Το θαύμα του ποταμού Χάντσον

default image

Παραλίγο τραγωδία στις ΗΠΑ όταν αεροσκάφος με περίπου 155 επιβαίνοντες κατέπεσε στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης. Αποθέωση για τον πιλότο

Παραλίγο τραγωδία στις ΗΠΑ όταν αεροσκάφος με περίπου 150 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα κατέπεσε στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης το βράδυ της Πέμπτης(ώρα Ελλάδος). Η τύχη και η ψυχραιμία του πιλότου βοήθησαν ώστε όλοι οι επιβάτες να είναι καλά στην υγεία τους.

Την φωτογραφία τράβηξε με το κινητό του επιβάτης πλοίου, το οποίο έσπευσε να βοηθήσει και είναι η πρώτη που δημοσιεύτηκε και απεικονίζει το αεροπλάνο από τόσο κοντά.


Το αεροσκάφος της εταιρίας US Airways που εκτελούσε την πτήση 1549 από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης για το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, επέπλεε για αρκετή ώρα στα παγωμένα νερά του ποταμού έως ότου φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης.

Τουλάχιστον οκτώ φεριμπότ και θαλάσσια ταξί έσπευσαν στο σημείο της πτώσης για να σώσουν τους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους είχαν καταφέρει να βγουν από το αεροπλάνο και, φορώντας κίτρινα σωσίβια, στέκονταν στα φτερά του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπιζαν ήταν το κρύο αφού η θερμοκρασία του νερού εκείνη την ώρα ήταν μόλις 6 βαθμοί και της ατμόσφαιρας -6.




Τύχη βουνό

“Όλοι οι επιβάτες του Airbus που κατέπεσε στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης έχουν απομακρυνθεί από το αεροσκάφος που εξακολουθεί να πλέει στα παγωμένα νερά”, ανέφερε ένας από αυτούς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

“Είμαι σίγουρος ότι βγήκαν όλοι”, είπε ο Αλμπέρτο Πανέρο. “Είναι απίστευτο που όλοι είναι ζωντανοί”, πρόσθεσε.

Άλλος επιβάτης, ο Τζεφ Κόλοτζεϊ, είπε ότι ανατινάχτηκε μία από τις μηχανές και έπιασε φωτιά. “Μύριζε σαν γκάζι”, είπε. “Χτυπήσαμε άσχημα στο νερό. Ήταν τρομακτικό”, πρόσθεσε.

Ορισμένοι από τους επιβάτες φέρουν μικροτραυματισμούς και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Η εμπειρία του πιλότου

Ο πιλότος Τσέσλι “Σάλι” Σάλενμπεργκερ δεν είχε πολλές επιλογές πετώντας στα 3.000 πόδια, όταν πήρε την απόφαση να στρέψει το αεροσκάφος Α320, που ήταν γεμάτο επιβάτες, προς τον ποταμό Χάντσον.

Πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, με εμπειρία 40 χρόνων, ο Σάλενμπεργκερ διαπίστωσε ότι το αεροπλάνο είχε πέσει σε ένα σμήνος πουλιών, λίγα λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια, με συνέπεια να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι δύο κινητήρες.

Το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει με ένα κινητήρα. Όμως, εάν η έρευνα οδηγήσει σε αυτό που θεωρείται αυτή την ώρα ως η πιθανότερη εκδοχή, τότε, αυτό που συνέβη στον πιλότο “Σάλι” είναι ανήκουστο: και οι δύο κινητήρες τέθηκαν συγχρόνως εκτός λειτουργίας.

“Ήταν φανερό για τους ελεγκτές, ότι ο πιλότος θα έκανε προσπάθεια να κατεβεί στον ποταμό Χάντσον”, δήλωσε ο Νταγκ Τσαρτς, εκπρόσωπος της Εθνικής Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Τα ραντάρ έδειχναν ότι το δέκα χρόνων Α320 έκανε στροφή, κατευθυνόμενο προς τον ποταμό Χάντσον και πέρασε λίγο πάνω από τη Γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ο πιλότος Σάλενμπεργκερ, από το Ντάνβιλ της Καλιφόρνια, επιχείρησε με επιτυχία την προσυδάτωση(σ.σ. ο σωστός όρος, εφόσον για την περίπτωση προφανώς είναι αδόκιμες οι λέξεις “προσθαλάσσωση” ή “προσγείωση”) του αεροπλάνου στο ποτάμι, προκαλώντας ένα τεράστιο κυματισμό.

“Είχαμε ένα συμβάν”

Ο Τσέσλι Σαλενμπέργκερ, μετά από την επιτυχή προσθαλάσσωση τηλεφώνησε στη γυναίκα του και της είπε απλά: “Είχαμε ένα συμβάν”.

“Είναι πιλότος, έχει αυτοέλεγχο, είναι πολύ επαγγελματίας”, δήλωσε η σύζυγός του, Λόρι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της χαράς της, η γυναίκα περιέγραψε το “σοκ” που υπέστη όταν ανακάλυψε σε τι ακριβώς συνίστατο το “συμβάν”. “Όπως όλοι, έμεινα κατάπληκτη. Ποτέ δεν φανταζόμουν κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απένειμε τα εύσημα σήμερα στον ηρωικό πιλότο, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τις “εντυπωσιακές ικανότητές” του.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, ο Μπους τηλεφώνησε ο ίδιος στον Τσέσλι “Σάλι” Σαλενμπέργκερ, τον κυβερνήτη της πτήσης 1549 και “επαίνεσε τις εντυπωσιακές ικανότητες που επέδειξε κατεβάζοντας χωρίς πρόβλημα το αεροσκάφος αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλε για την ασφάλεια των επιβατών και των ανθρώπων που βρίσκονταν στη γύρω περιοχή”.


Αποκλείουν το τρομοκρατικό χτύπημα

Η πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας US Airways στον ποταμό Χάντσον δεν σχετίζεται με τρομοκρατική επίθεση, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

“Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ατύχημα που σχετίζεται με την ασφάλεια”, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Λόρα Κίχνερ. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση που επί του παρόντος επικεντρώνεται στην έρευνα και τη διάσωση”, πρόσθεσε.

Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) είχε αναφέρει νωρίτερα ότι εξετάζει την πιθανότητα το αεροπλάνο να συγκρούστηκε με σμήνος πουλιών.

Ξεκίνησαν οι έρευνες

Εξονυχιστικό έλεγχο ξεκίνησαν σήμερα οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών (NTSB) προκειμένου να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους το Airbus A320  κατέπεσε στον ποταμό Χάντσον.

Η NTSB έχει στείλει στο σημείο της πτώσης μία ομάδα της, αποτελούμενη από 20 άτομα, που θα εξετάσουν το αεροπλάνο, που εξακολουθεί να επιπλέει στα νερά του ποταμού, δεμένο σε μια αποβάθρα.

Στην έρευνα θα βοηθήσουν επίσης ειδικοί της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus και της γαλλικής υπηρεσίας Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς έχουν μεγάλη εμπειρία σχετικά με τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών. Οι κινητήρες του αεροσκάφους θα εξεταστούν μόλις γίνει η ανάσυρσή του από τα νερά του ποταμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα