Το Τόκιο γέμισε ρακούν που κάνουν ζημιές

Διαβάζεται σε 3'
Ρακούν σε πάρκο
Ρακούν σε πάρκο ISTOCK

Συναγερμός στο Τόκιο μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές για περιστατικά με ρακούν, τα οποία βρέθηκαν αρχικά στην περιοχή ως κατοικίδια μετά την επιτυχία σειράς anime του 1970

Να περιορίσουν τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό βορειοαμερικανικών ρακούν που υπάρχουν διάχυτα στην πόλη προσπαθεί το Τόκιο, το οποίο μάλιστα δημιούργησε και γραμμή επικοινωνίας για τον σκοπό αυτό.

Ο αριθμός των ρακούν που εντοπίζονται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα έχει πενταπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στο τοπικό οικοσύστημα.

Οι δήμοι στο δυτικό Τόκιο, σύμφωνα με τον Guardian, έστησαν παγίδες και εγκαινίασαν τηλεφωνικές γραμμές για τους κατοίκους που εντοπίζουν ζημιές στις καλλιέργειές τους ή βλέπουν τα ζώα να μπαίνουν στα σπίτια τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα παμφάγα αυτά ζώα δεν είναι ενδημικά στην Ιαπωνία, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα από τα 156 είδη που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα χωροκατακτητικά ξενικά πλάσματα, στον οποίο περιλαμβάνονται επίσης τα μαύρα λαβράκια, τα μυρμήγκια της φωτιάς και ένα είδος χελώνας.

Ο πληθυσμός των ρακούν εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εγκατάλειψη ή την απόδραση όσων κρατούνταν ως κατοικίδια και στη συνέχεια αναπαράχθηκαν στη φύση, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα Mainichi Shimbun.

Η δημοτικότητά τους ως κατοικίδια αποδίδεται σε ένα τηλεοπτικό anime της δεκαετίας του 1970, το Rascal the Raccoon, το οποίο φέρεται να οδήγησε σε αύξηση των εισαγωγών των ζώων. Δεν είναι το ίδιο ζώο με τα τανούκι, ή σκυλιά – ρακούν, που αποτελούν ιθαγενή ζώα που εμφανίζονται στην ιαπωνική λαογραφία και πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη.

Τα ρακούν βρίσκονται κυρίως σε λοφώδεις περιοχές στις δυτικές παρυφές του μητροπολιτικού Τόκιο, όπου προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες.

Οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να κρατήσουν τον αριθμό των ρακούν υπό έλεγχο: τα ζώα δεν αναπαράγονται μόνο γρήγορα, αλλά και προσαρμόζονται γρήγορα σε άγνωστα περιβάλλοντα.

Συνολικά 1.282 ρακούν αιχμαλωτίστηκαν στο Τόκιο κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Απρίλιο του 2023, σύμφωνα με τη μητροπολιτική κυβέρνηση, σε σύγκριση με 259 μια δεκαετία νωρίτερα.

Ο πολλαπλασιασμός των ζώων αντανακλάται μάλιστα και στον όλεθρο που προκαλούν στις αγροτικές περιοχές, όπου προκάλεσαν ζημιές αξίας 2,8 εκατ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2022, όπως δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας, προσθέτοντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα ζώα, ήταν οι πιο συνηθισμένοι στόχοι.

Η Mainichi επικαλείται επίσης αναφορές για ρακούν που τρώνε την απειλούμενη με εξαφάνιση σαλαμάνδρα του Τόκιο, η οποία θεωρείται επισήμως ότι κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της καταστροφής του φυσικού της περιβάλλοντος επί δεκαετίες.

Τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση. “Οι παγίδες μας μερικές φορές σπάνε, καθώς και τα ρακούν θέλουν απεγνωσμένα να ζήσουν. Μόνο ένα κλάσμα τους πιάνεται πραγματικά, οπότε δεν είμαστε σε θέση να συλλάβουμε τη συνολική τους έκταση”, δήλωσε ένας αξιωματούχος στο Mainichi.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Τόκιο, καθώς καταγγελίες για ζημιές από ρακούν σε καλλιέργειες, υποδομές και ιδιωτικά σπίτια και κήπους έχουν αναφερθεί σχεδόν σε όλους τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα