Το σχέδιο των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του καύσωνα που θα έπρεπε να μιμηθεί η Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Καύσωνας
FILE - A boy cools off in a public fountain in Vilnius, Lithuania, June 26, 2022. This past year has seen a horrific flood that submerged one-third of Pakistan, one of the three costliest U.S. hurricanes on record, devastating droughts in Europe and China, a drought-triggered famine in Africa and deadly heat waves all over. () Mindaugas Kulbis, File/AP Photo

Μία σειρά από μέτρα προστασίας των πολιτών ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για το κύμα καύσωνα και την ακραία ζέστη, που θα έπρεπε να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις με ακραίες θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου έχουν γίνει πια καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο. Το ζήσαμε στην Ελλάδα πριν μερικές ημέρες με το πρώτο κύμα καύσωνα, το ζουν οι ΗΠΑ και η Ινδία, αναμένεται να το ζήσει η Γαλλία, όπου προσεχώς θα φιλοξενήσει τους θερμότερους ίσως Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και με μεγαλύτερη κάθε φορά ένταση με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ενώ αύριο, Πέμπτη (20/06) ο υδράργυρος στην πόλη Φοίνιξ στην Αριζόνα των ΗΠΑ προβλέπεται να δείξει 45,5 βαθμούς Κελσίου, πολλές αμερικανικές κοινότητες λαμβάνουν επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων θερμοκρασιών και του καύσωνα, κυρίως για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, κρατώντας τους απλά στη ζωή.

Ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξάνονται και οι αριθμοί τρομάζουν.

Πέρυσι, 645 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αίτια που σχετίζονται με τη ζέστη στην κομητεία Maricopa, όπου βρίσκεται το Φοίνιξ, με πολλά από τα θύματα να είναι άστεγοι ή άτομα με χαμηλό εισόδημα. Ο αριθμός των θανάτων στην κομητεία αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2013 καταγράφηκαν 76 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη. Δέκα χρόνια αργότερα, οι 645 θάνατοι σηματοδοτούν μια τρομακτική αύξηση 784%.

Ακραίες θερμοκρασίς στο Φοίνιξ της Αριζόνα
Ακραίες θερμοκρασίς στο Φοίνιξ της Αριζόνα Matt York, File/AP Photo

Σχέδιο αντιμετώπισης για τον καύσωνα

Κάθε χρόνο στη χώρα μας, είτε τους καλοκαιρινούς είτε τους χειμερινούς μήνες, λίγο πριν ξεσπάσουν ακραία καιρικά φαινόμενα,  ακούμε πως ο κρατικός μηχανισμός έχε ενεργοποιηθεί και οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να γίνουμε μερικά 24ωρα αργότερα θεατές καταστροφών και ορισμένες φορές να θρηνήσουμε ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Στην πρωτεύουσα όμως της Αριζόνα οι προετοιμασίες για τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες ξεκινούν από τις αρχές κιόλας του έτους, όπως δήλωσε στο  BBC ο Μπράιαν Λι, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Φοίνιξ.

Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι πρωτίστως να σώζουμε ζωές“, δήλωσε ο Λι. “Κάθε άτομο που μπορούμε να βάλουμε σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο με ένα μπουκάλι νερό είναι ένα άτομο που μπορούμε ενδεχομένως να σώσουμε”.

Η επικοινωνία με τους κατοίκους σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας για την ακραία ζέστη ξεκίνησε την 1η Μαΐου στο Φοίνιξ, δήλωσε ο Λι, σε μια “συνειδητή προσπάθεια να προλάβουμε” την έξαρση της ζέστης.

Η πόλη δοκιμάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από ένα έντονο κύμα καύσωνα, το οποίο έφερε τριψήφια νούμερα (σ.σ. στην κλίμακα Φαρενάιτ) στις μεγάλες πόλεις της αμερικανικής Δύσης. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν από 45,5C (114F) έως τους 49.4C (121F) σε μέρη όπως το Λας Βέγκας της Νεβάδα, το Παλμ Σπρινγκς και η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια. Σε ορισμένες πόλεις, η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα κλιματισμού (air conditioning programme) είναι μία από τις λύσεις που χρησιμοποιούν οι πόλεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της ακραίας ζέστης, ενώ πλέον διατίθενται και νέοι χώροι διαμονής για τους άστεγους, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών βιβλιοθηκών.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε κατάσταση συναγερμού λόγω καύσωνα

Το Φοίνιξ, ωστόσο, δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τον καύσωνα.

Σύμφωνα με το BBC, η ακραία ζέστη σκότωσε περισσότερους από 1.500 ανθρώπους στις ΗΠΑ το 2022, και οι μισοί από αυτούς ήταν άστεγοι, σύμφωνα με έκθεση του Associated Press. Βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, οι ασθένειες και οι θάνατοι από ακραία ζέστη αυξάνονται, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα υγείας σε έκθεση του 2022, προβλέποντας μάλιστα κατακόρυφη αύξηση εάν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus, ο πλανήτης μόλις σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο, υπομένοντας 12 συνεχόμενους μήνες πρωτοφανούς ζέστης. Ο δε Μάϊος ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε κατάσταση συναγερμού για καύσωνα, καθώς σε πόλεις των ΗΠΑ, όπως το Σικάγο, το Ντιτρόιτ, η Φιλαδέλφεια, η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη, επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Καθώς η ζέστη γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη, οι κοινότητες αναζητούν λύσεις με την ελπίδα να αποφύγουν τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες, δήλωσε στο BBC News ο Στιβ Μπεργκ, επικεφαλής πολιτικής της Εθνικής Συμμαχίας για τον τερματισμό των αστέγων.

Πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ προετοιμάζονται για το χιόνι και το ακραίο κρύο ανοίγοντας κέντρα θέρμανσης και εξασφαλίζοντας ότι οι άστεγοι έχουν ένα μέρος για να πάνε, δήλωσε ο ίδιος, αλλά οι πόλεις πρέπει τώρα να παρέχουν παρόμοια υποστήριξη και για την ακραία ζέστη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα