Το Σουδάν αντιμέτωπο με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο

Διαβάζεται σε 2'
Ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν
Ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν AP Photo Marwan Ali

Μια αδιανόητη ανθρωπιστική κρίση λαμβάνει χώρα στο Σουδάν καθώς, παράλληλα με τον πόλεμο, εκατοντάδες νοσούν και πεθαίνουν από χολέρα.

Περισσότεροι από 430 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα στο Σουδάν μόλις τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τη στιγμή που ο εμφύλιος πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός που νοσούν από χολέρα έχουν ξεπεράσει τις 14.000, με το υπουργείο να αναφέρει πως κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει τη χολέρα στις πληγείσες πολιτείες.

Η παροχή θεραπείας σε αυτές τις πληγείσες περιοχές περιπλέκεται εξαιρετικά από τη σύγκρουση, η οποία έχει σκοτώσει έως και 150.000 ανθρώπους από την έναρξή της πέρυσι, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Σουδάν, Τομ Περριέλο.

Το εμπόλεμο κλίμα που επικρατεί όμως στο Σουδάν, καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή βοήθεια. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που ανέφεραν ότι παρακωλύονται τακτικά και από τα δύο εμπόλεμα μέρη, με αποτέλεσμα η βοήθεια να μην επαρκεί.

Το Σουδάν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από τότε που ο στρατός και μια ισχυρή παραστρατιωτική ομάδα, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ξεκίνησαν έναν φαύλο αγώνα για την εξουσία τον Απρίλιο του 2023, οδηγώντας σε αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Πάνω από εννέα εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένο λιμό, καθώς οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα