω του Erasmus+ .
Με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Erasmus+ συνεχίζει να προωθεί τις αξίες της ΕΕ, ενδυναμώνοντας τη νεολαία και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.