Τόμας Μάθιου Κρουκς: Αυτός είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ

Διαβάζεται σε 6'
Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανταποκρίνονται στα πυρά σε ομιλία του Τραμπ
Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανταποκρίνονται στα πυρά σε ομιλία του Τραμπ AP Photo/Gene J. Puskar

Ο ένοπλος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγνωριστεί από το FBI ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα.

Σοκαρισμένος είναι ο πλανήτης από την απόπειρα κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια χθες Σάββατο (13/07), μια επίθεση που οξύνει την ένταση στην ήδη τεταμένη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ τραυματίστηκε ελαφρά, με τον ίδιο να λέει στην πρώτη του δήλωση: “Η σφαίρα τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού”.

Ο δράστης της επίθεσης είναι νεκρός, σύμφωνα με τη Μυστική Υπηρεσία (Secret Service), η οποία πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι ένας παριστάμενος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν.

Το περιστατικό ερευνάται ως απόπειρα δολοφονίας, ανακοίνωσε το FBI στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το Γραφείο Ομοσπονδιακών Ερευνών των ΗΠΑ έχει αναλάβει την έρευνα για το περιστατικό, εξήγησε στέλεχός του.

Το FBI κατονόμασε τον Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη

Το FBI κατονόμασε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια”, επεσήμανε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC και CBS.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με το CNN, στο παρελθόν είχε κάνει μικρή συνεισφορά (15 δολάρια) σε μια ομάδα ευθυγραμμισμένη με τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημόσια αρχεία.

Ο 20χρονος ένοπλος πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο από μια υπερυψωμένη στέγη εργοστασίου, 130 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας του.

Ο δράστης “εξουδετερώθηκε” αμέσως από τη Μυστική Υπηρεσία, δήλωσε ο επικεφαλής επικοινωνίας Άντονι Γκουλιέλμι.

Ο δράστης χρησιμοποίησε ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 για να πραγματοποιήσει την επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τα πρώτα στάδια της έρευνας, σύμφωνα με την Washinghton Post.

Το κίνητρο της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο.

Πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου παρουσιάζουν τη στιγμή που ο δράστης ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ και στη συνέχεια σκοτώνεται από τους σκοπευτές.

Όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τον Τόμας Μάθιου Κρουκς

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς κατάγεται από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μπέθελ ​​Παρκ το 2022, σύμφωνα με ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ και ένα βίντεο από την έναρξη του σχολείου.

Ο Κρουκς εγγράφηκε για να ψηφίσει ως Ρεπουμπλικανός, σύμφωνα με μια λίστα στη βάση δεδομένων ψηφοφόρων της Πενσιλβάνια που ταίριαζε με το όνομά του, την ηλικία του και μια διεύθυνση στο Μπέθελ Παρκ, την οποία οι αρχές επιβολής του νόμου έψαχναν το Σάββατο το βράδυ και συνδέεται με τους Κρουκς στα δημόσια αρχεία. Οι φετινές προεδρικές εκλογές θα ήταν οι πρώτες που ήταν αρκετά μεγάλος για να ψηφίσει.

Τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής δείχνουν ότι ένας δωρητής που καταγράφεται ως Τομας Κρουκς με την ίδια διεύθυνση, έδωσε 15 δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης ευθυγραμμισμένη με τους Δημοκρατικούς που ονομάζεται Progressive Turnout Project τον Ιανουάριο του 2021.

Ο δράστης δεν είχε στοιχεία ταυτότητας στο σώμα του, επομένως οι πράκτορες έπρεπε να “τρέξουν το DNA του και να λάβουν βιομετρική επιβεβαίωση”, είπε ο Κέβιν Ρότζεκ, ο ειδικός πράκτορας του FBI στο Πίτσμπουργκ, σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο το βράδυ, προτού ο Κρουκς κατονομαστεί.

Πολλές ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες διερευνούν τώρα τι συνέβη, πώς ο δράστης είχε πρόσβαση στην τοποθεσία του, τι όπλο χρησιμοποιήθηκε και άλλες ερωτήσεις που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί δημόσια. Το FBI ζήτησε από το κοινό να επικοινωνήσει με τις Υπηρεσίες για οποιεσδήποτε πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο σχετικά με τους πυροβολισμούς.

Βίντεο: Η στιγμή της επίθεσης στον Τραμπ

Το χρονικό της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ

O 78χρονος Τραμπ μόλις είχε ξεκινήσει την ομιλία του όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Αμέσως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έπιασε το δεξί του αυτί, ενώ αίματα γέμισαν το πρόσωπό του. Στη συνέχεια κοίταξε το χέρι του και έπεσε στα γόνατα προτού μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σπεύσουν γύρω του για να τον προστατεύσουν.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε όρθιος ξανά περίπου ένα λεπτό αργότερα, με το καπελάκι του με το σύνθημα «Make America Great Again» να έχει πέσει, ενώ ακούστηκε να λέει προς τους πράκτορες «περιμένετε, περιμένετε», προτού υψώσει τη γροθιά του καθώς τον οδηγούσαν σε ένα μαύρο SUV.

«Δέχθηκα μια σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω τμήμα του δεξιού αφτιού μου», έγραψε λίγο αργότερα ο Τραμπ στο Truth Social. «Αιμορραγούσα πολύ».

Αμέσως στελέχη των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών καταδίκασαν την επίθεση κατά του Τραμπ.

Η προεκλογική ομάδα του Ρεπουμπλικανού επεσήμανε ότι «είναι καλά», ενώ έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχει αναχωρήσει από το Μπάτλερ, όπως εξήγησε ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο στο Χ.

Τι αναφέρουν μαρτυρίες

Ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν», πρόσθεσε.

Ο Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε. Επεσήμανε ότι μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι πυροβολισμοί φαίνεται να προήλθαν έξω από την περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργήσει η Μυστική Υπηρεσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα