Το Βόρειο Σέλας και στην Αθήνα – Μαγευτικές εικόνες από Ευρώπη και ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 2'
Βόρειο Σέλας
Βόρειο Σέλας AP

Το Βόρειο Σέλας φώτισε τον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας δημιουργώντας σπάνιες εικόνες. Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από το μαγευτικό φαινόμενο.

Η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που μάλιστα αναβαθμίστηκε σε επίπεδο 5 με κατεύθυνση τη γη είναι υπεύθυνη για τις εντυπωσιακές εικόνες που έρχονται από διάφορες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας.

Αυτή τη φορά, το σπάνιο, πολύχρωμο θέαμα έγινε ορατό και από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την Αθήνα, με τους χρήστες των social media να αποτυπώνουν τις μαγευτικές αυτές εικόνες ακόμα και από το Παγκράτι:

Την έλευση του φαινομένου στην Αθήνα γνωστοποίησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. “Το σέλας είναι το ωραιότερο φυσικό φαινόμενο που γοητεύει και εμπνέει τους ανθρώπους απ’ την απαρχή του κόσμου. Συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλας πάνω από τον Ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η σημερινή είναι η 13η”, έγραψε σε ανάρτησή του.

Πρόκειται για την πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από το Halloween του 2003, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, με τις “ακραίες” συνθήκες G5 να φτάνουν στη Γη από τον Ήλιο το απόγευμα της Παρασκευής (10/5). Εντυπωσιακές οι εικόνες που έρχονται από διάφορα μέρη των ΗΠΑ και της Ευρώπης:

Πότε εμφανίζεται το φαινόμενο

Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Στο βόρειο ημισφαίριο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα μέσα σε μια ζώνη γνωστή ως σέλας, που καλύπτει γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60 και 75 μοιρών.

Όταν η δραστηριότητα είναι έντονη, επεκτείνεται και καλύπτει μια μεγαλύτερη περιοχή – γι’ αυτό το εντυπωσιακό σέλας μπορεί περιστασιακά να φαίνεται νοτιότερα.

Σημειώνεται πως ο Ήλιος βρίσκεται αυτήν την περίοδο κοντά στην κορύφωση της δραστηριότητάς του με βάση τον 11ετή κύκλο του. Αυτές οι στεμματικές εκπομπές μάζας, εκ των οποίων τουλάχιστον επτά κατευθύνονται προς τη Γη, προέρχονται από μια ηλιακή κηλίδα που έχει μέγεθος περίπου 16 φορές τη διάμετρο της Γης. Κινούνται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα