Το “θανατηφόρο” κοκτέιλ του ΔΝΤ στο Εκουαδόρ

Το “θανατηφόρο” κοκτέιλ του ΔΝΤ στο Εκουαδόρ
Διαδηλωτές πανηγυρίζουν για την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης AP

Ο οικονομολόγος Νικολάς Ολίβα αναλύει για το News 24/7 την κατάσταση που οδήγησε σε γενικευμένη λαϊκή εξέγερση στο Εκουαδόρ.

Το Εκουαδόρ απέχει πολύ από την Ελλάδα αλλά τις προηγούμενες ημέρες μάς ανάγκασε να αφιερώσουμε κείμενα και ρεπορτάζ για τη μεγάλη-και επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε-εξέγερση των αυτόχθονων κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του Λενίν Μορένο.

Ειδικά η ρύθμιση για τα καύσιμα που προκάλεσε θηριώδεις αυξήσεις, έβγαλε τον κόσμο μαζικά στους δρόμους, ανάγκασε την κυβέρνηση να μεταφέρει σε άλλη πόλη την πρωτεύουσα της χώρας και εν τέλει, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, έφερε και το συμβιβασμό.

Ο Μορένο έκανε πίσω και απέσυρε τη νομοθετική ρύθμιση για τα καύσιμα.

Πίσω απ’ όλα αυτά όμως κρύβεται η επιλογή της κυβέρνησης Μορένο να ζητήσει και να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ. Το είχε ανάγκη, άραγε, το δάνειο αυτό το Εκουαδόρ και αν ναι πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη;

Ο οικονομολόγος του Στρατηγικού Κέντρου Γεωπολιτικής της Λατινικής Αμερικής Νικολάς Ολίβα εξηγεί στο News24/7 πως οι επιλογές του προέδρου Μορένο στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας έδωσαν την αφορμή στο ΔΝΤ να προσφέρει στο Εκουαδόρ το ίδιο, “θανατηφόρο” κοκτέιλ που πρόσφερε και στην Ελλάδα το 2010.

Ο κ. Ολίβα τονίζει πως “τo δάνειο από το ΔΝΤ δεν ήταν απαραίτητο. Η κυβέρνηση μάς έφτασε σ’ αυτό το σημείο. Πρώτον, απαγόρευσε στο δημόσιο να χρηματοδοτεί την Κεντρική Τράπεζα, περιόρισε δηλαδή την εγχώρια χρηματοδότηση.

Δεύτερον, ουσιαστικά κατέρρευσε το φορολογικό σύστημα. Ο Μορένο μείωσε τους φόρους και δημιούργησε φορολογικές “ασπίδες” έτσι ώστε οι μεγάλες εταιρίες να προσφεύγουν σε φορολογικούς παραδείσους. Δεν είχε τη βούληση, αντίθετα, να αυξήσει τους φόρους σ’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν όπως έκανε ο πρόεδρος Κορέα.

Σε 30 μήνες διαχείρισης υπήρξε αύξηση της φορολογικής πίεσης κατά 2 με 2,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την επιδείνωση της κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας. Το κράτος πλέον δεν κάνει κανέναν σχεδιασμό και η αδυναμία θεσμικής διαχείρισης είναι πολύ σοβαρή. Ολα αυτά ώθησαν το νυν πρόεδρο να πάρει το επείγον μέτρο με τα καύσιμα το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τη λαϊκή οργή”.

O πρόεδρος Λενίν Μορένο AP

Τι άλλο από όλα αυτά είχε υποσχεθεί ο Μορένο; Πολύ σωστά καταλάβατε: Τίποτα! “Η προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Μορένο. Στην πραγματικότητα τίποτα από όσα έχει κάνει στον τομέα της οικονομικά δεν υπήρχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα” υπογραμμίζει ο οικονομολόγος από το Εκουαδόρ για να συνεχίσει:

“Νομίζω ότι η κοινωνική αντίδραση ήταν απολύτως αναμενόμενη αφού η κυβέρνηση είχε ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού της κεφαλαίου ξεπουλώντας ουσιαστικά κάθε προεκλογική της υπόσχεση και αποτυγχάνοντας στη διαχείριση. Εκτός αυτού στις δηλώσεις του οι κυβερνητικοί το μόνο που κάνουν είναι να επιρρίπτουν την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση κάτι που δημιουργεί μίσος.

Ο Μορένο ήθελε να γίνει μία κυβέρνηση καταστροφής και να αποκαταστήσει το παλιό κατεστημένο. Οταν η κυβέρνηση άγγιξε το ευαίσθητο “νεύρο” των καυσίμων, πάντα πολύ σημαντικό για το Εκουαδόρ, ήρθε η έκρηξη. Δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, και άλλοι πρόεδροι έχουν ανατραπεί λόγω της συγκεκριμένης επιλογής τους”.

Καλά όλα αυτά, αλλά η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μερικά από αυτά συμπύκνωσε ο Ολίβα ο οποίος συσχέτισε την τακτική του ΔΝΤ μ’ αυτή που ακολούθησε το Ταμείο για την Ελλάδα: “Είναι σαφές ότι πρέπει να περιοριστεί το έλλειμμα καθώς δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Και εξίσου σημαντικό είναι να μειωθεί και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Η πολιτική “απελευθέρωσης” που έφερε ο Μορένο είχε ώς αποτέλεσμα να έχουμε κάθε φορά και πιο μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.

Το ΔΝΤ από τη δική του πλευρά επιδιώκει να μειώσει την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού για να μειωθούν οι εισαγωγές. Επιδιώκουν, με λίγα λόγια, να κάνουν αυτό που έκαναν και στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουν κρίση, που θα φέρει μείωση μισθών και ύφεση και στη συνέχεια μία ανάκαμψη. Ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει προβλήματα ακόμα και 10 χρόνια μετά την προσφυγή της σε βοήθεια”.

Οσον αφορά το μέλλον, η κατάσταση δεν επιτρέπει, σύμφωνα με το συνομιλητή μας, αισιοδοξία: “Σε πολιτικό επίπεδο, θα έλεγε κανείς ότι ο Μορένο έχει ήδη καταστραφεί. Δεν του μένει άλλη επιλογή από το να κυβερνά με τη βοήθεια του στρατού. Τα μέτρα λιτότητας που θα πάρει θα επηρεάσουν περισσότερο τους φτωχούς ανθρώπους και αυτό θα έχει τα επόμενα δύο χρόνια πολύ μεγάλες συνέπειες στη δημοκρατική σταθερότητα.

Ενα ξεχωριστό κεφάλαιο είναι η αλλοίωση όλων των δημοκρατικών θεσμών και οι διώξεις κατά της αντιπολίτευσης με δίκες και συλλήψεις. Υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τηρείται καν το τεκμήριο της αθωότητας, δεν υπάρχει κράτος δικαίου στο Εκουαδόρ. Για παράδειγμα οι δικαστές εισηγούνται συνεχώς την προληπτική κράτηση για όλους τους “κορεϊστας” που συλλαμβάνονται. Ο κατάλογος των παρατυπιών είναι πολύ μεγάλος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα